
Čo budete potrebovať
SUROVINA | MNOŽSTVO |
---|---|
Na churros: | |
vody | 200 ml |
maslo | 60 g |
krupicový cukor | 20 g |
1 čajová lyžička vanilkového extraktu | 5 g |
hladká múka | 100 g |
soľ | 1,5 g |
1 vajce z voľného chovu | 60 g |
slnečnicový olej na vyprážanie churros | |
Na čokoládovú omáčku: | |
smotany | 75 ml |
tmavá čokoláda (60% alebo viac) | 50 g |
Škoricový cukor na obalenie churros: | |
kryštálový cukor | asi 100 g |
polievková lyžica škorice | 12 g |
Ako na to?
V mise zmiešame cukor a škoricu. V malom hrnci privedieme smotanu tesne pod bod varu a nalámeme do nej čokoládu. Na najnižšom ohni potom necháme rozpustiť. Do rajnice nalejeme vodu a postavíme na stredný plameň. Pridáme cukor a maslo, premiešavame a privedieme do varu. Odstavíme z ohňa a pridáme lyžičku vanilkového extraktu. Prisypeme múku, soľ a spracovávame, kým sa všetky zložky dobre nepremiešajú. Necháme asi 10 minút vychladnúť. Nakoniec pridáme vajíčko a dobre premiešame. Takto pripraveným cestom naplníme cukrárske vrecúško na zdobenie, špičku volíme s prierezom hviezdičky. V panvici rozpálime olej, následne stlmíme plameň a priamo do oleja vytláčame cesto. Mali by nám vzniknúť asi cca 7-centimetrové valčeky, ktoré potom po oboch stranách osmažíme do zlatohnedej farby. Pozor nesmažte ich príliš sprudka, vnútri by potom zostali nedopečené. Hotové churros po vybratí z panvice rýchlo osušíme od prebytočnej masti obrúskom a ihneď obaľujeme v škoricovom cukre. Podávame s čokoládovou omáčkou, do ktorej churros namáčame. Pokiaľ by sme chceli pokrm menej sladký, je možné vynechať obaľovanie churros v cukru. Recept je na 4 porcie!
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek