Čo budete potrebovať
SUROVINA | MNOŽSTVO |
---|---|
bezlepkové múky (napr. Nutrifree per panne, múka Schär MIX B) | 200 g |
Psyllia (vláknina na zakúpenie v lekárni) | 1 lyžice |
oleje | 1 lyžice |
vody | 200 ml |
kvások (kúpený alebo doma vyrobený z droždia a cukru) | |
soľ |
Ako na to?
Na vypracovanie cesta môžeme využiť domácu pekáreň, ktorá všetko zariadi za nás, alebo ruky a veľkú misu na vymiesenie. V nej zmiešame všetky suroviny a prepracujeme ich do hladkého cesta. Prikryjeme plátenkom a necháme v teple kysnúť. Po zhruba 30 minútach, keď znásobí svoj objem, cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na niekoľko bochníkov, podľa toho, aké veľké rožky chceme piecť. Rozvaľkáme jednotlivé bochníky na trojuholníky, z ktorých zmotáme zo širokého konca k špičke rožky. Tie preložíme na plech a necháme ešte asi štvrť hodiny odpočinúť a dokysnúť. Potom rožky zvrchu potrieme vodou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre asi na 200 stupňov. V priebehu pečenia rožky ešte niekoľkokrát pokropíme vodou, aby ich povrch bol hladký.
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek