
ČERVENÁ REPA A JEJ PÔSOBENIE NA ĽUDSKÉ TELO
V poslednom období sa spotreba červenej repy rapídne zvyšuje a my si kladieme otázku, prečo je vlastne červená repa taká zd ravá a je vhodná pre nás, ktorí máme choré obličky ?
Asi nikoho neprekvapí, že repu si ceníme pre látky, ktoré obsahuje. Nájsť v nej môžeme nemalé množstvo vitamínu B a C, A. No a navyše obsahuje bielkoviny, cukry, vlákninu a dôležitý antioxidant betaín. Z minerálov je nutné zmieniť vápnik, horčík, železo, sodík a draslík.
Na konzumáciu sa používajú korene aj listy.
Benefity červenej repy:
- Vďaka kremíku má blahodarný vplyv na vlasy, nechty, pleť a pokožku.
- Vďaka železu podporuje tvorbu červených krviniek.
- Pektín sa postará o zníženie cholesterolu a podporí peristaltiku čreva.
- Betaín podporuje produkciu žalúdočnej šťavy.
- Betakarotén chráni náš zrak.
- Selén a vitamín E podporujú imunitu.
- Vápnik a mangán zaisťujú zdravé kosti.
- Pomáha pri reumatických poruchách, detoxikuje, znižuje vysoký krvný tlak.
- Prispieva k celkovej regenerácii organizmu.
Čo by ste o červenej repe mali vedieť a zvážiť, či je konzumácia prínosom:
- Môže ovplyvniť farbu moču, čo v prípade ochorenia obličiek nie je tak úplne žiaduce.
- V štádiu 4, 5 veľmi často zbierate moč a kontroluje sa. Zafarbenie by mohlo vystrašiť nielen vás, no aj zdravotný personál.
- Je bohatá na šťaveľany, oxaláty. Častá konzumácia môže spôsobiť obličkové kamene – pre vás ďalšie riziko.
- Môže spôsobiť vyrážky, žihľavku, svrbenie, alergické reakcie. Akúkoľvek zmenu po požití tejto superpotraviny je nutné nahlásiť lekárovi.
- Zafarbuje stolicu. Je to síce neškodné, no opäť často chodíte k lekárovi na vyšetrenie a zafarbenie by mohlo negatívne ovplyvniť hodnotenie pri vyšetrení stolice. Lekár týmto vyšetrením vylučuje prítomnosť krvi v stolici.
- Môže spôsobiť náhle poklesy krvného tlaku.
- Je bohatá na dusičnany, ktoré pri ochorení obličiek a hlavne štádiu CKD – 3,4,5 v jedálnom lístku obmedzujeme, vynechávame. Preto nastáva opäť úvaha o tom, či je nutné mať túto potravinu v jedálnom lístku.
- Môže spôsobiť nadúvanie, plynatosť, kŕče.
- Môže obsahovať aj vysoké koncentrácie dusitanov, ktoré môžu vyvolať žalúdočné ťažkosti, hnačku, zvracanie, čo môže mať ďalší vplyv na urýchlenie progresie ochorenia.
- Obsahuje nadmerné množstvo kyseliny močovej, ktorá pri ochorení obličiek môže spôsobiť bolesti kĺbov – dnu.
- Je bohatá na železo, fosfor, meď, horčík, no všetky tieto minerálie sú kovy a nadmerná konzumácia môže poškodiť tak pečeň, ako aj pankreas, a zhoršiť obličkové ochorenie
Má byť červená repa v jedálnom lístku ?
Červenú repu môžeme zaradiť medzi superpotraviny, ktoré sú pre zdravého jedinca žiaduce, no pre vás, ktorí máte choré obličky, nie je repa vhodná. Konzumovať by ste ju mali len výnimočne, a to ešte v 100 g množstve.
Zloženie červenej řepy
Energia | 154 kJ | Na | 66 mg | Vitamín C | 5 |
---|---|---|---|---|---|
Voda | 87,1 g | K | 380 mg | Vitamín D | 0 |
Bielkoviny | 1,7 g | Ca | 20 mg | Vitamín E | stopy |
Sacharidy | 7,6 g | Mg | 11 mg | Vitamín B6 | 0,03 mg |
Tuky | 6,1 g | P | 51 mg | Karotén | 0,02 mg |
Vláknina | 1,9 g | Fe | 1 mg | Tiamín | 0,01 mg |
Mastné kyseliny | 0,1 g | Cu | 0,02 mg | Riboflavín | 0,01 mg |
Cholesterol | 0 g | Mn | 0,7 mg | Niacín | 0,1 mg |
Použitie v kuchyni
Červená repa má širokú škálu kulinárskeho využitia a to tak v studenej, ako aj v teplej kuchyni.
Používa sa do šalátov, nátierok, polievok, buchiet, nápojov, štiav alebo aj vo forme sterilizovanej. I keď vy sami si červenú repu nedoprajete, ale svojim blízkym ju doprajte, veľmi ich prekvapíte.
Nákup a skladovanie
1/ Vyberajte tvrdé a kompaktné buľvy s hladkou šupkou. Ak ponúkajú celé rastliny, kúpte celú. Podľa listov spoznáte čerstvosť. Listy je možné v kuchyni tiež využiť, a to ako šalát alebo špenát.
2/ Kupujte menšie kusy, sú chuťovo výraznejšie a sladšie.
3/ Buľvy skladujete v chladničke, vydržia až 10 dní. Listy skladujte v chladničke zvlášť od koreňovej časti.