Čo budete potrebovať
SUROVINA | MNOŽSTVO |
---|---|
veľká tekvica | 1 |
kryštálový cukor | 30 dkg |
voda | |
poháre, viečka | |
utierka, hrniec | |
klinčeky, škorica, vanilkový struk, citrón | |
pomarančový/ananásový džús |
Ako na to?
Mäkkú dužinu bez semienok nakrájame na kocky vo veľkosti asi 3 cm. Opláchneme a naložíme do 4 % octového roztoku na 2 hodiny. Tým získame navinutú octovú príchuť a kocky budú priehľadné. Po odkvapkaní ich asi 10 až 15 minút varíme vo vode, ktorú už nepoužívame. Kúsky tekvice necháme pozvoľna vychladnúť a naukladáme ich do pohárov, kde máme na dne 2 až 3 klinčeky, 1 cm dlhý kúsok škorice. Ďalej pridáme niekoľko kvapiek ananásového, citrónového alebo pomarančového výťažku. Kompótu tak dodáme zaujímavú chuť. Cukrový nálev: V 1 litri vody rozpustíme asi 30 dag kryštálového cukru (diabetici pridajú umelé sladidlo do prázdnych pohárov), povaríme a horúci nálev nalejeme na kocky. Do každého pohára ešte navrch pred zatvorením môžeme pridať plátok citróna. Zaviečkujeme, sterilizujeme litrové poháre 40 minút pri 80 až 85 °C, prípadne 30 minút pri 90 °C.
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek