Informační ledvina

Nalaďte sa
Recepty

Do 50 min

Bougatsa

Nutričné hodnoty

  • Energia 295 kcal
  • Bielkoviny 5 g
  • P (fosfor) 90 mg
  • K (draslík) 117 mg
  • Na (sodík) 114 mg

Čo budete potrebovať

SUROVINAMNOŽSTVO
polotučné mlieko4 hrnčeky
kryštálový cukor100 g
vanilkový puding½ vrecka
vanilkový cukor1
maslo + malé množstvo na vymastenie nádoby na pečenie100 g
semolina½ hrnčeku
vajcia2
žĺtok1
lístkové cesto (odporúčam chladené, už rozvaľkané)2 vrecka

Ako na to?

Najprv zmiešame v hrnčeku pudingový prášok s asi 150 ml mlieka. Ostatné mlieko zahrejeme v hrnci s cukrom a pridáme puding. Udržujeme horúce na strednom ohni. Vedľa si v kastróliku rozpustíme maslo a až začne peniť, prisypeme krupičku, stlmíme oheň a asi minútu premiešavame. Potom pridáme krupičku do mlieka a miešame, kým mlieko nezhustne na kašu. Odstavíme a necháme chvíľku schladnúť. V hrnčeku si rozšľaháme 2 celé vajíčka a po chvíľke zmiešame s krémom (ten musí byť horúci, ale už aspoň päť minút odstavený). Predhrejeme rúru na 200 °C. Vymastíme si maslom pekáčik (kupované cestá sú obvykle na plech úzke), na dno rozprestrieme cesto a nalejeme naň krém. Stierkou rovnomerne rozotrieme a prekryjeme druhým cestom. Nožom zľahka narežeme porcie, ale tak, aby náplň nevytekala na povrch (rez na cesto nožom skôr len nakreslíme). Žĺtok vyšľaháme a potrieme ním vrch bougatsy. Dáme piecť na 15 minút, potom rúru vypneme a necháme ešte 10 minút dôjsť. Podávame najlepšie ešte vlažné a ľahko poprášené práškovým cukrom.

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek