Čo budete potrebovať
SUROVINA | MNOŽSTVO |
---|---|
hovädzie mäso bez kosti, krk | 600 g |
1 mrkva, 1 väčšia cibuľa | |
vetvička tymiánu | |
1 lyžica masla + 1 lyžica olivového oleja | |
Korenie: | |
4 bobkové listy + 4 zrnká korenia + 4 guľôčky nového korenia | |
hladká múka | 2 lyžice |
trstinový cukor | 1 lyžice |
stredne veľké paradajkové pyré | 1 |
soľ, štipka škorice | |
citrónová šťava a jemne nastrúhaná kôra |
Ako na to?
Mäso zviažte kuchynským špagátikom do valčeka, zalejte litrom vody, pridajte olúpanú mrkvu, cibuľu a tymian a varte domäkka. Mäso vyberte a až vychladne, nakrájajte na plátky. Vývar preceďte a uchovajte. Maslo, olej a pokrájanú cibuľu dozlatista osmažte. Ďalej pridajte bobkové listy, čierne korenie aj nové korenie a krátko osmažte. Pridajte múku a opečte do svetlej zápražky, vsypte cukor a po minúte vmiešajte paradajkový pretlak. Prehrejte a podľa potreby zrieďte vývarom. Vyberte korenie a dochuťte soľou, škoricou a citrónovou kôrou aj šťavou. Tip: Hovädzie mäso môžeme nahradiť mletým mäsom. Paradajkový pretlak je možné zameniť za konzervované lúpané paradajky. Namiesto hladkej múky je možné zvýšiť porciu mrkvy, ktorú rozmixujeme a zahustíme tak šťavu. Ďalšia možnosť je maizena alebo Solamyl.Vhodný príkrm bezlepkové knedle alebo nízkobielkovinové cestoviny, ryža.
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek