Čo budete potrebovať
SUROVINA | MNOŽSTVO |
---|---|
kapustový šalát | 1 ks |
mleté mäso - zmiešané | 250 g |
kuchynská cibuľa | 1 ks |
cesnak | 1 strúčik |
cherry paradajky | 5 ks |
mletá rasca, paprika, tymián, oregano | 1 lyžička |
olej | 50 g |
zeleninový vývar - na zalievanie |
Ako na to?
Kapustu umyjeme, osušíme, odlomíme vrchné väčšie listy, vyrežeme z nich tvrdý hlúb a na 2 minúty ich ponoríme do vriacej vody. Potom ich necháme vychladnúť. V kastróle speníme na 2 lyžiciach oleja cibuľu a pridáme mleté mäso a zvyšok nastrúhanej kapusty, pokrájané paradajky. Zmes ochutíme korením a soľou a za stáleho miešania krátko podusíme. Hotovou zmesou naplníme kapustové listy, pevne ich stočíme a previažeme potravinárskym špagátom. Pekáč vymažeme zvyškom oleja a rozložíme kapustové závitky. Na zjemnenie môžeme pridať niekoľko tenkých plátkov masla. Pečieme pod pokrievkou zhruba 15 minút pri teplote 180 °C, potom závitky odkryjeme a krátko dopečieme, až budú mať zľahka zlatistú farbu. Ideálnou prílohou sú varené alebo pečené zemiaky alebo nízkobielkovinové pečivo. Tip – Namiesto mäsa je možné použiť balkánsky syr alebo slaninu, ryžu. Do pekáčika možno pridať sterilizované lúpané paradajky a dusiť spolu so závitkami.
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek