Príjem vápnika pri chronickom ochorení obličiek

Vápnik (Ca) – minerálna látka

Pri zhoršujúcej sa CKD klesá schopnosť obličiek vylučovať nadbytok vápnika a je nutné, aby bol dosiahnutý odporúčaný denný príjem Ca tak, aby bola udržaná neutrálna kalciová bilancia.

  • Nedostatočný príjem Ca vedie k nadmernej strate kostí a sekundárnej hyperparatyreóze.
  • Nadmerný príjem Ca vedie k rozvoju kalcifikácií v cievach a mäkkých tkanivách.

Prečo sa sleduje táto minerálna látka

Pri ochorení obličiek – CKD – dochádza k narušeniu mnohých mechanizmov, ktoré riadia Ca v sére a normálneho kostného metabolizmu. S 99 % je Ca uložený v kostiach a často používaná kalciová bilancia sa používa na odhad bilancie Ca v kostiach, ale hľadí sa aj na pochody, ktoré v kostiach prebiehajú.
U pacientov s CKD je problematická tak negatívna, ako aj pozitívna kalciová bilancia. Negatívna bilancia vedie k strate mineralizácie kostí a zvyšuje riziko fraktúr. Pozitívna kalciová bilancia podporuje vznik kalcifikácií v mäkkých tkanivách a následne vedie ku kardiovaskulárnym príhodám. V oboch prípadoch sa tak zvyšuje morbidita (chorobnosť) aj mortalita (úmrtnosť).

Denný príjem vápnika

Štúdie ukázali, že u pacientov, ktorí sú chorí so stredne závažným CKD 3-4 s príjmom Ca 800 - 1000 mg/deň, je kalciová bilancia neutrálna.
Pacienti, ktorí mali vyšší príjem Ca, bolo odporučené znížiť príjem vápnika v strave, a naopak, pacientom s nízkym príjmom kalcia bolo odporučené zvýšiť jeho obsah v strave alebo užívať doplnky s kalciom tak, aby bola dosiahnutá neutrálna kalciová bilancia.
Vhodné doplnky s kalciom vám presne určí váš lekár/nefrológ.

Laboratórne hodnoty

Kto reguluje hladinu vápnika

Parathormón,
ktorý pri poklese kalcémie mobilizuje vápnik z kostí, preto sa u chorých s CKD 3-5 pravidelne sleduje

Kalcitonín
pri vzostupe kalcémie obmedzuje resorpciu vápnika v čreve a urýchľuje exkréciu obličkami

Vitamín D
spôsobuje ukladanie vápnika v kostiach

Aké potraviny zvoliť, ktoré uprednostniť alebo, naopak, z jedálneho lístka vyradiť, vám poradím v nasledujúcej informácii.

Zaujímavosti

Faktory ovplyvňujúce riziko osteoporózy:

  • Etniká - ľudia afrického pôvodu majú väčšiu kostnú denzitu než ľudia zo severnej Európy. Hispánci, Číňania, Japonci, Kórejčania trpia menšími rizikami zlomenín bedrových kĺbov.
    Aziati absorbujú Ca dva- až trikrát lepšie než ostatné rasové skupiny
  • Zemepisná šírka – ľudia na juhu majú lepšiu hustotu pre pravdepodobný dostatok slnečného žiarenia než ľudia z oblastí, kde je nedostatok slnka
  • Pohlavie – ženy majú menšiu schopnosť vstrebávať vápnik z potravy a celkový príjem v potrave je menší než u mužov a ďalej muži majú viac kostnej hmoty vďaka hormónu, ktorý pôsobí na kostné bunky
  • Strava – dostatok vápnika, vitamínu D, bielkovín, energie má vplyv na kostnú hmotu
  • Fyzická aktivita – pri telesnej aktivite vzrastá koncentrácia vápnika v krvi, a to vedie k stimulácii sekrécie kalcitonínu (hormónu), čo je špecifická látka osteoklastickej činnosti
  • Telesná hmotnosť – silnejší ľudia majú všeobecne silnejšie kosti
  • Hormóny – parathormón, progesterón, kalcitonín, estrogény, androgény, inzulín

Na čo má vplyv vápnik v organizme

  • Má vplyv na nervovú a svalovú, srdcovú činnosť
  • Vápnik je neodmysliteľnou súčasťou procesu pri zrážaní krvi
  • Vápnik potrebný pri trávení

Aké sú zdroje vápnika

Vápnik sa nachádza v mnohých potravinách, ale nie je vždy vo vhodnej forme využitý.

Príjem vápnika závisí

  • od množstva v zdroji
  • od skonzumovanej potraviny
  • od schopnosti vstrebať sa v tráviacom trakte

Živočíšne zdroje

Mlieko a mliečne výrobky – najlepší zdroj vápnika a najdostupnejšie výrobky na našom trhu. Využiteľnosť vápnika z týchto zdrojov je približne 30 %.


Mlieko – vhodné pre CKD 3-5. Ako nápoj alebo ako súčasť omáčok, polievok, vždy vedieť, koľko toho môžete vypiť. Obsahuje asi 120 mg Ca/100 mg.


Kyslá smotana – prídavok do šalátov, omáčok alebo ako súčasť múčnikov obsahuje okolo 2,5 g bielkovín a 90 mg Ca


Prírodné syry – zdroj dobre využiteľného vápnika a zdroj minerálnych látok, vitamínov A, B2, B12. Veľkosť porcie sa riadi podľa stupňa CKD. Ideálne ako samotný pokrm, súčasť nátierok, do nákypov, krémov alebo ako hlavný pokrm.

