Desatoro diétneho odporúčania
1. Správny výber a režim jedla
- Naučte sa poznať zloženie potravín.
- Jedzte pestro, nebojte sa výberu nových potravín.
- Používajte úmerné korenie a bylinky.
- Pamätajte na rozdiel medzi živočíšnymi bielkovinami (mäso, vajcia, mlieko, zemiaky) a rastlinnými (múka, pečivo, cukrárske výrobky, strukoviny, oriešky atď.)
- Stravu rozdeľte do niekoľkých denných dávok. Nemalo by dôjsť k hladovaniu, veľkým výkyvom lipidémie (poruchy metabolizmu tukov), glykémie (koncentrácie cukru v krvi), hyperfosfatémie, hyperkalémie (zvýšeniu hladiny draslíka v krvi).
- Dodržujte pitný režim, odporúčané množstvo vám oznámi lekár.
- Pri nejasnostiach v nutričnom pláne kontaktujte nutričného terapeuta.
2. Raňajky najdôležitejším jednom dňa
- Raňajky by mali pokrývať cca 20 – 25 % celkového denného príjmu energie.
- Mali by obsahovať všetky živiny – bielkoviny, tuky, sacharidy.
- Nezabúdajte na nízkobielkovinové či bezlepkové pečivo.
- Raňajky sú prevenciou obezity, ale aj podvýživy.
3. Desiate / Olovranty
- Sú malým príjmom energie, vlákniny, vitamínov, minerálnych látok, a to v podobe ovocia, zeleniny, pečiva a kvalitných bielkovín.
- Desiate osviežia, zasýtia a zaženú pocit hladu a smädu.
- Desiate a olovranty oddialia výkyvy chutí.
- Výber a množstvo potravín aj tekutín sa podriaďuje hodnotám bielkovín draslíka, sodíka a fosforu v krvi.
- Pri nechutenstve je možné popíjať v rámci desiatej či olovrantu sipping (výživový doplnok). Vhodný druh vám pomôže vybrať lekár alebo nutričný terapeut.
4. Chvíľka na obed
- Obed by mal tvoriť 30 % z denného príjmu energie.
- Výhoda obeda pripraveného doma je, že poznáme jeho zloženie a môžeme kedykoľvek ovplyvniť jeho skladbu.
- Rýchle občerstvenie obmedzte na minimum a vždy hľaďte na výber a veľkosť porcie.
- V časovej tiesni je možné dať si studený obed, pripravený do škatuľky alebo zabalený.
- Obed musí okrem sacharidov a tukov obsahovať aj obmedzené množstvo bielkovín.
- Nevhodný obed je samotné pečivo, iba príkrm s omáčkou, instantná polievka, konzerva alebo už zmienené rýchle občerstvenie.
5. Správna večera
- Večera by mala tvoriť 25 – 30 % z celkového denného príjmu energie.
- Večera by mala obsahovať plnohodnotné bielkoviny v odporúčanom množstve, zeleninu, tuky (napr. vo forme olejov) a sacharidy.
- Večera môže byť studená alebo teplá.
- Výber údenín, syrov, ochucovadiel podriaďovať hladine sodíka, fosforu.
- Výber zeleniny je nutné podriaďovať hladine draslíka v krvi.
6. Udržať si telesnú hmotnosť
- Nesmie dochádzať k veľkému nárastu alebo, naopak, k poklesu hmotnosti.
- Hmotnostné výkyvy negatívne ovplyvňujú chronické ochorenie obličiek.
- Akýkoľvek problém s úbytkom alebo nárastom hmotnosti hláste vopred lekárovi, aby na to mohol okamžite reagovať.
7. Pohybová aktivita
- Kúpte si kuchynskú váhu a vhodný riad, uľahčí vám prípravu pokrmov. A hlavne vaše porcie budú zodpovedať odporúčanému množstvu živín.
- Pohybom na čerstvom vzduchu získate vitamín D.
- Pohybom sa okysličuje krv, čo prináša lepšie vstrebávanie a prekrvenie.
- Pamätajte na pravidelný odpočinok, správnu obuv a oblečenie.
8. Vhodný riad
- Kúpte si kuchynskú váhu a vhodný riad, uľahčí vám prípravu pokrmov. A hlavne vaše porcie budú zodpovedať odporúčanému množstvu živín.
- Na prípravu diéty s obmedzeným príjmom bielkovín sú vhodné: teflonové panvice, antikorový riad, tlakové hrnce atď.
- V chladničke majte vyhradené svoje miesto, aby vás nelákali potraviny, ktoré nie sú v súlade s diétou, ale aj preto, aby rodina vedela, že vaše potraviny sú pre vás dôležité a pomáhajú vám v liečbe.
9. Lekár a nutričný terapeut
- Nezabúdajte na pravidelnú návštevu svojho nefrológa, praktického lekára.
- Na základe vyšetrení vám bude stanovený:
- príjem bielkovín v g/kg/deň;
- dávkovanie ketoanalógov na doplnenie obmedzených bielkovín vhodným spôsobom;
- príjem tekutín na optimálnu hydratáciu;
- príjem sodíka na prevenciu a liečbu opuchov a vysokého krvného tlaku;
- príjem vápnika a fosforu na liečbu kostných komplikácií.
- Vaše diétne opatrenie je špecifické a má mnoho odlišností od zdravej výživy vhodnej pre bežnú populáciu, preto informácie čerpajte iba z overených zdrojov.
10. Lieky
- Predpísané lieky sú neodmysliteľnou súčasťou liečby.
- Nepravidelné a zlé užívanie liekov vedie k ďalším zdravotným komplikáciám, neuspokojivým laboratórnym hodnotám a k navyšovaniu dávok liekov.
- Účinnosť diéty spolu s množstvom doplnení o ketoanalógy – môže spomaliť chronickú nedostatočnosť obličiek, konzultujte so svojím nefrológom..
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek