

Nízkobielkovinová diéta u pacientov s cukrovkou alebo tipy,
čo do chladničky a do špajze
Syry
Zo syrov sú najvhodnejšou voľbou čerstvé syry typu žervé.
Priemerne obsahuje na 100 g 5 g sacharidov a 7 g bielkovín, jedna porcia je cca 50 g.
Môžeme ich natrieť na pečivo a obložiť napríklad na plátky nakrájanou paradajkou a posypať čerstvou petržlenovou vňaťou alebo použiť ako základ do nátierok. Možných variantov týchto nátierok je nepreberné množstvo a nemusíme sa tak báť, že nám chuť tohto syra zovšednie. Pokiaľ sa nám do výroby nátierok práve nechce, je možné žervé rôznych príchutí už kúpiť v obchode (bylinky, chren, paprika atď.). Experimentovať sa dá aj s obložením pečiva, skúste napríklad plátky červenej reďkovky alebo posypať žeruchou.
Tipy na jednoduché nátierky:
Nátierka zo žervé a sušených paradajok: 100 g žervé rozmiešame s niekoľkými nadrobno pokrájanými sušenými paradajkami naloženými v oleji (kúpte najlepšie v olivovom oleji). Pridáme lyžičku tohto oleja a lyžičku bieleho jogurtu.
Nátierka zo žervé s kôprom: 100 g žervé rozmiešame s lyžicou masla (asi 25 g), 100 g kyslej smotany a 2 lyžicami najemno nasekaného čerstvého kôpru. Podľa chuti okoreníme a osolíme.
Budapešť zo žervé: 200 g žervé zmiešame s 25 g najemno nakrájanej červenej cibuľky, 1 lyžicou sladkej maďarskej papriky a 40 g najemno nakrájanej dužiny kapie. Podľa chuti okoreníme a osolíme. Pokiaľ je nátierka príliš hustá, pridáme ešte trochu bieleho jogurtu.
Nátierka zo žervé a pažítky: 100 g žervé zmiešame s lyžicou bieleho jogurtu a s nasekanou čerstvou pažítkou podľa chuti. V sezóne je možné čerstvo natrhanú pažítku nasekať a zamraziť v tégliku. Bude tak k dispozícii v zimnom období.
Jogurt
Jogurt je rovnako ako žervé prirodzeným zdrojom vápnika a vzhľadom na živé jogurtové kultúry ide o probiotikum, teda o potravinu blahodarne pôsobiacu na črevnú mikroflóru človeka.
Najlepšiu voľbu predstavuje klasický smotanový jogurt (v 100 g obsahuje priemerne 3,8 g sacharidov a 3,5 g bielkovín) alebo gazdovský jogurt (v 100 g 4,5 g sacharidov a 3,7 g bielkovín). Jedna porcia zodpovedá cca 150 – 200 g.
Smotanový jogurt je v porovnaní s gazdovským jogurtom výrazne tučnejší. Nevhodné pre nízkobielkovinovú diétu sú jogurty skyr a grécky jogurt, pretože obsahujú veľké množstvo bielkovín. Naopak, pre diabetickú diétu nie sú vhodné ochutené jogurty (ovocné, čokoládové, orieškové) kvôli vysokému obsahu sacharidov. Je preto ideálne zvyknúť si kupovať biely jogurt bez príchuti a dosladiť ho menším množstvom sladidla – napríklad zarovnanou lyžičkou tekutého lúčneho medu alebo datľového sirupu.
Tip na raňajky:
150 g smotanového jogurtu zmiešame s hrsťou ovsených vločiek (t. j. cca 15 g, čo je 10 g sacharidov), dochutíme zarovnanou čajovou lyžičkou medu. Vločky necháme pred konzumáciou ešte aspoň 5 minút zmiešané v jogurte, aby zmäkli.
Zelenina
Zeleninu konzumujte denne a v hojnom množstve. Okrem mnohých vitamínov a minerálnych látok ide o základný zdroj vlákniny. Vhodnými druhmi sú napríklad
uhorky (šalátová uhorka v 100 g: 2 g sacharidov a 0,8 g bielkovín),
karfiol (v 100 g: 4 g sacharidov a 2 g bielkovín),
mrkva (v 100 g: 7 g sacharidov, 1 g bielkovín),
stopkový zeler (v 100 g: 3 g sacharidov a 0,7 g bielkovín),
brokolica (v 100 g: 6 g sacharidov a 3 g bielkovín),
kríčkové paradajky (v 100 g: 4 g sacharidov a 0,9 g bielkovín),
červené reďkovky (v 100 g: 4 g sacharidov a 1 g bielkovín),
biela alebo zelená paprika (v 100 g: 3 g sacharidov a 1 g bielkovín),
listové šaláty – napr. hlávkový šalát (v 100 g: 3 g sacharidov a 1 g bielkovín),
rímsky šalát (v 100 g: 2 g sacharidov a 1 g bielkovín),
rukola (v 100 g: 3 g sacharidov a 2 g bielkovín)
alebo čerstvý špenát (v 100 g: 3 g sacharidov a 2 g bielkovín).
Odporúčané denné množstvo zeleniny v jedálnom lístku sa udáva 500 g rozdelene v niekoľkých porciách. Je veľmi vhodné používať aspoň spočiatku kuchynskú váhu. Zeleninu sa snažte konzumovať dobre umytú a surovú, ale napríklad brokolicu a karfiol je možné krátko spariť a budú chutnejšie. Listový šalát je možné ochutiť premiešaním s dresingom, v tom prípade však treba počítať so sacharidmi navyše.
Tip na dresing:
Hořčičný dresing – hodí sa k pestrej zmesi listových šalátov. Zmiešajte v miske lyžicu dijonskej horčice a 2 lyžice balzamikového octu. Vezmite si metličku a pomaly prilievajte pramienkom olivový olej a šľahajte, kým nevznikne dresing hladkej textúry. Dochuťte štipkou soli. Zmiešajte so zmesou listových šalátov a nechajte chvíľku vychladiť v chladničke.
Baklažán (v 100 g: 4 g sacharidov a 1 g bielkovín) a cuketa (v 100 g: 3 g sacharidov a 1 g bielkovín) sú výborným druhom zeleniny na zapekanie a grilovanie či do ratatouille.
Kyslá kapusta a kapustová šťava
Ak budete hľadať zdroj vitamínu C na zimné obdobie, neexistuje azda lepší zdroj než kyslá kapusta.
Kyslá kapusta v 100 g: 4 g sacharidov a 1 g bielkovín
Kyslá kapusta je doslova všeliek. Obsahuje vitamíny z radu B (B1, B2, B6, B12), pôsobí protizápalovo a preventívne proti vzniku nádorov. Blahodarný vplyv má predovšetkým na tráviaci trakt, je výborným probiotikom, normalizuje črevnú mikroflóru a má priaznivý efekt na trávenie.
Tip: odporúčame detoxikačnú kúru kapustovou šťavou. Kvalitnú kapustovú šťavu je možné zohnať priamo v kapustárni a je potrebné ju za pár dní vypiť, pretože má krátku lehotu trvanlivosti. U mnohých osôb môže mať mierne preháňavé účinky, ale nejde o nepriaznivý jav. V tom prípade len pijeme menšie množstvo (asi 100 – 200 ml pred jedlom) a navyšujeme postupne.
Ovocie
Ovocie u diabetikov je často chybne vynechávané z jedálneho lístka. Obmedzenie sa týka hlavne niektorých výrazne sladkých plodov (napríklad banány, hrozno), ale aj tu platí, že veľmi záleží na množstve. Všeobecne sa ovocie odporúča v množstve jedného kusa na deň, napríklad na desiatu. Odporúčame napríklad jablká.
Napríklad jablká Gala alebo Red Delicious obsahujú v 100 g: 10 g sacharidov a 0,2 g bielkovín
Nie je potrebné v obchode siahať len po tropickom ovocí alebo ovocí dovážanom zďaleka. Prekvapivo málo sacharidov v porovnaní s iným ovocím majú
jahody (na 100 g: 6 g sacharidov a 0,8 g bielkovín) grapefruity alebo pomelá sú tiež vhodnou alternatívou (v 100 g obsahujú 10 g sacharidov a 0,8 g sacharidov).
Zaujímavým ovocím, dokonca ide o superpotravinu, sú moruše biele.
Moruše biele (v 100 g: 9 g sacharidov a 2 g bielkovín, pozor, len čerstvé, sušené majú obsah sacharidov vyšší).
Moruše sú plody listnatého stromu rastúceho aj u nás, ale pochádzajúceho pôvodne z Číny. Vzhľadovo by sa dali prirovnať k černiciam, majú však bielu farbu a chuťovo sú sladké. Významné sú vysokým obsahom vitamínu C, mnohých minerálov, resveratrolu (prírodný liečivý antioxidant) a moranolínu, ktorý spomaľuje vstrebávanie sacharidov a tým prispieva k udržiavaniu normálnej hladiny glukózy v krvi.
Avokádo
Avokádo je druh ovocia. Obsahuje veľký podiel tukov (rastlinných, teda kvalitných a zdraviu prospešných, podobne ako pri olivovom oleji, ale aj tu platí, že záleží na množstve, ktoré skonzumujeme).
Avokádo naopak, v 100 g len 6 g sacharidov a 2 g bielkovín.
Je možné ho použiť do šalátov, nátierok, polievok alebo na výrobu mexického dipu guacamole.
Olivy
sú podobne ako avokádo bohaté na kvalitné tuky. Odporúčame kupovať olivy s kôstkou. Je možné ich jesť samotné, k zelenine alebo z nich napríklad vyrobiť tapenádu.
Olivy (v 100 g: 0 g sacharidov a 0,5 g bielkovín)
Tapenáda z olív: 100 g čiernych olív rozmixujeme s lyžicou kapár, strúčikom cesnaku, 2 lyžicami extra panenského olivového oleja a niekoľkými lístkami čerstvej bazalky. Natierame na chrumkavú zapečenú bagetku. Vrch môžeme posypať malým množstvom nastrúhaného parmezánu.
Orechy
Orechy sa svojím zložením pomerne líšia. Pravidlom je vysoký obsah tukov, ale mnoho z nich obsahuje aj veľké množstvo bielkovín a sacharidov. Príkladom vhodného druhu pre nízkobielkovinovú a diabetickú diétu sú pekanové orechy.
Pekanové orechy (v 100 g: 4 g sacharidov a 9 gramov bielkovín)
Odporúčanie si zaslúžia predovšetkým pre obsah zdraviu prospešných tukov, omega-3 a -6 nenasýtených mastných kyselín, horčíka, železa alebo zinku. Vhodná je ich konzumácia v malom množstve (malá hrsť), napríklad na desiatu ku kúsku ovocia. Pokiaľ ich cez noc namočíte do vody, budú lepšie stráviteľné a starším chorým sa budú aj lepšie hrýzť. Podobné zloženie sacharidov a bielkovín majú tiež makadámiové orechy.
Xylitol
V spojení s diabetikmi nie je možné nezmieniť xylitol, čiže brezový cukor. Dá sa kúpiť v podobe sypkých bielych kryštálikov a vyzerá teda podobne ako bežný cukor. Jeho výhoda spočíva v tom, že ide o prírodné sladidlo. Vyskytuje sa v mnohých druhoch ovocia a rastlín. V našom tele sa dokonca denne jeho určité množstvo tvorí. Na rozdiel od sacharózy (bežný cukor) má nižší kalorický obsah (asi o tretinu) a nízky glykemický index: teda zvyšuje glykémiu postupne v dlhšom čase a menej. V neposlednom rade tiež nevedie k vzniku zubného kazu, pretože nie je zdrojom energie pre ústne baktérie tak ako sacharóza a pravdepodobne aj pozitívne mení pH slín a zlepšuje tak proces mineralizácie zubnej skloviny. Okrem bežného sladenia (napríklad nápojov) je možné xylitol využiť pri varení alebo pečení.
MUDr. Adéla Maříková