Polievky
Polievky sú tekuté pokrmy, slané i sladké. Môžu byť rôzne a majú rôznu výživnú hodnotu. Záleží na výbere potravín, technologickom spracovaní a, samozrejme, aj na vašej chuti a nálade.
Prečo ich zaradiť do nášho jedálneho lístka:
- Povzbudzujú chuť do jedla.
- Podporujú vylučovanie žalúdočných štiav.
- Čiastočne nasýti a pripraví žalúdok na ďalší chod.
- Teplota polievky zvyšuje alebo znižuje teplotu celého tela.
- Dodá energiu a živiny.
- Ako variant pre tých, ktorí chcú niečo iné na raňajky, než je obvyklé.
- Ako alternatíva pre tých, ktorí na večeru chcú niečo teplé, výdatné a zdravé.
Čo potrebujem na prípravu polievok:
Tekutiny
- Vhodné – voda, mlieko (kyslé alebo sladké,) slabé vývary z mäsa, hydiny alebo zeleniny
- Nevhodné – silné vývary ako z mäsa, hydiny, kostí
Základ: To, čo dáva polievke chuť, ale aj názov napr. cesnaková |
Zahustenie
- Vhodné – zeleninou, zápražkou, solamylom, obilninou najlepšie nízkobielkovinovou múkou, bezlepkovou múkou, žĺtkami, vajcom, prelisovanou potravinou, napr. zemiakom.
- Nevhodné – instantná zápražka, celozrnné pečivo, strukoviny
Dochutenie
- Vždy sa riadi druhom základu.
- Používa sa soľ, ale v obmedzenej miere (pretože si strážime tlak, opuchy),
- Korenie, vňate, bylinky, cesnak, cibuľa, čerstvé huby…
Vylepšenia: Riadia sa druhom a technologickým spracovaním polievky. Na zlepšenie chuti a zvýšenie nutričnej hodnoty sa pridáva tuk, maslo, mlieko, žĺtky, vajcia, syry, šľahačka
Doplnky
- To sú rôzne závarky a vložky, ktoré zvýšia energetickú a biologickú hodnotu polievky, ale zvýšia aj jej chutnosť
- Závarky – varíme v polievke alebo zvlášť vo vode (obilniny pšeno, ryža, zelenina, strúhané cestíčko, halušky, liate cestíčko, ryžové rezance, bezlepkové alebo nízkobielkovinové cestoviny).
- Nevhodné – pečeňové knedličky, drožďové.
- Vložky – do polievky ich vkladáme tesne pred jej podaním, patrí sem bezlepkové pečivo, vaječné sadliny, vaječné zvitky.
Druhy polievok, ktoré si môžem dopriať:
- Mäsové – používa sa hovädzie, bravčové mäso, hydina.
Mäsové polievky je možné využiť ako hlavný pokrm, napr. večere. Mali by obsahovať polovičnú porciu mäsa, hydiny – 30 – 50 g, ďalej čerstvú alebo mrazenú zeleninu.
Príklad – gulášová, kuracia, hovädzia. - Zeleninové – pripravujú sa vždy z jedného druhu zeleniny, napr. karfiolová, mrkvová, kapustová, pórová, hrášková z konzervovaného alebo mrazeného hrášku.
- Z koření – napr. rascová, cesnaková, hubová. Chuťovo doplňujeme zeleninou, vhodnou závarkou.
- Ovocné – pripravené z ovocných štiav. Využívajú sa kyslé druhy ovocia buď jeden druh, alebo v kombinácii viacerých druhov. Zahusťujú sa solamylom a zjemňujú smotanou. V letných mesiacoch sú vítané pre sviežosť a ľahkosť. U nás sa málo používajú, napr. jahodová, višňová, malinová.
Tipy:
- Klasická porcia polievky – 0,33 ml
- Dlhšie varenie zeleniny ovplyvní chuť.
- Ak máte vysokú hladinu draslíka v krvi, používajte mrazenú, sterilizovanú zeleninu.
- So soľou šetrite, využívajte viac byliniek, vňatí, cibuľovín. Budete mať pod kontrolou svoj krvný tlak.
- Masox alebo iné instantné koreniace zmesi obsahujú veľa fosforu a soli. Pre vás sú teda nevhodné. Zameňte ich za klasické korenie.
- Silné vývary z mäsa, kostí, hydiny obsahujú viac bielkovín, purínov.
Recepty
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek