
Jarná únava
Mohlo by vás také zajímat:
Zima nášmu organizmu dá vždy zabrať – cítite sa tak o desať rokov starší, nemáte na nič chuť, stále by ste spali a každú chvíľu riešite nejaké zdravotné problémy.
Čo robiť proti jarnej únave:
Raňajkujte
- Pripravte si plnohodnotné sladké alebo slané raňajky. Napríklad ryžové vločky s bielym jogurtom, medom a s kúskami jahôd.
- Veľmi obľúbené sú nátierky z čerstvých syrov s prídavkom jarných bylín, ako je pažítka, žerucha, alebo poteší aj teplá polievka.
- Ideálny nápoj je šípkový alebo žihľavový čaj.
Otužujte sa
Ovocie a zelenina každý deň
|
|
Nezabúdajte na strukoviny
|
|
Kyslomliečny výrobok každý deň
|
|
Tekutiny
|
|
Pohyb
|
|
Plnohodnotné obedy a večere
- Rozhodne na ne nezabúdajte.
- Dodajú vám energiu, ale aj potrebné množstvo živín.
- Pri obede alebo večeri by teda nemali chýbať potraviny, ako sú zemiaky, ryža alebo ryžové cestoviny, bezlepkové alebo nízkobielkovinové cestoviny.
- Nezabúdajte ani na tuk, ktorý by mal tvoriť 30 % z celkového denného príjmu stravy. Živočíšny tuk, ako je maslo, masť, smotana, častejšie nahrádzajte rastlinnými tukmi, ako je napr. repkový, slnečnicový, alebo aj mäkkými margarínmi.
- Mäso, ryby, hydinu si doprajte asi tak vo veľkosti vašej dlane a s hrúbkou malíčka max. 2× za deň . Nezabúdajte na vajíčko napr. do zeleninových šalátov alebo ako vaječnú omeletu s pažítkou.
Preferujte varenie,
dusenie
a rýchle opekanie.
Kedy použijeme doplnkovú výživu :
V tomto období sa môže dostaviť aj nechutenstvo, neprospievanie. Bežná strava nepokryje základné potreby organizmu, preto je možné využiť aj doplnkovú stravu – sipping alebo doplnkové krémy, ktoré doplnia chýbajúce živiny.
Ideálne využite pri:
- nechutenstve
- hnačkách
- úbytku hmotnosti, svalovej hmoty
- častých vyšetreniach alebo operačných zákrokoch
- zlej skladbe jedálneho lístka, ktorá neobsahuje živiny, ktoré sú v určitom čase dôležité, napr. v štádiu CKD5 – budete potrebovať veľa energie a menej bielkovín
Výhody doplnkovej výživy
- Presne definované zloženie a objem
- Jednoducho sa podáva, prenáša, skladuje, vstrebáva.
- Je možné ju použiť ako úplnú náhradu stravy alebo ako doplnenie stravy, napr. do pokrmov, omáčok, zákuskov atď.
- Rýchla dostupnosť v lekárni a možnosť okamžitého použitia
- Neobsahuje lepok ani laktózu.
- Široký výber príchutí
Recepty
Polievka s bylinkovými haluškami
Pre 5 osob |
Hotové – 50 min. |
Stredne náročné |
Suroviny Na halušky |
|
Ako na to?
Zeleninu očistite, pokrájajte a zalejte vývarom, osoľte a varte 40 minút. Hotový vývar dochuťte čiernym korením, bylinkami a nakoniec pridajte halušky.
Halušky:
Krupicu rozmiešajte s maslom, rozklepnutým vajcom, soľou a mletým muškátovým orechom a pridajte bylinky nadrobno nakrájané do cestíčka, premiešajte a lyžičkou tvorte halušky, ktoré nechajte povariť v polievke asi 10 min.
Zloženie pre 1 osobu:
183,7 Kcal, 769 kJ, 5,35 bielkovín, 8,53 tukov, 18, 57 sacharidov, 110, 7 mg Na,
332,7 K, 108,1 mg P, 45,3 mg Ca
Fazuľové karí s hlivou a špenátom
Pre 4-6 osob |
Hotové – 35 min. |
Stredne náročné |
Suroviny
120 g červenej fazule (deň vopred namočte a potom ju uvarte v novej vode, rýchly variant sterilizovaná fazuľa)
2 cibule
3 lyžice olivového oleja
200 g hlivy ustricovitej
1 konzerva sekaných paradajok
250 g špenátu (môže byť aj čerstvý)
350 ml kokosového mlieka
60 g arašidového masla
1 lyžica hnedého cukru
1 karí pasta (thajské zelené karí), soľ
Ako na to?
V olivovom oleji osmažte na kocky nakrájanú cibuľku, potom pridajte nakrájanú hlivu a 5 min. restujte. Ďalej pridajte karí pastu, sekané paradajky, špenát, uvarenú fazuľu, kokosové mlieko, arašidové maslo, cukor a soľ a 10 – 15 min. povarte. Podávajte s ryžou a ozdobte koriandrom.
Tip: Namiesto oleja je možné použiť prepustené maslo.
Zloženie pre 1 osobu:
275,2 kcal, 1152 kJ, 9,56 g bielkovín, 16,4 g tukov, 19,2 g sacharidov, 350,9 mg Na,
720 mg K, 250,5 mg P, 110 mg Ca
Bezlepkový ovocný koláč s jogurtom
Pre 10 osob |
Hotové – 50 min. |
Jednoduché |
Suroviny Posýpka: |
|
Ako na to?
Zmiešame tekuté suroviny, primiešame sypké suroviny a vymiešame cesto. Vlejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, na vrch poukladáme ovocie a posypeme posýpkou. Pečieme cca 20 minút pri 160 °C. Výborný olovrant alebo sladké raňajky
Zloženie pre 1 osobu:
531,7 kcal, 2224,8 kJ, 4,78 g bielkovín, 23,23 g tukov, 73,34 g sacharidov, 160 mg Na,
189 mg K, 9 mg Ca, 167, 6 mg P