Španielska kuchyňa sa radí medzi tzv. stredomorské kuchyne, kde je základom jedálneho lístka olivový olej, olivy, strukoviny, zelenina, ovocie, ryby, plody mora a víno. Jednotlivými pokrmami sa odlišuje podľa regiónu, kde sa nachádzame. Pre Andalúziu je napríklad typická polievka gazpacho (pozrite nižšie) alebo salmorejo, ktorej základom je olivový olej, chlebová striedka, paradajky, cesnak a ocot. Vo Valencii môžeme ochutnať jedno z najznámejších španielskych jedál vôbec: paellu. Ide o pokrm podávaný na panvici (paella znamená v preklade panvica, obvykle jedna veľká pre viac osôb), pozostávajúci z ryže, zeleniny a mäsa. Pôvodne sa používalo mäso králičie a kuracie, dnes sú veľmi obľúbené morské plody ako krevety a slávky. Ryža býva sýto žlto sfarbená šafranom. Ďalším hitom španielskej kuchyne a tiež typickým darčekom z prázdnin v tejto krajine je sušená šunka. Vyrába sa z bravčovej zadnej nohy, ktorá sa v surovom stave odkrví a nasolí. Takto sa ponechá asi dva týždne. Soľ sa následne odstráni a šunka sa potom na suchom a chladnom mieste suší 8 – 36 mesiacov. Rozlišujeme dva typy tejto šunky: jamón ibérico z čierneho plemena ošípaných a jamón serrano z bieleho plemena. Veľa záleží na strave ošípaných: šunka ošípaných kŕmených takmer výhradne žaluďmi má tmavú farbu a predstavuje najvyššiu triedu kvality. Tradičným jedlom je tiež tortilla de patatas, ktorá sa vytvorí opečením zemiakov a cibule a následným pridaním vajec, ktoré vytvoria omeletu. Tá sa potom konzumuje teplá alebo studená, často so zeleninou, šunkou alebo ako príloha. Veľmi obľúbeným jedlom sa stali po celom svete tapas. Ide o chuťovky rôznych druhov, ktoré sa jedia hlavne pri stretnutí priateľov pri víne alebo sherry. Najčastejšie sú tvorené zo sušenej šunky, olív, syra, ančovičiek alebo rôznych druhov klobás s bielym pečivom. Čo sa nápojov týka, tie najkvalitnejšie vína si je možné priviezť z kraja La Rioja, z Andalúzie zas sherry (aperitív z vína a vínneho destilátu, zreje min. 3 roky v sude). Pre teplé letné večery odporúčame skúsiť Sangriu: nápoj z vína, rumu a ovocia (receptov je celý rad, niekedy sa pridáva pomarančová šťava, sódovka a dosladzuje asa cukrom).

Polievka gazpacho pochádza z Andalúzie a je známa hlavne tým, že sa podáva a konzumuje studená, čo je v horúcich letných dňoch veľmi vítaný variant. Základom sú paradajky, cesnak, paprika, striedka z bieleho chleba a olivový olej.

Recept je na 4 porcie, 1 porcia: 230 kcal, 969 kJ, 5,1 g bielkovín, 21,4 g sacharidov, 14,4 g tukov, P (fosfor) 114 mg, K (draslík) 911 mg, Na (sodík) 54,6 mg

Suroviny:
- 100 g bielej cibule
- 1 strúčik cesnaku (10 g)
- 1 kg zrelých paradajok
- 1 šalátová uhorka (350 g)
- 1 zelená paprika (140 g)
- 1 červená paprika (kapie, 140 g)
- 30 g striedky z bieleho chleba
- 50 g olivového oleja
- 20 g červeného vínneho octu

Cibuľu nakrájame nahrubo. Cesnak rozkrojíme pozdĺžne a vyberieme stredový klíček. Paradajky rozpolíme, vykrojíme drevnatý stred a nakrájame na väčšie kúsky. Uhorku olúpeme, rozkrojíme pozdĺžne a odstránime stred so semienkami. Dužinu nakrájame na kocky. Z paprík vykrojíme semienka a dužinu nakrájame na kocky. Uhorku, papriky, cesnak, cibuľu, olej, ocot a chlieb rozmixujeme v mixéri. Pridáme paradajky a ďalej mixujeme. Prepasírujeme cez sitko, podľa chuti osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť v chladničke aspoň 2 hodiny. Pri servírovaní môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom.

Toto veľmi jednoduché jedlo je typické pre Kanárske ostrovy. Je možné ho jesť len tak, alebo s pečenou zeleninou či s polievkou.

Recept je na 4 porcie, 1 porcia: 453 kcal, 1 903 kJ, 6,1 g bielkovín, 45 g sacharidov, 27 g tukov, P (fosfor) 128 mg, K (draslík) 1243 mg, Na (sodík) 62 mg (nepočítame, samozrejme, soľ v hrnci po uvarení zemiakov)

Suroviny:

Na mojo rojo:
- 2 kapie (300 g)
- 1 čili paprička (10 g)
- 1 strúčik cesnaku (10 g)
- 1 lyžica balzamikového octu
- 50 g olivového oleja
- soľ (štipka)

Papriky dáme do pekáčika a potrieme ich olivovým olejom. Na 190 stupňov Celzia v teplovzdušnej rúre ich pečieme asi 20 minút alebo kým sa na nich nezačnú tvoriť pľuzgiere. Potom papriky vyberieme a dáme zapariť na niekoľko minút do igelitového vrecúška. Ešte teplé ich vyberieme, olúpeme šupku a vyberieme jadrovník. Nahrubo nakrájame. Čili papričku nakrájame na malé kocky. Podľa chuti buď vyberieme, alebo ponecháme semienka. Cesnak pozdĺžne rozkrojíme, odstránime stredový klíček a najemno nasekáme. Všetko dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka.

Na mojo verde:
- 2 hrsti koriandra (10 g)
- 1 strúčik cesnaku (10 g)
- 50 g olivového oleja
- ½ lyžičky rasce
- štipka soli

Koriander nasekáme, cesnak rozkrojíme pozdĺžne, odstránime stredový klíček a najemno nasekáme. Všetko rozmixujeme v mixéri alebo rozotrieme v mažiari. Podľa chuti osolíme.

Zemiaky:
- 1 000 g zemiakov
- 1 200 ml vody
- 100 g morskej soli

Zemiaky v šupke umyjeme a očistíme kefkou. Vyberáme zemiaky skôr menšej až strednej veľkosti, ideálne všetky približne rovnako veľké. Dáme ich do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme morskú soľ. Varíme domäkka, často sa voda skoro celkom vyvarí a na dne zostane soľ. Na zemiakoch by sa tak mala šupka trochu zvrásniť. Takto sú zemiaky hotové, odporúčam ich ešte zbaviť soľnej krusty rýchlym opláchnutím pod horúcou vodou. Nakrájame ich na štvrtky a podľa chuti si ich namáčame do omáčok.

Pravdepodobne nejde o pôvodne španielsky dezert. Isté však je, že recept pochádza z Európy a v rôznych krajinách sa líši svojím názvom a aj vyhotovením. V Španielsku sa nazýva flan.

Recept je na 5 porcií, 1 porcia: 227 kcal, 953 kJ, 6,3 g bielkovín, 41 g sacharidov, 4,5 g tukov, P (fosfor) 122 mg, K (draslík) 137 mg, Na (sodík) 116 mg

Suroviny:
- 185 g cukru
- 350 ml polotučného mlieka
- 3 vajcia (160 g)

Na tento recept budeme potrebovať 5 keramických misiek (rovnaké ako na créme brulée, priemer 9 cm). V kastróliku na veľmi miernom ohni necháme skaramelizovať 125 g cukru. Karamelizujeme pomaly, cukor nesmie príliš zhnednúť. Tekutý karamel po lyžiciach prelejeme na dno misiek. Musíme pracovať rýchlo, karamel bude chladnúť a tuhnúť, preto dáme do každej misky vždy rýchlo rovno 3 lyžice karamelu. Mlieko zahrejeme v kastróliku spolu so 60 g cukru. V mise si vedľa rozšľaháme vajcia a pridáme k nim štvrtinu vlažného mlieka. Zvyšok mlieka privedieme do varu a takisto zašľaháme do vaječnej zmesi. Túto zmes potom nalejeme do misiek, cca 1 cm pod okraj. Misky preložíme do pekáčika a zalejeme do troch štvrtín ich výšky vriacou vodou. Dáme na hodinu piecť do predhriatej rúry na 150 °C. Hotový créme caramel necháme vychladnúť, nožom obkrúžime okraje a vyklopíme na tanierik. Prelejeme zvyšným tekutým karamelom z misky.

MUDr. Adéla Maříková

Byl tento článek užitečný?
  •  
  •