
Vajcia všeobecne predstavuje symbol zrodu nového života a nové zvestovanie o hojnosti a znovuzrodenie. V spojení s Veľkou nocou má však až magickú úlohu. Už niekoľko storočí dozadu sa vajcia stalo neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných osláv vo všetkých kresťanských krajinách.
Vajcia plnilo úlohu veľkonočného pokrmu . Dodnes vajíčka dominuje vo všetkých tradičných veľkonočných pokrmoch - baránok, mazanec, judáše, hlavička / Sekanina (veľkonočná plnka s mladými žihľavou).
A hlavne zastáva funkciu daru, ktorý si odnáša koledníkov, ktorí počas Veľkej noci obchádzajú stavania.
Predtým sa vajcia zoskupovali do veľkonočných hier a magických rituálov .
Slepačie vajcia patria oddávna na váš stôl. Sú plné energie, kvalitných proteínov a majú nepreberné množstvo receptov, príprav.
Vajíčko sa právom nazýva poklad v škrupinke.
Zloženie
Vajcia 100 g/2 ks
148 kcal, 618 Kj, 11,4 g bielkovín, 9,9 g tukov, 355 mg cholesterolu, 0,6 g sacharidov, 65,7 g vody, 128 mg Na, 130 mg K, 50 mg Ca, 190 mg P, 1,8 mg Fe
Ďalšie minerálne látky a vitamíny sú napr. skupiny B, vitamíny A, D, K, E, luteín, karotén, jód, selén, kyselina listová atď.
Ďalšie informácie:
Žĺtok – hlavný zdroj vitamínov, obsahuje 22 mg kalcia, vitamíny rozpustné v tukoch a vysoký obsah cholínu (pomáha zlepšovať pamäť), prírodný vitamín D a ďalej omega-3 a -6 mastné kyseliny, lecitín, izoleucín, leucín a iné aminokyseliny potrebné pre zdravý vývoj a obnovu buniek
Bielky – čistá hmota rôsolovitej konzistencie bez prímesi cudzích látok a dobre stráviteľná. Ceníme si ho pre draslík, vitamíny skupiny B, jód, kyselinu listovú atď.
- Nie je to žiadna veda, necháme ich ohriať na izbovú teplotu a až potom varíme.
- Vkladáme ich do vriacej vody.
- Až potom zapíname čas na stopkách.
- 3 minúty - čas pre pošírované vajcia – varíme ich bez škrupinky, rozklepneme ich s určitou šikovnosťou. Voda s octom nesmie vrieť a nesmie byť osolená.
- 5 minút - čas pre vajíčka namäkko
- 7 minút - čas pre vajíčka na hniličku
- 9 minút - čas pre vajíčka natvrdo
Využitie vajec:
- Varené so škrupinkou – podáva sa na raňajky, večeru alebo aj ako malé pohostenie
- Vajce varené bez škrupinky – prídavok do polievok, smotanových omáčok alebo na hrianku
- Vajce ako prídavok do ciest sladkých, slaných, zemiakových. Cesto spája, sfarbuje a robí ho krehkejšie
- Vajce v kombinácii s olejom – príprava majonéz, omáčok, ciest
- Vajce ako súčasť trojobalu
- Vajcom nadstavujeme kaše
- Vajce ako omeleta – ideálny rýchly obed alebo večera v kombinácii so zeleninou
- Bielky našľahané na tuhý sneh používame ako kypridlo alebo v kombinácii s cukrom ako krém, plnidlo, pena
- Žĺtky spotrebujeme rýchlo, pretože sa rýchlejšie kazia. Používame ich do krémov, žĺtkových koláčov alebo ako zahustenie do zapekaných pokrmov
- Celým rozšľahaným vajcom potierame koláče, chlieb, mäsá, pečivo, nákypy – získavame krásnu kôrku a farbu


Sladký veľkonočný baránok vznikol ako symbol predtým rozšíreného baranieho mäsa, ktoré bolo v čase skončenia veľkonočného pôstu skôr na českej jedálenský tabuli hojné.
V kresťanstve baránok symbolizuje pamiatku na Ježiša Krista, ktorý bol práve ako nevinná, čistý a poslušný baránok obetovaný a jeho krv zachránila pokrstených od hriechov.
Najobľúbenejšie cestá na prípravu barančeka sú piškótové, trené, kysnuté, trené s náplňou, piškótové s náplňou a polevou, orechové, tvarohové alebo mrkvové, z liateho cesta, šľahačkové atď.
Aké potraviny na prípravu barančeka:
Vajcia
požívame čerstvé. Môžeme oddeliť žĺtky od bielkov a potom žĺtky šľaháme s cukrom alebo vajcia a cukor šľaháme vo vodnom kúpeli alebo vyšľaháme sneh, do ktorého pridávame ďalšie suroviny. Vajcia cestu dodajú farbu a krehkosť.
Tip: K bielkom môžeme pridať lyžicu studenej vody, k žĺtkom je možné pridať lyžicu horúcej vody, cesto narastie.
Cukor
používame kryštálový, krupicu, práškový, trstinový cukor alebo ďalšou voľbou je med. Dodáva cestu chuť a krehkosť, ale len pri správnom pomere.
