Informační ledvina

Nalaďte sa
Recepty

Do 90 min

Polievka Halászlé

Nutričné hodnoty

  • Energia kcal
  • Bielkoviny g
  • P (fosfor) mg
  • K (draslík) mg
  • Na (sodík) mg

Čo budete potrebovať

SUROVINAMNOŽSTVO
Na vývar:
žltá cibuľa1
biela paprika1
paradajky2
kostry dvoch pstruhov
bobkové listy2
čierne korenie3 guľôčky
štipka soli
vody1,5 l
sladká maďarská paprika1 lyžice
Na polievku:
filé z dvoch pstruhov (približne 4 filé)250 g
kapary (červené podlhovasté papriky)200 g
biela paprika200 g
pardajky200 g
žltá cibuľa150 g
bobkový list1
1 čajová lyžička pálivej a 1 čajová lyžička sladkej maďarskej papriky
rastlinný olej4 lžíce
soľ a čierne korenie
prípadne citrónová šťavalen niekoľko kvapiek

Ako na to?

Najprv si pripravíme rybí vývar. Do väčšieho hrnca vložíme najemno nakrájanú žltú cibuľu, na kocky nakrájanú bielu papriku zbavenú jadrovníka, paradajky nakrájané na štvrtiny, skelety (môže byť aj iná sladkovodná ryba; je dôležité skelety najprv dôkladne opláchnuť studenou vodou), bobkové listy, guľky čierneho korenia, štipku soli a zalejeme 1,5 litra studenej vody. Privedieme do varu a varíme bez pokrievky 20 minút. Následne pridáme lyžicu sladkej maďarskej papriky a varíme ešte 15 minút. Hotový vývar prelejeme cez jemné sitko. Filety z dvoch pstruhov zbavíme kôstok a nakrájame na širšie rezančeky (asi 3 × 5 cm). Papriky umyjeme, vyberieme jadrovníky a nakrájame na rezančeky. Paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky (drevnatý stred vykrojíme), cibuľu olúpeme, rozkrojíme napoly a nakrájame na tenké mesiačiky. V kastróle necháme na oleji zosklovatieť cibuľku s bobkovým listom. Pridáme papriku a za častého miešania necháme 1 minútu restovať. Pridáme paradajky, miešame 2 minúty. Posypeme 1 lyžičkou štipľavej a 1 lyžičkou sladkej papriky (je možné, samozrejme, aj len 2 lyžičkami sladkej maďarskej papriky, ale nie je potrebné sa obávať prílišnej pikantnosti) a minútu premiešavame. Na zmes naukladáme rybie mäso a zalejeme horným rybím vývarom. Na miernom ohni varíme pol hodiny. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Môžeme pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek