Informační ledvina

Nalaďte sa
Recepty

Do 90 min

Kompót z tekvice

Nutričné hodnoty

  • Energia 359 kcal
  • Bielkoviny 5 g
  • P (fosfor) 220 mg
  • K (draslík) 1916 mg
  • Na (sodík) 5 mg

Čo budete potrebovať

SUROVINAMNOŽSTVO
veľká tekvica1
kryštálový cukor30 dkg
voda
poháre, viečka
utierka, hrniec
klinčeky, škorica, vanilkový struk, citrón
pomarančový/ananásový džús

Ako na to?

Mäkkú dužinu bez semienok nakrájame na kocky vo veľkosti asi 3 cm. Opláchneme a naložíme do 4 % octového roztoku na 2 hodiny. Tým získame navinutú octovú príchuť a kocky budú priehľadné. Po odkvapkaní ich asi 10 až 15 minút varíme vo vode, ktorú už nepoužívame. Kúsky tekvice necháme pozvoľna vychladnúť a naukladáme ich do pohárov, kde máme na dne 2 až 3 klinčeky, 1 cm dlhý kúsok škorice. Ďalej pridáme niekoľko kvapiek ananásového, citrónového alebo pomarančového výťažku. Kompótu tak dodáme zaujímavú chuť. Cukrový nálev: V 1 litri vody rozpustíme asi 30 dag kryštálového cukru (diabetici pridajú umelé sladidlo do prázdnych pohárov), povaríme a horúci nálev nalejeme na kocky. Do každého pohára ešte navrch pred zatvorením môžeme pridať plátok citróna. Zaviečkujeme, sterilizujeme litrové poháre 40 minút pri 80 až 85 °C, prípadne 30 minút pri 90 °C.

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek