Informační ledvina

Nalaďte sa
Rady a tipy

Desatoro diétneho odporúčania

1. Správny výber a režim jedla

  • Naučte sa poznať zloženie potravín.
  • Jedzte pestro, nebojte sa výberu nových potravín.
  • Používajte úmerné korenie a bylinky.
  • Pamätajte na rozdiel medzi živočíšnymi bielkovinami (mäso, vajcia, mlieko, zemiaky) a rastlinnými (múka, pečivo, cukrárske výrobky, strukoviny, oriešky atď.)
  • Stravu rozdeľte do niekoľkých denných dávok. Nemalo by dôjsť k hladovaniu, veľkým výkyvom lipidémie (poruchy metabolizmu tukov), glykémie (koncentrácie cukru v krvi), hyperfosfatémie, hyperkalémie (zvýšeniu hladiny draslíka v krvi).
  • Dodržujte pitný režim, odporúčané množstvo vám oznámi lekár.
  • Pri nejasnostiach v nutričnom pláne kontaktujte nutričného terapeuta.

2. Raňajky najdôležitejším jednom dňa

  • Raňajky by mali pokrývať cca 20 – 25 % celkového denného príjmu energie.
  • Mali by obsahovať všetky živiny – bielkoviny, tuky, sacharidy.
  • Nezabúdajte na nízkobielkovinové či bezlepkové pečivo.
  • Raňajky sú prevenciou obezity, ale aj podvýživy.

3. Desiate / Olovranty

  • Sú malým príjmom energie, vlákniny, vitamínov, minerálnych látok, a to v podobe ovocia, zeleniny, pečiva a kvalitných bielkovín.
  • Desiate osviežia, zasýtia a zaženú pocit hladu a smädu.
  • Desiate a olovranty oddialia výkyvy chutí.
  • Výber a množstvo potravín aj tekutín sa podriaďuje hodnotám bielkovín draslíka, sodíka a fosforu v krvi.
  • Pri nechutenstve je možné popíjať v rámci desiatej či olovrantu sipping (výživový doplnok). Vhodný druh vám pomôže vybrať lekár alebo nutričný terapeut.

4. Chvíľka na obed

  • Obed by mal tvoriť 30 % z denného príjmu energie.
  • Výhoda obeda pripraveného doma je, že poznáme jeho zloženie a môžeme kedykoľvek ovplyvniť jeho skladbu.
  • Rýchle občerstvenie obmedzte na minimum a vždy hľaďte na výber a veľkosť porcie.
  • V časovej tiesni je možné dať si studený obed, pripravený do škatuľky alebo zabalený.
  • Obed musí okrem sacharidov a tukov obsahovať aj obmedzené množstvo bielkovín.
  • Nevhodný obed je samotné pečivo, iba príkrm s omáčkou, instantná polievka, konzerva alebo už zmienené rýchle občerstvenie.

5. Správna večera

  • Večera by mala tvoriť 25 – 30 % z celkového denného príjmu energie.
  • Večera by mala obsahovať plnohodnotné bielkoviny v odporúčanom množstve, zeleninu, tuky (napr. vo forme olejov) a sacharidy.
  • Večera môže byť studená alebo teplá.
  • Výber údenín, syrov, ochucovadiel podriaďovať hladine sodíka, fosforu.
  • Výber zeleniny je nutné podriaďovať hladine draslíka v krvi.

6. Udržať si telesnú hmotnosť

  • Nesmie dochádzať k veľkému nárastu alebo, naopak, k poklesu hmotnosti.
  • Hmotnostné výkyvy negatívne ovplyvňujú chronické ochorenie obličiek.
  • Akýkoľvek problém s úbytkom alebo nárastom hmotnosti hláste vopred lekárovi, aby na to mohol okamžite reagovať.

7. Pohybová aktivita

  • Kúpte si kuchynskú váhu a vhodný riad, uľahčí vám prípravu pokrmov. A hlavne vaše porcie budú zodpovedať odporúčanému množstvu živín.
  • Pohybom na čerstvom vzduchu získate vitamín D.
  • Pohybom sa okysličuje krv, čo prináša lepšie vstrebávanie a prekrvenie.
  • Pamätajte na pravidelný odpočinok, správnu obuv a oblečenie.

8. Vhodný riad

  • Kúpte si kuchynskú váhu a vhodný riad, uľahčí vám prípravu pokrmov. A hlavne vaše porcie budú zodpovedať odporúčanému množstvu živín.
  • Na prípravu diéty s obmedzeným príjmom bielkovín sú vhodné: teflonové panvice, antikorový riad, tlakové hrnce atď.
  • V chladničke majte vyhradené svoje miesto, aby vás nelákali potraviny, ktoré nie sú v súlade s diétou, ale aj preto, aby rodina vedela, že vaše potraviny sú pre vás dôležité a pomáhajú vám v liečbe.

9. Lekár a nutričný terapeut

  • Nezabúdajte na pravidelnú návštevu svojho nefrológa, praktického lekára.
  • Na základe vyšetrení vám bude stanovený:
    • príjem bielkovín v g/kg/deň;
    • dávkovanie ketoanalógov na doplnenie obmedzených bielkovín vhodným spôsobom;
    • príjem tekutín na optimálnu hydratáciu;
    • príjem sodíka na prevenciu a liečbu opuchov a vysokého krvného tlaku;
    • príjem vápnika a fosforu na liečbu kostných komplikácií.
  • Vaše diétne opatrenie je špecifické a má mnoho odlišností od zdravej výživy vhodnej pre bežnú populáciu, preto informácie čerpajte iba z overených zdrojov.

10. Lieky

  • Predpísané lieky sú neodmysliteľnou súčasťou liečby.
  • Nepravidelné a zlé užívanie liekov vedie k ďalším zdravotným komplikáciám, neuspokojivým laboratórnym hodnotám a k navyšovaniu dávok liekov.
  • Účinnosť diéty spolu s množstvom doplnení o ketoanalógy – môže spomaliť chronickú nedostatočnosť obličiek, konzultujte so svojím nefrológom..

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek