Baklažánová musaka Do 40 min

Nutričné hodnoty
Energia 237 kcal / Bielkoviny 9 g / P (fosfor) 209 mg / K (draslík) 546 mg / Na (sodík) 325 mg
Ako na to?
Baklažány umyjeme, osušíme, nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a poukladáme na plech alebo dosku. Posolíme a necháme hodinu vypotiť (to je dôležité, baklažány tak stratia horkosť). Potom ich obrúskom vysušíme, vyžmýkame a rýchlo sprudka osmažíme na oleji z oboch strán. Dáme na tanierik bokom a obrúskom vysajeme prebytočný tuk. Cibuľu a cesnak nakrájame najemno. Polovicu paradajok nastrúhame na hrubom strúhadle, šupku vyhodíme. Zvyšnú polovicu nakrájame na malé kúsky alebo plátky, drevnaté stredy vykrojíme. Na olivovom oleji necháme zosklovatieť cibuľku, pridáme paradajky a minútu miešame. Pridáme cesnak, osolíme, okoreníme a minútu ešte restujeme. V mise zmiešame grécky jogurt, vajce, nastrúhanú fetu, tvrdý syr a okoreníme (už nie je nutné soliť, feta je slaná sama osebe). Do olivovým olejom vymastenej zapekacej misy začneme vrstviť. Na dno poukladáme baklažán, naň zmes s paradajkami (nie príliš veľké množstvo, musí nám vystačiť na niekoľko vrstiev), posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a opakujeme v poradí baklažán, paradajky, petržlenová vňať. Až takto spotrebujeme všetky suroviny, dáme na 30 minút zapiecť do rúry pri 180 °C. Potom vyberieme, potrieme zmesou z jogurtu, pekne uhladíme a dáme ešte na 15 minút do rúry. Musaku krájame na štvorcové porcie a servírujeme buď samotnú, alebo s pečivom.
Čo budete potrebovať?
Surovina | Množství |
---|---|
3 stredne veľké baklažány (asi 900 g) | |
2 stredne veľké žlté cibule | |
paradajok | 500 g |
2 strúčiky cesnaku | |
veľká hrsť kučeravej petržlenovej vňate | |
čierne korenie a soľ na dochutenie | |
slnečnicový olej na smaženie baklažánov | |
4 lyžice olivového oleja | |
grécky jogurt (10 % tuku, 200 g) | |
fety | 100 g |
1 vajce | |
tvrdého syra na strúhanie (odporúčam syr parmezánového typu, ktorý urobí chrumkavú kôrku a pri vyššej teplote sa neťahá) | 50 g |