Informační ledvina

Nalaďte sa
Recepty

Do 40 min

Domáce bezlepkové rožky

Nutričné hodnoty

  • Energia 132 kcal
  • Bielkoviny 1 g
  • P (fosfor) 51 mg
  • K (draslík) 303 mg
  • Na (sodík) 334 mg

Čo budete potrebovať

SUROVINAMNOŽSTVO
bezlepkové múky (napr. Nutrifree per panne, múka Schär MIX B)200 g
Psyllia (vláknina na zakúpenie v lekárni)1 lyžice
oleje1 lyžice
vody200 ml
kvások (kúpený alebo doma vyrobený z droždia a cukru)
soľ

Ako na to?

Na vypracovanie cesta môžeme využiť domácu pekáreň, ktorá všetko zariadi za nás, alebo ruky a veľkú misu na vymiesenie. V nej zmiešame všetky suroviny a prepracujeme ich do hladkého cesta. Prikryjeme plátenkom a necháme v teple kysnúť. Po zhruba 30 minútach, keď znásobí svoj objem, cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na niekoľko bochníkov, podľa toho, aké veľké rožky chceme piecť. Rozvaľkáme jednotlivé bochníky na trojuholníky, z ktorých zmotáme zo širokého konca k špičke rožky. Tie preložíme na plech a necháme ešte asi štvrť hodiny odpočinúť a dokysnúť. Potom rožky zvrchu potrieme vodou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre asi na 200 stupňov. V priebehu pečenia rožky ešte niekoľkokrát pokropíme vodou, aby ich povrch bol hladký.

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek