

Cestovanie s nízkobílkovinnou dietou
Azda každého láka spoznávať nové miesta a ochutnávať rôzne miestne špeciality – ľudí s chorými obličkami nevynímajúc. Cestovanie s akoukoľvek diétou je však predsa len o niečo ťažšie. Je totiž nutné prispôsobiť aj stravovanie na dovolenke aktuálnemu stavu, aby dovolenka priniesla vytúžený efekt odpočinku ducha i tela. Pred cestou je dobré poradiť sa s lekárom a ideálne aj s nutričnou terapeutkou. Pokiaľ už je funkcia obličiek významnejšie zhoršená, nie je dobré riskovať cestovaním do destinácií bez adekvátnej lekárskej starostlivosti a s rizikom infekčných komplikácií. Napríklad infekčná hnačka alebo zvracanie môže u ľudí so zhoršenou funkciou obličiek viesť k ich úplnému zlyhaniu. Okrem cestovného poistenia, očkovania a liekov je tiež vhodné myslieť na diétne stravovanie a pripraviť sa na niektoré situácie vopred. Pri ceste s cestovnou kanceláriou je situácia o niečo jednoduchšia – už pri objednávaní cesty je stále bežnejšia otázka na prípadné diétne obmedzenia alebo preferencie (vegetariánska, bezlepková, diabetická diéta). Práve prvé dva varianty často predstavujú prijateľnú alternatívu pre ľudí s chorými obličkami, aj keď sa v nie om od diéty pri ochorení obličiek líšia. Úskalím môže byť napríklad príliš vysoký obsah soli, draslíka alebo aj fosforu, naopak množstvo bielkovín by sa malo blížiť požadovanému príjmu pri nízkobielkovinovej diéte.Aj na dovolenke platí s určitou nadsádzkou porekadlo „raňajkuj sám, o obed sa podeľ s priateľom a večeru nechaj nepriateľovi“. Znamená to, že raňajky majú byť výdatné, aby dodali energiu na celé dopoludnie. Určitým problémom môže byť veľký príjem bielkovín obsiahnutý v pečive. Vyplatí sa preto požiadať o bezlepkové pečivo, ktoré obsahuje bielkovín predsa len menej, a nejesť ho veľa. K tomu sa skvelo hodí napríklad med s maslom, omeleta so zeleninou z jedného vajca alebo avokádová nátierka. Pre zmenu je možné zaradiť ryžovú kašu alebo ovocné pyré. Na obed a večeru je vhodné voliť miesto klasických príloh skôr čerstvú zeleninu, pokiaľ to nepredstavuje problém z hygienického hľadiska. Ideálne je vegetariánske menu alebo aspoň skonzumovať len polovičné množstvo mäsa a vyhnúť sa pokrmov s príliš vysokým množstvom bielkovín (syry, silné vývary, mäsové polievky, steaky). Je veľmi vhodné pred dovolenkou obstarať si čo najviac informácií o miestnej kuchyni a poradiť sa s niekým, kto vo vašej destinácii už bol, alebo s delegátom cestovnej kancelárie.
MUDr. Jan Vachek