Čo budete potrebovať
SUROVINA | MNOŽSTVO |
---|---|
3 stredne veľké baklažány | asi 900 g |
žltá cibuľa | 2 stredne veľké |
paradajky | 500 g |
cesnak | 2 strúčiky |
kučeravej petržlenovej vňate | veľká hrsť |
čierne korenie a soľ na dochutenie | |
slnečnicový olej na vyprážanie baklažánov | |
olivový olej | 4 lyžice |
Grécky jogurt (10 % tuku) | 200 g |
fety | 100 g |
vajcia | 1 |
tvrdý syr na strúhanie (odporúčam parmezán, ktorý vytvára chrumkavú kôrku a pri vyšších teplotách sa nerozťahuje) | 50 g |
Ako na to?
Baklažány umyjeme, osušíme, nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a poukladáme na plech alebo dosku. Posolíme a necháme hodinu vypotiť (to je dôležité, baklažány tak stratia horkosť). Potom ich obrúskom vysušíme, vyžmýkame a rýchlo sprudka osmažíme na oleji z oboch strán. Dáme na tanierik bokom a obrúskom vysajeme prebytočný tuk. Cibuľu a cesnak nakrájame najemno. Polovicu paradajok nastrúhame na hrubom strúhadle, šupku vyhodíme. Zvyšnú polovicu nakrájame na malé kúsky alebo plátky, drevnaté stredy vykrojíme. Na olivovom oleji necháme zosklovatieť cibuľku, pridáme paradajky a minútu miešame. Pridáme cesnak, osolíme, okoreníme a minútu ešte restujeme. V mise zmiešame grécky jogurt, vajce, nastrúhanú fetu, tvrdý syr a okoreníme (už nie je nutné soliť, feta je slaná sama osebe). Do olivovým olejom vymastenej zapekacej misy začneme vrstviť. Na dno poukladáme baklažán, naň zmes s paradajkami (nie príliš veľké množstvo, musí nám vystačiť na niekoľko vrstiev), posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a opakujeme v poradí baklažán, paradajky, petržlenová vňať. Až takto spotrebujeme všetky suroviny, dáme na 30 minút zapiecť do rúry pri 180 °C. Potom vyberieme, potrieme zmesou z jogurtu, pekne uhladíme a dáme ešte na 15 minút do rúry. Musaku krájame na štvorcové porcie a servírujeme buď samotnú, alebo s pečivom.
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek