Informační ledvina

Nalaďte sa
Recepty

Do 30 min

Citrónová torta

Nutričné hodnoty

  • Energia 2 407 kcal
  • Bielkoviny 5,9 g
  • P (fosfor) 141 mg
  • K (draslík) 106 mg
  • Na (sodík) 221 mg

Čo budete potrebovať

SUROVINAMNOŽSTVO
maslové sušienky (keksy, bez polevy alebo náplne)200 g
maslo125 g
vaječné žĺtky4 (80 g)
nerafinovaný hnedý cukor4 lyžice (60 g)
na cukrovanie2 lyžice (30 g)
biocitrony2
mascarpone500 g

Ako na to?

Sušienky rozlámte a rozomelte v mixéri. Zmiešajte so zmäknutým maslom. Cesto navrstvíme na dno francúzskej tortovej formy (priemer formy 22 cm). 10 – 12 minút pečieme v horúcej rúre pri teplote 195 stupňov. Kôrka by mala mierne zhnednúť. V miske zmiešame žĺtky, cukor, nastrúhanú kôru a šťavu z jedného citróna. Vyšľaháme do hladka. Primiešajte mascarpone. Krém natrite na vychladnutý koláč a vložte ho na 20 minút do rúry (175 °C). Medzitým si pripravte dekoráciu na povrch torty. Druhý citrón starostlivo umyte a nožom odrežte najvrchnejšiu žltú vrstvu kôry – plátky musia byť tenké, takmer priesvitné, bez bielej časti, ktorá je horká. V hrnci zohrejeme 2 lyžice cukru a 50 ml vody. Pridáme citrónovú kôru a varíme, kým nevznikne sirup. Koláč rozdelíme na osminy a každú porciu ozdobíme hniezdom kandizovanej citrónovej kôry.

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek