Pitný režim
Tekutiny sú neodmysliteľnou súčasťou ľudskej výživy. Dostatočná hydratácia, čiže zavodnenie tela je kľúčové preto, aby dobre fungovalo a bez problémov prebiehala látková výmena v každom tele. Nedostatok tekutín môže mať za následok spočiatku únavu, bolesti hlavy alebo podráždenosť. Pri dlhodobom nedostatočnom pitnom režime sa môžu dostavovať príznaky vážnejších ťažkostí, ako napr. suchosť kože, zhoršenie kožného turgoru (nedostatok tekutín v koži), problémy s krvným tlakom a i.
Pre dobrú kondíciu je dôležité nezabúdať na pitný režim aj v prípade ochorenia obličiek. V prípade, že je vylučovanie moču normálne, nie je nutné výrazne obmedzovať príjem tekutín vo včasných fázach ochorenia, teda v štádiách 1 – 4. Keď sa funkcia obličiek zhoršuje, obličky môžu produkovať menej moču, je teda nutné znížiť príjem tekutín. Optimálny denný príjem tekutín vždy určí lekár.

Nie je dobré piť nárazovo väčšie množstvo tekutín vo chvíli, keď sa dostavia pocity smädu. Na pravidelnosť v pitnom režime je dobré myslieť a ako pomôcku si do miestnosti alebo na stôl postaviť pohár a fľašu s vodou, ktorá potom človeku pripomína, že by mal pravidelne piť.
Základ pitného režimu tvorí vždy voda – najlepšie stolová bez obsahu cukru a chemických prídavných látok. Vždy by mala tvoriť minimálne polovicu všetkých za deň prijatých tekutín. Spestrením každodenného pitného režimu sú prírodné minerálne vody. Pri ich výbere je nutné sústrediť sa na zloženie a čítať ich obal. Minerálne vody je možné zaraďovať, ale iba tie, ktoré majú nižší obsah vápnika (značený na obale Ca) a sodíka (značený na obale Na). Medzi vody s vyšším podielom zmieňovaných látok patrí napr. Šaratica, Vincentka, Zaječická, Poděbradka alebo Hanácká kyselka. Na našom trhu sú v predaji aj rôzne ochutené vody, nielen minerálne, ale aj stolové. Človek by mal mať na pamäti, že každá sladená ochutená voda v sebe obsahuje cukor, ktorý pri častom popíjaní nápoja môže mať za následok zvyšovanie telesnej hmotnosti. Sladené vody, limonády a pod. by mali byť len doplnkom pitného režimu a nie jeho základom.
Do pitného režimu patria, samozrejme, čaje. Medzi povolené čaje patria všetky druhy čajov, vždy však v slabšom výluhu. Čierny a zelený čaj obsahuje teín, čo je veľmi podobná látka kofeínu, ktorý je v káve, a má tiež močopudné účinky. Bylinné čaje a ovocné čaje sú povolené bez obmedzení. Aj tu platí, že nápoj nie je nutné výrazne dosladzovať.

Medzi ďalšie nápoje, ktoré môžeme zaraďovať, patria ochutené vody, ovocné šťavy, nektáre, džúsy a pod. Pri nápojoch s vyšším podielom ovocnej zložky, teda predovšetkým pri džúsoch, je potrebné vziať do úvahy druh ovocia a sledovať obsah minerálnych látok – predovšetkým draslíka. Aby sa predišlo konzumácii väčšieho množstva draslíka z ovocných džúsov, je vhodné džúsy riediť vodou minimálne 1 : 1 alebo 2 : 1. Väčšie množstvo ovocných a zeleninových štiav a 100 % džúsov nie je vhodné zaraďovať u ľudí v pokročilých štádiách ochorenia obličiek.
Vhodné nápoje: neochutená stolová voda bez obsahu cukru a prídavných látok, bylinkové, ovocné a čierne čaje, náhradky kávy, napr. Melta či Caro.
Menej vhodné: sladené limonády, alkohol a destiláty, pravidelné pitie piva
U pacientov s pokročilým štádiom ochorenia obličiek nie je vhodné zaraďovať väčšie množstvo 100 % džúsov (obsahujú draslík).
Nezaraďovať: silnú kávu, silné čaje, minerálne vody s neznámym zložením, väčšie alebo menšie množstvo tekutín, než odporučí lekár.
Tipy na domáce nápoje
Bylinková limonáda
Do formičiek na ľad si necháme zamraziť vo vode lístky medovky a mäty. Podľa chuti môžeme do každej formičky prikvapnúť pár kvapiek citrónovej šťavy. Zmrznuté kocky môžeme používať na ochladenie nápoja a ľubovoľne pridávať do pohárov s vodou.
Uhorková limonáda
Uhorky olúpeme a nakrájame na kocky. Citrón rozpolíme a vytlačíme z neho šťavu. Tú dáme spolu s nakrájanými uhorkami a pol litrom vody do mixéra a rozmixujeme dohladka. Hotovú zmes dáme do chladničky na pol hodiny lúhovať. Potom ju precedíme do karafy alebo džbánika. Dolejeme zvyšnou vodou, množstvo regulujeme podľa vlastnej chuti.
Mgr. Miroslava Matějková
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek