
Farmárske trhy
Od jari do jesene môžu obyvatelia, návštevníci našich miest, dedín, obcí nakupovať čerstvé sezónne potraviny od malých farmárov. Cieľom týchto trhov je propagovať kvalitné lokálne výrobky, suroviny, a to najlepšie od prvovýrobcov.
Čo sú farmárske trhy?
- Je to označenie pre predaj potravinárskeho, poľnohospodárskeho tovaru konečnému spotrebiteľovi.
- Sú to gazdovské, sedliacke, poľnohospodárske trhy konané na jednom mieste v určitej časovej frekvencii – určitý deň v týždni, mesiaci.
- Malí alebo stredne veľkí poľnohospodári, výrobcovia potravín predávajú zeleninu, ovocie, mliečne, mäsové, pekárske výrobky alebo aj doplnkové produkty, ako je napr. med, sirup, šťavy, bylinky atď.
- Tovar alebo výrobky pochádzajú väčšinou z danej krajiny alebo priamo z daného regiónu
Prečo navštevovať farmárske trhy:
1/ podporujem malých a stredných poľnohospodárskych pestovateľov, dodávateľov
2/ dostanem čerstvé produkty, pri ktorých poznám nielen zloženie, ale aj príbeh, ako bol produkt vyrobený
3/ urobím príjemnú prechádzku s užitočným nákupom
4/ stretnem sa s príjemnými ľuďmi a ponúka sa možnosť diskutovať alebo si vymeniť pár receptov
5/ snažím sa správať ekologicky
6/ podporujem tradície
Aké máme druhy farmárskych trhov:
Priamy predaj – priamy kontakt medzi dodávateľom a odberateľom. Zákazník si vyberie tú najlepšiu kvalitu a akosť. Medzi formy priameho predaja patrí aj predaj z dvora.
Predaj z dvora – je ten najstarší a najtradičnejší spôsob predaja a ďalej je to označenie pre predaj malého množstva vlastných produktov z prvovýroby.
- Nevýhoda je, že si zákazníci musia po výrobky prísť až na farmu, do domu a cestovať aj niekoľko kilometrov.
- Výhoda je, že sa sami môžete presvedčiť o kvalite pestovanej zeleniny a ovocia. Vzniká tak dôverný vzťah medzi vami a farmárom.
Bio debničky – ďalší spôsob, ako dostať slovenské výrobky k zákazníkovi. Tento spôsob je veľmi obľúbený a výhodný. Zákazník dostáva debničku so sezónnou bio zeleninou/ovocím po jednotlivých kusoch, alebo aj do niekoľkých kíl. Existujú debničky pre jednu až dve osoby alebo debničky pre rodiny s deťmi alebo pre väčšiu rodinu.
Slovenské debničky – obsahujú len slovenskou ovocie/zeleninu, ktorá sa dá skladovať – napr. zemiaky, cibuľa, koreňová zelenina, kapusta, kel, hrušky, jablká, slivky, čerešne, maliny, špenát, reďkovky, reďkev, hlávkový šalát, kaleráb atď.
Svetová debnička - má slovenský základ + je doplnená ovocím/zeleninou od zahraničných fariem.
- Nevýhoda – plánovanie a finančne náročnejšie
- Výhoda – pestrosť, pravidelnosť, donáška domov alebo na najbližšie miesto na vyzdvihnutie
Tip – skladbu debničiek, vždy plánovať tak, aby spĺňali odporúčania od lekára/nutričnej terapeutky a hladín draslíka.
Každý farmársky trh musí spĺňať tzv. Kódex farmárskych trhov. Tento kódex vydalo v r. 2011 ministerstvo poľnohospodárstva a cieľom je ochrana spotrebiteľa a istota o kvalite a hygienickej bezchybnosti farmárskych produktov a lepšia orientácia na farmárskom trhu.
Aké výrobky si môžem kúpiť:
Mliečne výrobky – prírodné syry – napr. z kozej, ovčej farmy, kyslomliečne výrobky, mlieko, mäso, hydina, údeniny, vajcia z domáceho chovu, džúsy, sirupy, med, víno, pečivo alebo chlieb aj z bezlepkovej múky, sladké pečivo aj z bezlepkovej múky, slané pochúťky, bylinky, ovocie, zeleninu.


Recept
Farmářské kari
Porcia: 4 osoby |
Čas prípravy: 15 minút |
Náročnosť: veľmi jednoduché |
Zloženie: 245,6 kcal, 1 028,8 kJ, 5,8 g bielkovín, 18,9 g tukov, 11,3 g sacharidov, 1 076 mg K, 157,4 mg P, 216 mg Na
Suroviny:
1 stredný baklažán
1 cibuľa + 2 strúčiky cesnaku (nasekané najemno)
4 lyžice oleja, najlepšie olivový
2 hrsti karfiolu
4 hrsti brokolice
2 hrnčeky kokosového mlieka – predáva sa v každých potravinách
5 pol. lyžíc sladkej čili omáčky
Korenie: 1 lyžica koriandra, 1 lyžica karí, čierne korenie, soľ
Príprava:
- Pokrájajte najemno cibuľu, karfiol, brokolicu na veľkosti hltu a povarte v menšom množstve vody tak, aby zelenina bola krehká. Zvyšnú vodu vylejte.
- Baklažán nakrájaný na kocky posoľte a nechajte 15 – 20 minút vypotiť, potom ho prepláchnite, osušte a osmažte na rozohriatom oleji a opečte.
- K opečenému baklažánu pridajte kokosové mlieko, cesnak, karí, koriander + mäkkú zeleninu a znovu prehrejte a dochuťte.
- Karí by malo zostať tekuté a trochu lepkavé.
- Podávame s ryžou alebo bezlepkovým pečivom, chlebom.
Tip: Obsah zeleninového karí záleží na tom, čo nakúpime na trhu. Odležané karí do druhého dňa je lepšie, pretože sa prepojili chute.
Dana Sasáková
Nutričná terapeutka