
Pálenie čarodejníc či filipojakubská noc
Tento keltský sviatok oslavujeme, pretože nastáva čas uctiť život, a to v jeho nespočetných formách. Osláviť príchod jari, osláviť sviatok plodnosti sprevádzaný oslavou prírody a pálenie ohňov na ochranu proti čarodejniciam a zlým duchom.
Sviatok čarodejníc má svoje obradné jedlá
![]() |
Koláčiky s makom – patria k tradičným múčnikom oslavujúcim príchod jari. Pre vás je však menej vhodný. Zdraví ľudia s normálnou funkciou obličiek si ho cenia pre vysoký obsah bielkovín (18 g/100 g), vápnika (Ca – 1 438 mg/100 g) a ďalej horčíka, fosforu, mangánu, vitamínu skupiny B, E ďalších živín. Pri ochorení obličiek, keď sa musí strážiť hladina minerálov a príjem bielkovín, je vhodné tento múčnik vymeniť za iný. Božie milosti – krehký a tradičný múčnik, ktorý, naopak, je vhodným spestrením týchto sviatočných dní. Pečené kura – s prídavkom byliniek, vňatí alebo aj štipľavého korenia – ako je paprika, čili, čierne korenie alebo cesnak, cibuľa. Odporúčaná dávka pre CKD 4 je 60 g hydiny. Cesnak + cibuľa – nesmie chýbať v čarodejníckom menu. Dôvody, prečo ich zaraďovať: |
![]() |
|
![]() |
Mrváň – druh pleteného pečiva z kysnutého cesta, do ktorého sa pridáva harmanček, tymian, lipový kvet. Medovina – kvasený alkoholický nápoj vyrobený z medu a vody, ktorý je možné kúpiť nielen na farmárskych trhoch, ale aj v supermarkete. Pije sa vychladený alebo aj ohriaty hlavne v nočných hodinách. Vhodná je ako dezertný nápoj alebo ako aperitív. Tak na zdravie, nech to čarodejniciam lieta. |
Rituály: Stavanie májov – ozdobenie kmeňa stromu, ktorý je ústredným prvkom jarných slávností rozšírených vo väčšine Európy. Na hornú časť stromu sa vešia ozdobený veniec. So stavaním mája je spojený aj zvyk nočného stráženia mája pred mužmi zo susedných dedín, ktorí sa snažia vyrúbať strom. Ak sa to podarí, dedina má potom veľkú hanbu. Niekde sa stavajú aj malé máje pred domami dievčat, tým vyznáva chlapec dievčaťu svoju lásku. Májová veselica – ktorej sa hovorí Kytica. A aj vy môžete byť súčasťou takej oslavy, kde sa bavia nielen chlapci, dievčatá, ale susedia, priatelia a blízki. Rozkladanie ohňov – keď mladíci zapaľujú metly a vyhadzujú ich do výšky, aby videli, ako čarodejnice vedia lietať. Bozkávanie pod rozkvitnutým stromom je spojené s plodnosťou a podľa tradícií zaručí, že dievča v ďalšom roku neuschne. Rozšíriť tento zvyk na všetky zamilované páry aj tie staršieho dáta je žiaduce, pretože udržať pevný vzťah v zdraví aj v chorobe chce veľa lásky. |
![]() |
Recepty
Štipľavá čarodejnícka polievka zahreje, nabudí k páleniu čarodejníc
Doba prípravy - 30 minut |
Porcie pre 4 – 5 osôb |
Náročnosť – ľahká |
Suroviny:
400 ml zeleninový vývar
1 ½ konzervy lúpaných paradajok
1 ½ konzervy nakladanej fazule, z toho jedna môže byť ochutená čili korením
1 stredná cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, mletá rasca, koriander
1 červená stredne veľká paprika
20 g oleja
Postup:
V hrnci rozohrejeme olej, na ktorom speníme pokrájanú cibuľu a pridáme prelisovaný strúčik cesnaku, paradajky a orestujeme.
K zmesi pridáme vývar a varíme 10 minút. Necháme chvíľu vychladnúť a potom rozmixujeme.
Do takto pripravenej polievky pridáme fazuľu a nadrobno nakrájanú papriku a opäť varíme ďalších 10 minút. Podľa chuti osolíme, pridáme rascu a koriander a štipku štipľavej papriky alebo čili.
Tip: podávať môžeme s nízkobielkovinovým alebo bezlepkovým pečivom. Servírujeme do misky.
Zloženie jednej porcie: |
![]() |
Cibuľové krúžky
Čas prípravy 30 min. |
Počet porcií 2 – 3 osoby |
Náročnosť – jednoduchá |
Suroviny:
2 ks cibule – nakrájaná a rozdeľte na väčšie krúžky
60 g hl. múka
30 g solamyl
štipka jedlej sódy
2 vajcia – žĺtky do cesta, z bielka sneh
50 g olej, z toho 1 a pol lyžice do cesta + zvyšok oleja na smaženie – repkový
150 ml mlieko
Postup: Tip:
|
![]() |
Zloženie 1 porcie:
307,7 kcal, 10,9 bielkovin, 10,7 g tukov, 40,2 g sacharidov, 28,2 mg K, 192,2 mg P, 129,4 mg Ca, 92 mg Na
Božie milosti, neodmysliteľný múčnik
Príprava 45 min. |
Počet porcií – 8 |
Náročnosť: Stredne ťažké |
Suroviny: |
![]() |
Postup:
- Múku zmiešame na doske so všetkými ingredienciami a vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke pol hodiny odpočinúť.
- Z cesta vyvaľkáme cca 4 mm hrubú placku a zubatým radielkom vykrajujeme obdĺžniky (cca 5 × 5 cm) a tie vnútri ešte dvakrát nakrojíme.
- Smažíme krátko v rozpálenom oleji doružova. Počas smaženia by sa mali milosti nafúknuť. Pokiaľ sa to nedarí, na chvíľku ich priklopíme pokrievkou. Ešte teplé ich
- obaľujeme v práškovom cukre (zmiešame s vanilkovým).
Zloženie jednej porcie:
265 kcal, 5,1 g bielkovin, 12,5 g tukov, 31,1 g sacharidov, 67,4 mg K, 92,5 mg P, 30,6 mg Ca, 11,6 mg Na
Dana Sasáková
Nutričná terapeutka