Informační ledvina

Nalaďte sa
Recepty

Do 80 min

Paradajková s hovädzím mäsom

Nutričné hodnoty

  • Energia 299 kcal
  • Bielkoviny 25 g
  • P (fosfor) 226 mg
  • K (draslík) 674 mg
  • Na (sodík) 179 mg

Čo budete potrebovať

SUROVINAMNOŽSTVO
hovädzie mäso bez kosti, krk600 g
1 mrkva, 1 väčšia cibuľa
vetvička tymiánu
1 lyžica masla + 1 lyžica olivového oleja
Korenie:
4 bobkové listy + 4 zrnká korenia + 4 guľôčky nového korenia
hladká múka2 lyžice
trstinový cukor1 lyžice
stredne veľké paradajkové pyré1
soľ, štipka škorice
citrónová šťava a jemne nastrúhaná kôra

Ako na to?

Mäso zviažte kuchynským špagátikom do valčeka, zalejte litrom vody, pridajte olúpanú mrkvu, cibuľu a tymian a varte domäkka. Mäso vyberte a až vychladne, nakrájajte na plátky. Vývar preceďte a uchovajte. Maslo, olej a pokrájanú cibuľu dozlatista osmažte. Ďalej pridajte bobkové listy, čierne korenie aj nové korenie a krátko osmažte. Pridajte múku a opečte do svetlej zápražky, vsypte cukor a po minúte vmiešajte paradajkový pretlak. Prehrejte a podľa potreby zrieďte vývarom. Vyberte korenie a dochuťte soľou, škoricou a citrónovou kôrou aj šťavou. Tip: Hovädzie mäso môžeme nahradiť mletým mäsom. Paradajkový pretlak je možné zameniť za konzervované lúpané paradajky. Namiesto hladkej múky je možné zvýšiť porciu mrkvy, ktorú rozmixujeme a zahustíme tak šťavu. Ďalšia možnosť je maizena alebo Solamyl.Vhodný príkrm bezlepkové knedle alebo nízkobielkovinové cestoviny, ryža.

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek