Stredomorská kuchyňa – chutná nízkobielkovinová diéta

Mohlo by vás také zajímat:

Šaláty
Ryby

Ľudia, ktorí majú dodržiavať nízkobielkovinovú diétu, často majú z tejto zmeny obavy. Mnoho ľudí si nízkobielkovinovú diétu automaticky spojí s nemocničnou stravou, ktorá nie je všeobecne považovaná za synonymum dobrej kuchyne. Podobné obavy majú často ľudia s cukrovkou, ktorým diabetológ odporučil diétu s obmedzením sacharidov. Tak chorí s obličkami, ako aj s cukrovkou, si často pod odporúčanou diétou predstavia chuťovo nevýrazné jedlo, ktoré sa musí zložito pripravovať a ešte je potrebné použiť špeciálne suroviny. O to príjemnejšie je prekvapenie, keď sa od nutričnej terapeutky alebo z receptov dozvedia, že ich diéta sa skôr podobá zdravej strave a že môže vyzerať lákavo a chutiť výborne.


Jednou osobou, ktorej ošetrujúci nefrológ odporučil nízkobielkovinovú diétu, je čerstvá dôchodkyňa pani Milada, zdravotná sestra „vo výslužbe“. Ihneď si vybavila staré diétne odporúčania, ktoré sa kedysi odporúčali chorým so zhoršenou funkciou obličiek. Na preštudovanie do budúcej kontroly u nefrológa dostala jedálny lístok so vzorovými receptami a tiež termín na prvú konzultáciu s nutričnou terapeutkou. Od stredoškolských štúdií pani Milady sa odporúčaná diéta pre chorých s obličkovými chorobami výrazne zmenila. Väčšinu jedál je možné pripraviť s pomocou bežne dostupných surovín a nie je nutné ingrediencie zložito zháňať v špecializovaných obchodoch. Zároveň pribudli aj obchody so zdravou výživou, z ktorých niektoré ponúkajú aj rôzne hotové jedlá priamo pre chorých s rôznymi diétnymi potrebami.

Nutričná terapeutka definitívne rozptýlila posledné obavy pani Milady, ktoré z nízkobielkovinovej diéty mala. A navyše celú situáciu prirovnala k autám – ako sa za posledných niekoľko desaťročí výrazne zdokonalili automobily, tak sa zmenili aj možnosti stravovania, dostupnosť potravín aj názory na výživu, ktoré sa posunuli značne dopredu.

Pani Milada sa teda nemusí vzdať svojej milovanej stredomorskej kuchyne. Iba množstvo soli bolo potrebné znížiť oproti pôvodným receptom. Tú však stačilo iba nahradiť korením – rozmarínom, cesnakom a farebným čiernym korením. Vďaka nízkobielkovinovej diéte sa pani Milade podarilo funkciu svojich obličiek udržať dlhšie a na diétu si postupne zvykla celá rodina. Keď sa po rokoch funkcia obličiek zhoršila, daroval pani Milade obličku manžel. Nebolo teda nutné ani začať s dialýzou. Funkcia darovanej obličky je dlhodobo výborná, aj vďaka tomu, že pani Milada v zdravom stravovaní s obmedzením bielkovín pokračuje a vôbec svoju diétu nevníma ako obmedzenie.

MUDr. Jan Vachek

Byl tento článek užitečný?
  •  
  •