ČERVENÁ REPA A JEJ PÔSOBENIE NA ĽUDSKÉ TELO

V poslednom období sa spotreba červenej repy rapídne zvyšuje a my si kladieme otázku, prečo je vlastne červená repa taká  zd ravá a je vhodná pre nás, ktorí máme choré obličky ?
Asi nikoho neprekvapí, že repu si ceníme pre látky, ktoré obsahuje. Nájsť v nej môžeme nemalé množstvo vitamínu B a C, A. No a navyše obsahuje bielkoviny, cukry, vlákninu a dôležitý antioxidant betaín. Z minerálov je nutné zmieniť vápnik, horčík, železo, sodík a draslík.

Na konzumáciu sa používajú korene aj listy.

Benefity červenej repy:

  • Vďaka kremíku má blahodarný vplyv na vlasy, nechty, pleť a pokožku.
  • Vďaka železu podporuje tvorbu červených krviniek.
  • Pektín sa postará o zníženie cholesterolu a podporí peristaltiku čreva.
  • Betaín podporuje produkciu žalúdočnej šťavy.
  • Betakarotén chráni náš zrak.
  • Selén a vitamín E podporujú imunitu.
  • Vápnik a mangán zaisťujú zdravé kosti.
  • Pomáha pri reumatických poruchách, detoxikuje, znižuje vysoký krvný tlak.
  • Prispieva k celkovej regenerácii organizmu.

Čo by ste o červenej repe mali vedieť a zvážiť, či je konzumácia prínosom:

  • Môže ovplyvniť farbu moču, čo v prípade ochorenia obličiek nie je tak úplne žiaduce.
  • V štádiu 4, 5 veľmi často zbierate moč a kontroluje sa. Zafarbenie by mohlo vystrašiť nielen vás, no aj zdravotný personál.
  • Je bohatá na šťaveľany, oxaláty. Častá konzumácia môže spôsobiť obličkové kamene – pre vás ďalšie riziko.
  • Môže spôsobiť vyrážky, žihľavku, svrbenie, alergické reakcie. Akúkoľvek zmenu po požití tejto superpotraviny je nutné nahlásiť lekárovi.
  • Zafarbuje stolicu. Je to síce neškodné, no opäť často chodíte k lekárovi na vyšetrenie a zafarbenie by mohlo negatívne ovplyvniť hodnotenie pri vyšetrení stolice. Lekár týmto vyšetrením vylučuje prítomnosť krvi v stolici.
  • Môže spôsobiť náhle poklesy krvného tlaku.
  • Je bohatá na dusičnany, ktoré pri ochorení obličiek a hlavne štádiu CKD – 3,4,5 v jedálnom lístku obmedzujeme, vynechávame. Preto nastáva opäť úvaha o tom, či je nutné mať túto potravinu v jedálnom lístku.
  • Môže spôsobiť nadúvanie, plynatosť, kŕče.
  • Môže obsahovať aj vysoké koncentrácie dusitanov, ktoré môžu vyvolať žalúdočné ťažkosti, hnačku, zvracanie, čo môže mať ďalší vplyv na urýchlenie progresie ochorenia.
  • Obsahuje nadmerné množstvo kyseliny močovej, ktorá pri ochorení obličiek môže spôsobiť bolesti kĺbov – dnu.
  • Je bohatá na železo, fosfor, meď, horčík, no všetky tieto minerálie sú kovy a nadmerná konzumácia môže poškodiť tak pečeň, ako aj pankreas, a zhoršiť obličkové ochorenie

Má byť červená repa v jedálnom lístku ?

Červenú repu môžeme zaradiť medzi superpotraviny, ktoré sú  pre zdravého jedinca žiaduce, no pre vás, ktorí máte choré obličky, nie je repa vhodná. Konzumovať by ste ju mali len výnimočne, a to ešte v 100 g množstve.

Zloženie červenej řepy

Energia 154 kJ Na 66 mg Vitamín C 5
Voda 87,1 g K 380 mg Vitamín D 0
Bielkoviny 1,7 g Ca 20 mg Vitamín E stopy
Sacharidy 7,6 g Mg 11 mg Vitamín B6 0,03 mg
Tuky 6,1 g P 51 mg Karotén 0,02 mg
Vláknina 1,9 g Fe 1 mg Tiamín 0,01 mg
Mastné kyseliny 0,1 g Cu 0,02 mg Riboflavín 0,01 mg
Cholesterol 0 g Mn 0,7 mg Niacín 0,1 mg

Použitie v kuchyni

Červená repa má širokú škálu kulinárskeho využitia a to tak v studenej, ako aj v teplej kuchyni.
Používa sa do šalátov, nátierok, polievok, buchiet, nápojov, štiav alebo aj vo forme sterilizovanej.  I keď vy sami si červenú repu nedoprajete, ale svojim blízkym ju doprajte, veľmi ich prekvapíte.

Nákup a skladovanie

1/ Vyberajte tvrdé a kompaktné buľvy s hladkou šupkou. Ak ponúkajú celé rastliny, kúpte celú. Podľa listov spoznáte čerstvosť. Listy je možné v kuchyni tiež využiť, a to ako šalát alebo špenát.
2/ Kupujte menšie kusy, sú chuťovo výraznejšie a sladšie.
3/ Buľvy skladujete v chladničke, vydržia až 10 dní. Listy skladujte v chladničke zvlášť od koreňovej časti.

Byl tento článek užitečný?
  •  
  •