

Mexická kuchyňa získala svoju podobu v dávnych časoch Aztékov. Vtedy bola základom jedálneho lístka kukurica, fazuľa, paradajky, avokádo, tekvica, čili papričky, hydina a ryby. Ďalej tu má pôvod veľa dnešných, tzv. superpotravín – chia, spirulina alebo už zmienené avokádo. Zaujímavou prastarou plodinou je amarant. Ide o rastlinu podobnú obilninám, z ktorej zŕn sa vyrába múka. Ďalej tu už v minulosti využívali kakao, vanilku či agáve.
Veľa zmien prinieslo obdobie kolonizácie, ktorej vplyv viedol k vývoju súčasnej mexickej kuchyne. Predovšetkým sa rozšírilo pestovanie obilnín a ryže. Do jedálneho lístka sa dostalo aj hovädzie, bravčové, kuracie, kozie a ovčie mäso.
Z kukurice alebo pšenice sa pripravujú typické placky – tortilly, ktoré dávajú vznik mnohým mexickým pokrmom, ako napr. quesadillám, tacos alebo burritos. Quesadilla je pšeničná placka plnená syrom, zeleninou, prípadne ďalšími ingredienciami (saláma chorizo, mleté mäso); náplň sa vkladá medzi dve placky a tie sa potom nakrájajú na trojuholníkové diely. Burritos sú pšeničné placky plnené fazuľou, syrom, mäsom a zeleninou; placky sa s náplňou zavinú do rolky. Tacos sú placky z kukurice, opäť s rôznorodou náplňou vrátane mäsa, kukurice, omáčok; placka spolu s náplňou tvorí akúsi lodičku. Veľmi obľúbené a celosvetovo rozšírené sú nachos – trojuholníčky z kukuričnej tortilly, ktoré sa namáčajú do rôznych omáčok, napríklad guacamole. Tamales je prastaré mexické jedlo z kukuričného cesta s mäsom zabaleným do šupky z kukuričného klasu. Podáva sa s omáčkou mole z paradajok, cesnaku a korenia.
Z mexickej kuchyne vyskúšame najznámejšiu omáčku z avokáda – quacamole, výživné fazuľové burritos, ktoré poslúži ako hlavný chod, a ako sladkú bodku churros z odpaľovaného cesta s čokoládovou omáčkou.
Guacamole je hustá omáčka, alebo dip, ktorá sa podáva samostatne na namáčanie nachos alebo zeleniny (napr. mrkvy alebo šalátovej uhorky). Je možné použiť ho aj do šalátov alebo sendvičov.
Recept je na 2 porcie, 1 porcia: 1 615 kJ, 386 kcal, 3,75 g bielkovín, 13,4 g sacharidov, 35,4 g tukov, P (fosfor) 99 mg, K (draslík) 904 mg, Na (sodík) 16 mg
Suroviny:
- avokádo (300 g)
- 1 stredne veľká paradajka (90 g)
- 1 červená čili paprička (16 g)
- 1 strúčik cesnaku (5 g)
- šťava z 1 limetky (30 ml)
- štipka soli, čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvý koriander (10 g)
Avokádo rozkrojíme, vyberieme kôstku a olúpeme. Dáme do misy a vidličkou roztlačíme. Paradajku rozkrojíme, odstránime semienka a dužinu nakrájame najemno. Pridáme k avokádu spolu s najemno nakrájanou čili papričkou, rozotretým cesnakom, limetkovou šťavou, nasekaným koriandrom. Dochutíme štipkou soli a okoreníme.
Recept je na 5 porcií, 1 porcia: 1 898 kJ, 454 kcal, 11,4 g bielkovín, 41,8 g sacharidov, 26,2 g tukov, P (fosfor) 323 mg, K (draslík) 1146 mg, Na (sodík) 653 mg
Suroviny:
- 2 lyžice slnečnicového oleja (20 g)
- 160 g červenej cibule
- 75 g červenej papriky
- 1 červená čili paprička (16 g)
- 400 g uvarenej červenej fazule (skúste treba adzuki; hoci nie sú pôvodom z Mexika, do tohto pokrmu sa skvele hodí), tip: pred uvarením aspoň na 6 hodín fazuľu namočte a následne vodu zlejte a uvarte v novej čistej osolenej vode, strukovina tak bude oveľa menej nadúvať a zníži sa aj množstvo draslíka
- pšeničné tortilly (budeme ich potrebovať 5)
- avokádo (300 g)
- čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvý listový šalát (100 g)
- créme fraiche 30 % (5 lyžíc, 75 g)
- čerstvý koriander (10 g)
- šťava z 1 limetky (30 ml)
V hlbokom hrnci rozohrejeme olej a necháme zosklovatieť cibuľku. Pridáme papriku a čili papričku a 5 minút na miernejšom ohni restujeme. Pridáme fazuľu, dobre premiešame a restujeme ďalších 5 minút. Avokádo rozkrojíme, zbavíme kôstky, olúpeme a nakrájame na menšie kúsky. V mise avokádo premiešame so šťavou z limetky a osolíme. Listový šalát umyjeme a natrháme. Tortilly rozložíme na stôl a doprostred dáme pruh fazuľovej zmesi (asi 2 cm hrubú, nie až k okrajom), na zmes šalát, potom avokádo a potrieme lyžicou kyslej smotany, ktorú navrch ešte okoreníme. Tortillu zabalíme tak, že najprv prehneme spodnú časť, zľahka prekryjeme aj náplň, potom obe strany a od spodnej strany rolujeme. Na záver položíme na plech a nahrejeme v rúre (cca na 180 °C, 5 minút).
Churros sú akési šišky v tvare valčekov, ktoré sa konzumujú teplé. Nie sú typické len pre Mexiko a Latinskú Ameriku, ale sú obľúbené a rozšírené aj v Španielsku, kde je ich možné bežne kúpiť len tak do ruky na ulici.
Recept je na 4 porcie, 1 porcia: 2 104 kJ, 503 kcal, 5,8 g bielkovín, 54,7 g sacharidov, 27,5 g tukov, P (fosfor) 110 mg, K (draslík) 198 mg, Na (sodík) 314 mg
Suroviny:
Na churros:
- 200 ml vody
- 60 g masla
- 20 g cukru krupice
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (5 g)
- 100 g hladkej múky
- 1,5 g soli
- 1 vajce z voľného chovu (60 g)
- slnečnicový olej na smaženie churros
Na čokoládovou omáčku:
- 75 ml smotany
- 50 g horkej čokolády (60 % a viac)
Škoricový cukor na obalenie churros:
- cukor kryštál (asi 100 g)
- polievková lyžica škorice (12 g)
V mise zmiešame cukor a škoricu. V malom hrnci privedieme smotanu tesne pod bod varu a nalámeme do nej čokoládu. Na najnižšom ohni potom necháme rozpustiť. Do rajnice nalejeme vodu a postavíme na stredný plameň. Pridáme cukor a maslo, premiešavame a privedieme do varu. Odstavíme z ohňa a pridáme lyžičku vanilkového extraktu. Prisypeme múku, soľ a spracovávame, kým sa všetky zložky dobre nepremiešajú. Necháme asi 10 minút vychladnúť. Nakoniec pridáme vajíčko a dobre premiešame. Takto pripraveným cestom naplníme cukrárske vrecúško na zdobenie, špičku volíme s prierezom hviezdičky. V panvici rozpálime olej, následne stlmíme plameň a priamo do oleja vytláčame cesto. Mali by nám vzniknúť asi cca 7-centimetrové valčeky, ktoré potom po oboch stranách osmažíme do zlatohnedej farby. Pozor nesmažte ich príliš sprudka, vnútri by potom zostali nedopečené. Hotové churros po vybratí z panvice rýchlo osušíme od prebytočnej masti obrúskom a ihneď obaľujeme v škoricovom cukre. Podávame s čokoládovou omáčkou, do ktorej churros namáčame. Pokiaľ by sme chceli pokrm menej sladký, je možné vynechať obaľovanie churros v cukru.