Informační ledvina

Nalaďte sa
Recepty

Do 40 min

Baklažánová musaka

Nutričné hodnoty

  • Energia 237 kcal
  • Bielkoviny 9 g
  • P (fosfor) 209 mg
  • K (draslík) 546 mg
  • Na (sodík) 325 mg

Čo budete potrebovať

SUROVINAMNOŽSTVO
3 stredne veľké baklažányasi 900 g
žltá cibuľa2 stredne veľké
paradajky500 g
cesnak2 strúčiky
kučeravej petržlenovej vňateveľká hrsť
čierne korenie a soľ na dochutenie
slnečnicový olej na vyprážanie baklažánov
olivový olej4 lyžice
Grécky jogurt (10 % tuku)200 g
fety100 g
vajcia1
tvrdý syr na strúhanie (odporúčam parmezán, ktorý vytvára chrumkavú kôrku a pri vyšších teplotách sa nerozťahuje)50 g

Ako na to?

Baklažány umyjeme, osušíme, nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a poukladáme na plech alebo dosku. Posolíme a necháme hodinu vypotiť (to je dôležité, baklažány tak stratia horkosť). Potom ich obrúskom vysušíme, vyžmýkame a rýchlo sprudka osmažíme na oleji z oboch strán. Dáme na tanierik bokom a obrúskom vysajeme prebytočný tuk. Cibuľu a cesnak nakrájame najemno. Polovicu paradajok nastrúhame na hrubom strúhadle, šupku vyhodíme. Zvyšnú polovicu nakrájame na malé kúsky alebo plátky, drevnaté stredy vykrojíme. Na olivovom oleji necháme zosklovatieť cibuľku, pridáme paradajky a minútu miešame. Pridáme cesnak, osolíme, okoreníme a minútu ešte restujeme. V mise zmiešame grécky jogurt, vajce, nastrúhanú fetu, tvrdý syr a okoreníme (už nie je nutné soliť, feta je slaná sama osebe). Do olivovým olejom vymastenej zapekacej misy začneme vrstviť. Na dno poukladáme baklažán, naň zmes s paradajkami (nie príliš veľké množstvo, musí nám vystačiť na niekoľko vrstiev), posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a opakujeme v poradí baklažán, paradajky, petržlenová vňať. Až takto spotrebujeme všetky suroviny, dáme na 30 minút zapiecť do rúry pri 180 °C. Potom vyberieme, potrieme zmesou z jogurtu, pekne uhladíme a dáme ešte na 15 minút do rúry. Musaku krájame na štvorcové porcie a servírujeme buď samotnú, alebo s pečivom.

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek