Domácí churos s čokoládou Do 30 min

Nutričné hodnoty

Energia 503 kcal / Bielkoviny 5,8 g / P (fosfor) 110 mg / K (draslík) 198 mg / Na (sodík) 314 mg

Ako na to?

V mise zmiešame cukor a škoricu. V malom hrnci privedieme smotanu tesne pod bod varu a nalámeme do nej čokoládu. Na najnižšom ohni potom necháme rozpustiť. Do rajnice nalejeme vodu a postavíme na stredný plameň. Pridáme cukor a maslo, premiešavame a privedieme do varu. Odstavíme z ohňa a pridáme lyžičku vanilkového extraktu. Prisypeme múku, soľ a spracovávame, kým sa všetky zložky dobre nepremiešajú. Necháme asi 10 minút vychladnúť. Nakoniec pridáme vajíčko a dobre premiešame. Takto pripraveným cestom naplníme cukrárske vrecúško na zdobenie, špičku volíme s prierezom hviezdičky. V panvici rozpálime olej, následne stlmíme plameň a priamo do oleja vytláčame cesto. Mali by nám vzniknúť asi cca 7-centimetrové valčeky, ktoré potom po oboch stranách osmažíme do zlatohnedej farby. Pozor nesmažte ich príliš sprudka, vnútri by potom zostali nedopečené. Hotové churros po vybratí z panvice rýchlo osušíme od prebytočnej masti obrúskom a ihneď obaľujeme v škoricovom cukre. Podávame s čokoládovou omáčkou, do ktorej churros namáčame. Pokiaľ by sme chceli pokrm menej sladký, je možné vynechať obaľovanie churros v cukru. Recept je na 4 porcie!

Čo budete potrebovať?

Surovina Množství
Na churros:
vody 200 ml
masla 60 g
cukru krupice 20 g
1 čajová lyžička vanilkového extraktu (5 g)
hladkej múky 100 g
soli 1,5 g
1 vajce z voľného chovu (60 g)
slnečnicový olej na smaženie churros
Na čokoládovou omáčku:
smotany 75 ml
horkej čokolády (60 % a viac) 50 g
Škoricový cukor na obalenie churros:
cukor kryštál (asi 100 g)
polievková lyžica škorice (12 g)

© 2016 Diéta pri chronickom ochorení obličiek