Samozber jahôd
Samozbery jahôd patria medzi obľúbenú, ale hlavne výhodnú formu predaja spojeného s užitočným pohybom na čerstvom vzduchu. Krásu, vôňu a chuť skvostných jahodových plodov by sme mohli ospevovať donekonečna, a preto musia byť súčasťou vášho jedálneho lístka.
Čo vieme o jahodách, prečo si ich ceníme:
- U nás sa najviac pestujú jahody rodiace raz ročne.
- Podľa obdobia zrenia rozlišujeme jahody rané, stredne rané, neskoré.
- Využitie ako čerstvé stolné ovocie, ako marmelády, džemy, ovocné šťavy, prídavky do jogurtov, pudingov alebo ako ozdoba pokrmov, múčnikov.
- Listy z divo rastúcich jahôd je najlepšie zbierať v máji a usušiť na vetranom mieste a potom si pripraviť čaj. Čaj nielenže spestrí váš jedálny lístok, ale prijmete aj tekutiny.
- Pozor u tých, ktorí sú precitlivení na jahody, môže nastať alergická reakcia.
Zloženie:
- Zdrojom vitamínu C, ktorý je porovnateľný s citrusovými plodmi.
- V závislosti od odrody môže dosahovať až 100 mg
- Zdroj vitamínov A, skupiny B, E, kyseliny jablčnej, šťaveľovej, salicylovej atď.
- Zdroj minerálnych látok draslík, zinok, horčík, vápnik, síra, fluór, bór, kobalt, molybdén
- Zdroj vody až 87 %.
- Konzumácia jahôd má vplyv na metabolizmus, vylučovanie
- Je zdrojom ľahko stráviteľnej vlákniny
Prečo si nazbierať jahody?
– jahody získate za atraktívnu cenu
– viete, čo kupujete a hneď ochutnáte
– zbierate kvalitné čerstvé a chutné jahody
– odpočiniete si pobytom na čerstvom vzduchu a získate vitamín D
– posilníte svoje telo pohybom a vitamínmi
– získate zdravotne bezpečné jahody bez chémie
– zručný človek, a to vy určite ste, je schopný nazbierať 8 – 10 kg za 1 hodinu
Ako spracovať prebytky z jahôd
Mrazenie
- celé jahody nezamrazujte, po rozmrznutí sú vždy zmäknuté
- jahody popučte, rozmixujte
- ako spestrenie pridajte maliny, čučoriedky
- hotové pyré ešte pretrite sitom, aby ste odstránili semienka, lístky
- hotové pyré dochuťte trochou citrónovej šťavy a lyžicou cukru
- mrazte ich v malých dávkach, škatuľkách, vrecúškach – vydržia asi 6 mesiacov
- použitie – sorbety, želé, náplne alebo ľadové kocky
Zaváranie
- ďalšie konzervácie jahôd
- potrebujeme jahody, cukor, vodu, ale môžete pridať rum,
- citrónovú šťavu alebo iné ovocie – napr. maliny, pomaranč
- zavárať ich môžeme s nálevom alebo aj bez nálevu
- konzumácia po celý rok
Náš obľúbený džem
Jahody obsahujú málo pektínu, preto je potrebné použiť želírovací cukor. Na 1 kg jahôd je potrebný 1 kg želírovacieho cukru + šťava z 1 citróna.
Postup:
– Jahody premiešajte s cukrom a nechajte 2 hod. macerovať.
– Potom pozvoľna zahrievajte, až sa cukor rozpustí.
– Potom priveďte do varu, varte a zbierajte penu.
– Po 10 minútach kvapnite na studený tanierik a nechajte minútu stáť, potom prejdite stredom kvapky, pokiaľ sa za ňou robia vrásky, máte to hotové. Pokiaľ nie, tak varte ešte minútu.
– Horúce jahody naplňte do sterilizovaných pohárov, pozatvárajte a obráťte.
– Zlepšenie džemu – môžete pridať vanilku, mletý kardamóm.
Veľmi dôležité:
Zaváraniny, marmelády, džemy aj šťavu z jahôd je nutné po uložení priebežne kontrolovať. Pokiaľ by sa niektoré produkty začali kaziť,
NEKOMPROMISNE ICH VYHOĎTE!
Recepty
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek