Informační ledvina

Nalaďte sa
Recepty

Do 70 min

Kapustové závitky s mletým mäsom

Nutričné hodnoty

  • Energia 339 kcal
  • Bielkoviny 15 g
  • P (fosfor) 163 mg
  • K (draslík) 574 mg
  • Na (sodík) 53 mg

Čo budete potrebovať

SUROVINAMNOŽSTVO
kapustový šalát1 ks
mleté mäso - zmiešané250 g
kuchynská cibuľa1 ks
cesnak1 strúčik
cherry paradajky5 ks
mletá rasca, paprika, tymián, oregano1 lyžička
olej50 g
zeleninový vývar - na zalievanie

Ako na to?

Kapustu umyjeme, osušíme, odlomíme vrchné väčšie listy, vyrežeme z nich tvrdý hlúb a na 2 minúty ich ponoríme do vriacej vody. Potom ich necháme vychladnúť. V kastróle speníme na 2 lyžiciach oleja cibuľu a pridáme mleté mäso a zvyšok nastrúhanej kapusty, pokrájané paradajky. Zmes ochutíme korením a soľou a za stáleho miešania krátko podusíme. Hotovou zmesou naplníme kapustové listy, pevne ich stočíme a previažeme potravinárskym špagátom. Pekáč vymažeme zvyškom oleja a rozložíme kapustové závitky. Na zjemnenie môžeme pridať niekoľko tenkých plátkov masla. Pečieme pod pokrievkou zhruba 15 minút pri teplote 180 °C, potom závitky odkryjeme a krátko dopečieme, až budú mať zľahka zlatistú farbu. Ideálnou prílohou sú varené alebo pečené zemiaky alebo nízkobielkovinové pečivo. Tip – Namiesto mäsa je možné použiť balkánsky syr alebo slaninu, ryžu. Do pekáčika možno pridať sterilizované lúpané paradajky a dusiť spolu so závitkami.

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek