
Kapusta
Mohlo by vás také zajímat:
Kapusta je silná zelenina, pestuje sa už viac ako 4 000 rokov. Starí Egypťania a Gréci ju používali ako liečivú rastlinu, ktorá posilňovala telo i ducha. Aj my sa chceme snažiť svojimi príspevkami o to isté.
Zaujímavosť:
Po slovensky, po poľsky, po rusky sa kapusta povie kapusta. V češtine je to názov pre iný druh zeleniny.
Prečo si ju máme dopriať?
- Pretože obsahuje vysoký podiel vitamínu C.
- Pretože obsahuje vlákninu (v polovici šálky drvenej kapusty je asi 1 g vlákniny), 1 g proteínov, 4 g sacharidov.
- V polovici šálky varenej kapusty si dodáte vitamín C, vitamín K, kyselinu listovú, B6, vápnik, draslík, tiamín, betakarotén, luteín a ďalšie.
- Je vhodná aj pre pacientov, ktorí chcú schudnúť a pripraviť sa na TX. Obsahuje malé množstvo energie, tukov a vysoký podiel vlákniny.
- Pretože podporuje vylučovanie a detoxikáciu.
- Pretože môže znížiť riziko hypertenzie, srdcového ochorenia, rakoviny, osteoartrózy.
- Pretože zabraňuje kolísaniu hodnôt krvného cukru.
- Pretože vláknina na seba v črevách nabaľuje žlčové kyseliny a cholesterol a znižuje kyslosť žalúdka. Zmäkčuje stolicu a udržiava obsah čriev v pohybe a následne je potom ideálne vyprázdňovanie.
- Pretože pôsobí proti kardiovaskulárnym chorobám.
Nežiaduce účinky hlávkovej kapusty
- zvýšená plynatosť – áno, je to pravda, kapusta nie je ľahko stráviteľná, preto ak sa dostaví plynatosť, grganie, tak zdržiavať sa tejto zeleniny je jediný spôsob
- hnačka – sa veľmi často objavuje u pacientov, ktorí majú tráviace ochorenie, syndróm dráždivého čreva, preto všade platí všetkého s mierou
- nízke hladiny cukru až hypoglykémiu môže vyvolať u diabetických pacientov veľký príjem tejto zeleniny
- veľká ostražitosť by mala byť u pacientov, ktorí užívajú lieky na zrážanie krvi. Kapusta obsahuje vitamín K a zvýšená konzumácia kapusty by mohla ovplyvniť túto liečbu
Druhy kapusty
Hlávková kapusta – do obchodnej siete prichádza biela a červená.
- Neskoré druhy kapusty sú vhodné na kapustu strúhanú – kyslú kapustu. |
![]() |
Odporúčania na varenie:
- Pri dusení, varení spočiatku neprikrývať hrniec pokrývkou.
- Nevyhýbať sa kyslej kapuste, je zdravšia pre vaše trávenie.
- Červenú farbu kapusty zachováte, keď pridáte do vody ocot.
- Pri príprave kapustových závitkov listy sparíme horúcou vodou a prípadne vyrežeme z listu tuhý hlúb.
Pekinská kapusta - v obchodoch ju poznáme pod názvom čínska kapusta.
- Pre nízky obsah vlákniny je ľahko stráviteľná. |
![]() |
Čínska kapusta – vo svojej domovine sa nazýva pak-soi. Netvorí hlávky, no dlhé tuhšie listy. Má chuť ako špargľa.
- Dobrý vplyv na sliznicu tráviaceho traktu – nenadúva tak veľmi. |
![]() |
Ak vám lekár oznámi, že vaše hladiny draslíka sú vysoké, je nutné obmedziť príjem hlavne hlávkovej kapusty. Ďalšie druhy kapusty sú vhodné do 150 g príjmu na porciu na obed alebo na večeru.
Recepty
Kapustové závitky s mletým mäsom
Príprava 70 minut |
Počet osôb – 4 ks |
Príprava – stredne ťažká |
Suroviny:
Kapusta hlávková – 1 ks
Mleté mäso – miešané 250 g
Cibuľa kuchynská – 1 ks
Cesnak – 1 strúčik
Paradajky cherry – 5 ks
Korenie – 1 kávová lyžička – rasca mletá, sladká paprika, tymian, oregano
Olej – 50 g
Zeleninový vývar – na podlievanie
Postup:
Kapustu umyjeme, osušíme, odlomíme vrchné väčšie listy, vyrežeme z nich tvrdý hlúb a na 2 minúty ich ponoríme do vriacej vody. Potom ich necháme vychladnúť. V kastróle speníme na 2 lyžiciach oleja cibuľu a pridáme mleté mäso a zvyšok nastrúhanej kapusty, pokrájané paradajky. Zmes ochutíme korením a soľou a za stáleho miešania krátko podusíme. Hotovou zmesou naplníme kapustové listy, pevne ich stočíme a previažeme potravinárskym špagátom. Pekáč vymažeme zvyškom oleja a rozložíme kapustové závitky. Na zjemnenie môžeme pridať niekoľko tenkých plátkov masla. Pečieme pod pokrievkou zhruba 15 minút pri teplote 180 °C, potom závitky odkryjeme a krátko dopečieme, až budú mať zľahka zlatistú farbu.
Ideálnou prílohou sú varené alebo pečené zemiaky alebo nízkobielkovinové pečivo.
Tip – Namiesto mäsa je možné použiť balkánsky syr alebo slaninu, ryžu.
Zloženie 1 porcie:
339,8 Kcal, 1422,7 kJ, 15,6 g bielkovín, 26,7 g tukov, 8,3 g sacharidov, 53 mg Na,
574 mg K, 163,3 mg P, 56 mg Ca
Dusená kyslá kapusta
Príprava 30 min |
Počet porcií – 4 |
Príprava veľmi jednoduchá |
Suroviny:
400 g kyslá kapusta
1 veľká cibuľa
Dochutenie – soľ, rasca, ocot, cukor (sladidlo)
Tuk – masť, pre tých, ktorí majú vysoký cholesterol, olej
Postup:
Kyslú kapustu pokrájame, ak je príliš kyslá, prepláchneme vlažnou vodou. Odkvapkanú kapustu vložíme do hrnca, zalejeme horúcou vodou, prikryjeme a varíme. V hrnci si speníme cibuľku, ku ktorej pridáme polomäkkú kapustu a dodusíme. Počas dusenia dochutíme.
Podávame ako prílohu k mäsu, kačke, kurčaťu.
Složení:
27,6 kcal, 115,5 kJ, 1,1 g bielkovín, 0,25 g tukov, 4,47 g sacharidov, 494,5 mg Na, 194,8 mg K, 52,5 mg P, 40,8 mg Ca
Coleslaw šalát
Príprava 35 min |
Počet porcií – 4 |
Príprava – jednoduchá |
Suroviny:
¼ ks malý zeler
1 cibuľa
1 väčšia mrkva
1 menšia hlávka kapusty, soľ
Zálievka:
Ocot, krupicový cukor, mleté čierne korenie
150 g Majonéza
100 ml smotana na šľahanie
Postup:
Do hlbokej misy nastrúhame kapustu na tenké plátky. Zasypeme soľou, dôkladne premiešame a asi 20 – 30 minút ručne stláčame, aby kapusta pustila čo najviac šťavy a skrehla. Tekutiny čiastočne zlejeme.
Mrkvu nastrúhame nahrubo, zeler najemno a cibuľu nakrájame nadrobno alebo nastrúhame. Všetko dôkladne premiešame.
Zálievku si pripravíme zmiešaním cukru a majonézy s vyšľahanou smotanou.
Suroviny na šalát premiešame, dochutíme octom, čiernym korením a soľou podľa potreby a uložíme do chladničky aspoň na hodinu.
Pred podávaním opäť dobre premiešame.
Pravý šalát Coleslaw šalát podávame k smaženým, pečeným mäsám alebo aj len tak s bezlepkovým nízkobielkovinovým pečivom.
Zloženie:
443,4 kcal, 1856,17 kJ, 8,9 g bielkovíny, 38,4 g tukov, 17,3 g sacharidov, 577 mg Na, 668,6 mg K, 126,3 mg P, 152,8 mg Ca
Dana Sasáková
nutriční terapeutka