Lučina
11 g bielkovín, 98 mg Ca

Mozzarella 18,5 g bielkovín, 450 mg Ca

Žervé
12,4 g bielkovín, 322 mg Ca

Cottage 20% T
12,8 g bielkovín, 110 mg Ca

Niva
19,8 g bielkovín, 634 mg Ca


Vejce a ryby – vejce obsahuje 57 mg Ca / 100g, nejvíce se nachází ve žloutku. Ryby jako např. sardinky nebo sleď, které se jí s kostmi slouží jako další zdroj vápníku.


Jogurty – ďalší zdroj vápnika – 140 mg Ca/100 g, vhodný pre CKD, množstvo Ca závisí od množstva tuku. Ideálny je biely s prídavkom džemu, čerstvého alebo kompótovaného ovocia.


Tvaroh – opatrne s veľkosťou porcie

Tvaroh mäkký 10 % t. v. s
17,5 bielkovín, 85 mg Ca

Tvaroh mäkký 40 % t. v. s
13,7 bielkovín, 95 mg Ca

Tvaroh na strúhanie
28,6 bielkovín, 152 mg Ca


Tavené sýry – nie sú dobrým zdrojom vápnika, obsahujú taviace soli, ktoré viažu vápnik a transportujú ho do čreva a potom z tela von. Pri výrobe tavených syrov dochádza k väzbe vápnika na fosforečnan alebo citrát.


Tvrdé syry – veľmi vysoký obsah Ca. Využitie ako samotný pokrm, súčasť šalátov, nákypov. Veľkosť porcie sa riadi podľa CKD

Eidam 30 % T
30,1 g bielkovín, 800 mg Ca

Gouda 45 % T
23,8 g bielkovín, 820 mg Ca

Parmezán
36,2 g bielkovín, 1 025 mg Ca

Rastlinné zdroje

Zelenina – obsah vápnika záleží na podmienkach pestovania. Vápnik sa počas tepelnej úpravy nestráca, ale len pri druhoch, ktoré počas varenia nasávajú vodu.
Špenát, mangold, šťaveľ, rebarbora, červená repa, zeler, kapusta biela, žerucha sú bohaté na vápnik, ale obsahujú aj oxaláty, ktoré znižujú vstrebávanie vápnika iba na 5 %.
Brokolica, kel, kvaka, hlávková, čínska kapusta, kaleráb, petržlen – využiteľnosť vápnika 50 – 60 %.

Orechy a semená – škrupinkové ovocie obsahuje priemerne 107 mg Ca/100 g. Vstrebateľnosť je okolo 20 %. Najbohatšou potravinou na vápnik je mak – 1 357 mg Ca/100 g. Pri ochorení CKD nezaraďujeme alebo len po konzultácii s lekárom/nutričnou terapeutkou.


Ovocie – má obsah vápnika veľmi malý, ale veľkým zdrojom je sušené ovocie (napr. figy, marhule, slivky).


Strukoviny – šošovica, fazuľa, hrach, cícer obsahujú priemerne 19 g bielkovín/priemerne 190 mg Ca. Menej vhodné pre pacientov v CKD.


Obiloviny – samy osebe veľké množstvo vápnika neobsahujú, no v 20. storočí sa začal opäť pridávať vápnik do múky.


Sója – dobrá alternatíva za mliečne výrobky

Sójový tvaroh tofu
9,2 g bielkovín, 510 mg Ca

Sójové mlieko
2,9 g bielkovín, 13 mg Ca

Sójové bôby
26,8 g bielkovín, 250 mg Ca

Sójové sušené mäso
44 g bielkovín, 250 mg Ca

Veľkosť porcie je odvodená od štádia ochorenia CKD.

Voda a minerálne vody, kofeín, kolové nápoje, alkohol

Významným zdrojom vápnika je tvrdá voda z vodovodu 1 – 160 mg Ca/l. Ak vám bolo odporučené razantné obmedzenie príjmu Ca, zistite si, aké je u vás zloženie vody. Minerálne vody , ako je Poděbradka, Hanácká, Rudolfův pramen, Zaječická hořká, Šaratica, Vincentka – obsah Ca je od 144 do 301 mg/l. Menej Ca má napr. Korunná, Mattoni.
Méně Ca má např. Korunní a Mattoni.
Kofeín má negatívny vplyv na vstrebávanie Ca, ale až od viac než 4 šálok/deň.
Kolové nápoje a ich nadmerné pitie vedie k hypokalcémii, ale väčší vplyv má vysoký obsah fosforu. Nevhodné pre pacientov v CKD.
Alkohol pôsobí toxicky na osteoblasty a odbúrava kostnú hmotu. Umiernená konzumácia priemerne do 10 g alkoholu/deň je povolená.

Dana Sasáková
Nutričná terapeutka

 

Zdroje
TEPLAN, V. Praktická nefrologie, Praha: Grada, 1998.
TLÁSKAL, P. Mléko ve zdravé výživě člověka od narození do dospělosti. Výživa a potraviny, 2005, roč. 60, č. 4,
Amchová, P. Nutriční aspekty vápníku a zdraví. Bakalářská práce, Brno, 2008 https://is.muni.cz/th/176843/lf_b/bakalarka_tuning_koheu.pdf

Byl tento článek užitečný?
  •  
  •