Informační ledvina

Nalaďte sa
Recepty

Do 30 min

Domácí churos s čokoládou

Nutričné hodnoty

  • Energia 503 kcal
  • Bielkoviny 5,8 g
  • P (fosfor) 110 mg
  • K (draslík) 198 mg
  • Na (sodík) 314 mg

Čo budete potrebovať

SUROVINAMNOŽSTVO
Na churros:
vody200 ml
maslo60 g
krupicový cukor20 g
1 čajová lyžička vanilkového extraktu5 g
hladká múka100 g
soľ1,5 g
1 vajce z voľného chovu60 g
slnečnicový olej na vyprážanie churros
Na čokoládovú omáčku:
smotany75 ml
tmavá čokoláda (60% alebo viac)50 g
Škoricový cukor na obalenie churros:
kryštálový cukorasi 100 g
polievková lyžica škorice12 g

Ako na to?

V mise zmiešame cukor a škoricu. V malom hrnci privedieme smotanu tesne pod bod varu a nalámeme do nej čokoládu. Na najnižšom ohni potom necháme rozpustiť. Do rajnice nalejeme vodu a postavíme na stredný plameň. Pridáme cukor a maslo, premiešavame a privedieme do varu. Odstavíme z ohňa a pridáme lyžičku vanilkového extraktu. Prisypeme múku, soľ a spracovávame, kým sa všetky zložky dobre nepremiešajú. Necháme asi 10 minút vychladnúť. Nakoniec pridáme vajíčko a dobre premiešame. Takto pripraveným cestom naplníme cukrárske vrecúško na zdobenie, špičku volíme s prierezom hviezdičky. V panvici rozpálime olej, následne stlmíme plameň a priamo do oleja vytláčame cesto. Mali by nám vzniknúť asi cca 7-centimetrové valčeky, ktoré potom po oboch stranách osmažíme do zlatohnedej farby. Pozor nesmažte ich príliš sprudka, vnútri by potom zostali nedopečené. Hotové churros po vybratí z panvice rýchlo osušíme od prebytočnej masti obrúskom a ihneď obaľujeme v škoricovom cukre. Podávame s čokoládovou omáčkou, do ktorej churros namáčame. Pokiaľ by sme chceli pokrm menej sladký, je možné vynechať obaľovanie churros v cukru. Recept je na 4 porcie!

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek