Informační ledvina

Nalaďte sa
Rady a tipy

Jar je tu

Jar je pre mnohých z vás tým najkrajším obdobím roka. Čím ďalej tým dlhšiu časť dňa sa zaobídeme bez umelého osvetlenia a slnko je na oblohe čím ďalej tým častejším hosťom. Pozvoľna sa prebúdza príroda a poskytuje našim zmyslom dostatok príjemných a povzbudzujúcich vnemov. A to tak, že si všetky tie vône, farby a chute jari môžeme odniesť domov na ďalšie spracovanie.

Zelenina na prvom mieste –  hlávkový šalát, brokolica, zeler, kaleráb, reďkovky, špenát, mrkva, ružičkový kel, rebarbora, špargľa, ľadový šalát, ale aj cibuľa, cesnak a ďalšie.

Tip –  u tých, ktorí majú problémy s hladinou draslíka, je nutné sa poradiť s nutričnou terapeutkou, koľko a aký druh je pre nich vhodný alebo akú tepelnú úpravu použiť tak, aby nedošlo k ďalším zdravotným komplikáciám.

Ovocie –  prvé ochutnáme jahody, čerešne, čučoriedky, ale nič sa nepokazí, keď do jedálneho lístka zaradíme jablká či hrušky z našich uskladnených zásob. Dobré je využiť aj kompótové ovocie ako súčasť obeda, raňajok alebo ako prídavok k ľahkému múčniku.

Bylinky a vňate – prečo nesmú chýbat

  • Je to prvý jarný posol zdravia
  • Posilnia pečeň, ale aj nervovú sústavu, vyčistia krv
  • Povzbudia trávenie, ozdravia, vyčistia a tiež tlmia pachuť v ústach
  • Majú močopudné účinky, podporujú krvotvorbu, zvyšujú telesnú kondíciu a tlmia nevoľnosť
  • Obsahujú celé spektrum vitamínov B, C, minerálnych látok, ako napr. draslík, fosfor, horčík, selén, vápnik atď.
  • Majú široké uplatnenie v teplej, ale aj studenej kuchyni. Vo vašom jarnom jedálnom lístku by nemali chýbať

Vybrané bylinky

Mäta
– Je cenená pre svoju špecifickú arómu
– Využitie v kuchyni – č aje, súčasť sirupu alebo nealkoholických nápojov

Petržlen
– Nesmie chýbať v jedálnom lístku, najpopulárnejšia ozdoba jedál
– Petržlen obsahuje kombináciu živín, ktoré z neho robia superpotravinu.
– Využitie v kuchyni –  do polievok, plniek, mias, nátierok, zemiakov, slaného nízkobielkovinového pečiva alebo do bezlepkového chleba, no skrátka všade, kde bude robiť parádu

Žerucha
– Jarní vitamínová vzpruha, svou chutí podobná ředkvičce.
– Využití v kuchyni – jako řeřichová omáčka nebo do pomazánek, nádivek, omelet, kaší, bezlepkových těstovin, rizota, zeleninových salátů.

Valeriánka
– V marci, apríli zbierame listové ružičky, majú orieškovú chuť
– Využitie v kuchyni – do šalátov a jarných polievok.

Pažítka
– Cibuľová aróma, ktorá povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie
– Využitie v kuchyni – do nátierok, vaječných alebo hubových jedál, kaší, šalátov, polievok alebo len na bezlepkový chlieb s maslom

Púpava
– Zbierame listy, vňať aj s koreňom, má mierne horkastú chuť
– Využitie v kuchyni – do zeleninových šalátov, ozdoba krémov, pudingov, plniek

Žihĺava
– Zbiera sa list a používa sa čerstvý alebo sušený.
– Využitie v kuchyni – špenát zo žihľavy alebo žihľavová polievka, čaje, súčasť plniek, závinov, šalátov alebo ako príloha k mäsám Existujú aj žihľavové pivá.

Sedmokráska
– Rastie tam, kde je veľa slniečka
– Využitie v kuchyni – využívame tak listy, ako aj kvety do šalátov, omeliet, na zdobenie pudingov, koláčov, kompótov alebo ako bylinný odvar.

Ako bylinky zbierať a uchovávať
– Zbierame ich čo najďalej od civilizácie.
– Bylinky trháme vždy za suchého počasia.
– Zbierame ich do košíkov, nikdy nie do igelitového vrecúška.
– Niektoré vňate si môžete vypestovať aj doma – napr. pažítku, žeruchu

Recepty

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek