
Polievky
Mohlo by vás také zajímat:
Polievky sú tekuté pokrmy, slané i sladké. Môžu byť rôzne a majú rôznu výživnú hodnotu. Záleží na výbere potravín, technologickom spracovaní a, samozrejme, aj na vašej chuti a nálade.
Prečo ich zaradiť do nášho jedálneho lístka:
- Povzbudzujú chuť do jedla.
- Podporujú vylučovanie žalúdočných štiav.
- Čiastočne nasýti a pripraví žalúdok na ďalší chod.
- Teplota polievky zvyšuje alebo znižuje teplotu celého tela.
- Dodá energiu a živiny.
- Ako variant pre tých, ktorí chcú niečo iné na raňajky, než je obvyklé.
- Ako alternatíva pre tých, ktorí na večeru chcú niečo teplé, výdatné a zdravé.
Čo potrebujem na prípravu polievok:
Tekutiny
- Vhodné - voda, mlieko (kyslé alebo sladké,) slabé vývary z mäsa, hydiny alebo zeleniny
- Nevhodné - silné vývary ako z mäsa, hydiny, kostí
Základ
|
|
Zahustenie
- Vhodné - zeleninou, zápražkou, solamylom, obilninou najlepšie nízkobielkovinovou múkou, bezlepkovou múkou, žĺtkami, vajcom, prelisovanou potravinou, napr. zemiakom.
- Nevhodné - instantná zápražka, celozrnné pečivo, strukoviny
Dochutenie
- Vždy sa riadi druhom základu.
- Používa sa soľ, ale v obmedzenej miere (pretože si strážime tlak, opuchy),
- Korenie, vňate, bylinky, cesnak, cibuľa, čerstvé huby...
Vylepšenia
|
|
Doplnky
- To sú rôzne závarky a vložky, ktoré zvýšia energetickú a biologickú hodnotu polievky, ale zvýšia aj jej chutnosť
- Závarky – varíme v polievke alebo zvlášť vo vode (obilniny pšeno, ryža, zelenina, strúhané cestíčko, halušky, liate cestíčko, ryžové rezance, bezlepkové alebo nízkobielkovinové cestoviny).
- Nevhodné – pečeňové knedličky, drožďové.
- Vložky – do polievky ich vkladáme tesne pred jej podaním, patrí sem bezlepkové pečivo, vaječné sadliny, vaječné zvitky.
Druhy polievok, ktoré si môžem dopriať:
Tipy:
- Klasická porcia polievky – 0,33 ml
- Dlhšie varenie zeleniny ovplyvní chuť.
- Ak máte vysokú hladinu draslíka v krvi, používajte mrazenú, sterilizovanú zeleninu.
- So soľou šetrite, využívajte viac byliniek, vňatí, cibuľovín. Budete mať pod kontrolou svoj krvný tlak.
- Masox alebo iné instantné koreniace zmesi obsahujú veľa fosforu a soli. Pre vás sú teda nevhodné. Zameňte ich za klasické korenie.
- Silné vývary z mäsa, kostí, hydiny obsahujú viac bielkovín, purínov.
Recepty
Polievka kuracia s ryžovými rezancami
Čas prípravy - 45 min. |
Náročnosť - střední |
Porcie - 1 |
Zloženie: 124,8 Kcal, 522,9kj, 8,7 g Bielkovín, 3,8 g Tukov, 13 g Sacharidov, 67 mg Na, 249,9 mg K, 157 mg P
Suroviny
40 g koreňová zelenina (pri vysokých hladinách draslíka ideálne mrazená)
30 g kuracie mäso nakrájané na kocky
3 g slnečnicový olej
5 g cibuľa
Strúčik cesnaku
400 ml vody (alebo zeleninového vývaru)
15 g ryžové rezance
Petržlenová, zelerová vňať, celé čierne korenie, soľ
Postup
Očistenú zeleninu opečieme na oleji, zalejeme vodou (vývarom) a pridáme na kocky nakrájané mäso, vňate a korenie. Varíme do zmäknutia mäsa.
Do hotovej polievky pridáme uvarené ryžové rezance a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Ryžové rezance – varíme v osolenej, vriacej vode do zmäknutia, potom scedíme.