Nízkobielkovinová diéta u diabetika 2. typu
Diabetes (cukrovka) 2. typu postihuje častejšie staršie osoby a osoby s nadváhou či obezitou. K vzniku diabetu však prispieva viac faktorov, medzi najčastejšie z nich patrí málo pohybu, nepravidelné jedlo, nadmerný stres, ale taktiež genetické dispozície. V prípade diabetu (cukrovky) 2. typu hovoríme v súčasnosti často o epidémii. Diabetes 2. typu je zákerné, často neskoro rozpoznané ochorenie, ktoré vedie k poškodeniu viacerých orgánov, skracuje život a okrem iného predstavuje jednu z najčastejších príčin zlyhania obličiek. Pretože cukrovka nijak nebolí a nemusí sa prejavovať žiadnymi ťažkosťami, mnoho ľudí o nej ani nevie. Pritom však už dochádza k rozvoju chorobných zmien. Predtým sa diabetes 2. typu nazýval taktiež „starecká cukrovka“. To už v žiadnom prípade neplatí, naopak, stále častejšie sa stretávame aj s mladými ľuďmi, ktorí sú diabetikmi 2. typu napríklad už v tridsiatich rokoch. Dokonca už nie sú vzácne ani prípady diabetu 2. typu v detskom veku, kedy ide prakticky vždy o následok zlej životosprávy. Ak dôjde k poškodeniu obličiek vplyvom cukrovky, môže byť niekedy problematické zladiť diétne opatrenia vyžadované pri diabete a pri ochorení obličiek. Názory na diétu u človeka so súčasným ochorením cukrovkou a obličkovou nedostatočnosťou prešli v posledných rokoch vývojom. Predtým sa odporúčalo cukry obmedziť a nahradiť umelými sladidlami a bielkoviny prijímať vo väčšom množstve. Dnes však vieme, že tento postup môže viesť k urýchleniu ochorenia obličiek. Zdá sa, že ideálnym spôsobom výživy pre typického chorého s ochorením obličiek a cukrovkou 2. typu je taký jedálny lístok, ktorý je možné definovať ako racionálnu diétu s väčším množstvom zeleniny, ktorá sa blíži vegetariánskej diéte. Úplné obmedzenie mäsa však nie je podmienkou.
Súčasné ochorenie cukrovkou 2. typu a ochorením obličiek postihlo aj pána Miloša , tridsaťpäťročného muža z menšieho mesta na pomedzí južných a západných Čiech. Diabetes mu bol diagnostikovaný viac-menej náhodou, keď sa vydal k lekárovi pre neustávajúce kŕče končatín, pocit väčšieho smädu a taktiež zle sa hojaci drobný defekt na predkolení. Praktický lekár hneď správne myslel na možnosť diabetu 2. typu, čo sa vzápätí potvrdilo laboratórnym vyšetrením. Bohužiaľ však už bolo prítomné stredne pokročilé ochorenie obličiek a väčšie množstvo bielkoviny v moči. Nasledovalo odovzdanie do starostlivosti diabetológa a nefrológa a podrobná edukácia o diéte. Návštevy u nutričnej terapeutky prebiehali najprv raz mesačne, potom už jedálny lístok konzultoval pán Miloš e-mailom.
Cieľom diéty bolo najprv redukovať telesnú hmotnosť a znížiť vysoké hodnoty krvného cukru a taktiež obmedziť veľké množstvo všetkých živín v strave. Po pol roku sa podarilo znížiť telesnú hmotnosť o plných 12 kilogramov, čím sa pán Miloš presunul z pásma obezity 2. stupňa do stupňa nadváhy. Množstvo bielkoviny v moči sa stabilizovalo a funkcia obličiek sa nehorší. Výrazne sa k lepšiemu upravili aj ďalšie sledované parametre a bolo dokonca možné aj znížiť lieky na cukrovku. Pre podozrenie na rodové dispozície nechal pán Miloš vyšetriť aj svoje deti, ktoré sú zatiaľ zdravé. Príbeh tak má zatiaľ šťastný koniec – pán Miloš nemá žiadne ťažkosti, kŕče ustali, defekt sa po kompenzácii cukrovky zahojil, glykémie má vzorné a funkcia obličiek sa nehorší. Toto zlepšenie pripisuje diéte s obmedzením bielkovín a sacharidov od svojej nutričnej terapeutky.
MUDr. Jan Vachek
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek