Kompót z tekvice Do 90 min

Nutričné hodnoty
Energia 359 kcal / Bielkoviny 5 g / P (fosfor) 220 mg / K (draslík) 1 916 mg / Na (sodík) 5 mg
Ako na to?
Mäkkú dužinu bez semienok nakrájame na kocky vo veľkosti asi 3 cm. Opláchneme a naložíme do 4 % octového roztoku na 2 hodiny. Tým získame navinutú octovú príchuť a kocky budú priehľadné. Po odkvapkaní ich asi 10 až 15 minút varíme vo vode, ktorú už nepoužívame. Kúsky tekvice necháme pozvoľna vychladnúť a naukladáme ich do pohárov, kde máme na dne 2 až 3 klinčeky, 1 cm dlhý kúsok škorice. Ďalej pridáme niekoľko kvapiek ananásového, citrónového alebo pomarančového výťažku. Kompótu tak dodáme zaujímavú chuť. Cukrový nálev: V 1 litri vody rozpustíme asi 30 dag kryštálového cukru (diabetici pridajú umelé sladidlo do prázdnych pohárov), povaríme a horúci nálev nalejeme na kocky. Do každého pohára ešte navrch pred zatvorením môžeme pridať plátok citróna. Zaviečkujeme, sterilizujeme litrové poháre 40 minút pri 80 až 85 °C, prípadne 30 minút pri 90 °C.