Múka - zahustenie
Ideálna - zemiaková škrobová múčka 0,7 g bielkovín, 7 mg K, 30 mg P bezlepková zmes na prípravu cesta
Menej vhodná
hrubá múka 8,8 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
hladká múka 10,2 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
polohrubá múka 8,4 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
Nevhodná celozrnná múka 10,9 g bielkovín, 680 mg K, 260 mg P
Korenie
vanilkový cukor, zrniečka z tobolky vanilky
Tekutina
dôležitá na zarobenie. Používame – vodu, mlieko, smotanu, sódu, víno.
Kyprenie
šťava z citrónov a kôra z polovice citrónov, sneh z bielkov, kypriaci prášok, sóda, kypridlo bez fosfátu
Ďalšie možnosti
Tuk – maslo, rastlinný tuk, olej – väčšinou sa používa v kombinácii s cukrom a vajcami Droždie – čerstvé, sušené pri použití na kysnutého barančeka. Menej vhodné pre CKD 3-5. Rum, štipka soli
Vylepšenie základného cesta:
Vhodné potraviny:
citrón, brusnice, strúhané jablká, strúhaná mrkva, škorica, káva
Menej vhodné:
čokoláda, kakao, kokos, jogurt
Nevhodné pre CKD 3B-5:
čokoláda s orechmi, mandle, mak, kandizované ovocie, hrozienka, tvaroh
Ozdoba, poleva, cukor
Vhodná:
cukor, cukrová, citrónová, ľadová, rumová poleva alebo pripravená z ovocných štiav, karamel
Menej vhodná:
– našľahané bielky, čokoládová
Nevhodné:
– polotovary poliev, instantné polevy, poleva pripravená z potravinárskeho farbiva
Formy na barančeka
- keramické z poctivej glazovanej keramiky
- silikónové, veľmi odolné tak pri vysokých, ako aj nízkych teplotách (od −60 °C do +230 °C)
- cukrárske ohybné polyetylénové, ktoré obsahujú ľavú a pravú stranu na spojenie
- Kovové, plechové – nutné vymazať
- Veľká vykrajovačka v tvare barančeka
- Liatinové – v minulých časoch veľmi využívaná forma – nutné vymazať
Tip:
Z veľkej časti sa formy vymazávajú maslom a vysypávajú múkou alebo kokosom, strúhankou. Cesto plníme do dvoch tretín formy, hlavne pri piškótových, trených cestách.
Baranček z nadýchaného cesta
Počet porcí: 12 |
Čas prípravy: 60 minút |
Náročnosť: stredne ťažká |
Suroviny:
120 g škrobovej múčky
6 žĺtkov
2 celé vajcia
140 g cukru + vanilkový cukor + šťava a kôra z malého citróna
Zloženie 1 porcie:
148 kcal, 623 kJ, 3,4 g bielkovín, 5,6 g tukov, 20 g sacharidov, 18,3 mg Na, 33,1 mg K, 107,4 mg P
Postup:
Žĺtky a 2 celé vajcia dáme do kotlíka a rozšľaháme K základu pridáme cukor a miešame vo vodnom kúpeli do hustej peny Penu necháme vychladnúť a potom pridáme vanilkový cukor, citrónovú šťavu a nakoniec škrobovú múčku Nalejeme hotové cesto do vymastenej a vysypanej formy a pečieme 45 min. Po upečení necháme vychladnúť a potom pocukrujeme.
Baranček
Počet porcí: 12 |
Čas prípravy: 60 min. |
Náročnosť: stredne ťažká |
Suroviny:
100 g cukru, môže byť aj trstinový
50 ml rumu
250 g bezlepkovej múky
20 g hrozienok namočených v rume
1 balíček kypriaceho prášku bez fosfátov
20 g vlašských mletých orechov
4 vajcia
200 ml oleja
1 lyžica škorice
3 polievkové lyžice medu
Forma - veľká keramická
Vymazanie - maslo alebo iný tuk, hrubá alebo kukuričná múka
Postup:
Deň vopred namočíme hrozienka do rumu Múku s kypriacim práškom, cukrom, škoricou, orechmi + hrozienkami zmiešame Ďalej pridáme jablká, oleje, vajcia, med – všetko spojíme na cesto Cesto naplníme do vymastenej a vysypanej formy Pečieme pri 180 °C asi 30 minút a potom dopekáme na 160 °C asi 30 min. Po upečení necháme barančeka vychladnúť a potom opatrne vyklopíme a pocukrujeme
Tip: Do základu je možné pridať 2 nastrúhané jablká – cesto bude vláčnejšie.
Zloženie 1 porcie:
329 kcal, 1 383 kJ, 3 g bielkovín, 20 g tukov, 28,8 g sacharidov, 17 mg Na, 48,5 mg K, 38,7 mg P
![]() Energia: 470 kcal, bielkoviny: 0,4 g, 250 ml čierneho čaju |
|
![]() Energia: 255 kcal, bielkoviny: 0,4 g, 50g veľkonočného zajačika |
|
![]() Jarná bylinková polievka Energia: 213 kcal, bielkoviny: 2,7 g, 25 g masla |
|
Ako na to?
Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme studenou vodou, premiešame, osolíme a povaríme. Na masle podusíme zhruba tri hrsti lístkov sedmokrásky, fialky, zádušníka, jahody, púpavy, žihľavy, pažítky a petržlenovej vňate, pridáme zápražku a len krátko necháme prejsť varom. Do hotovej polievky pridáme vajíčko rozhabarkované v troške mlieka a čerstvú posekanú pažítku.
Kura na tymiane, varené zemiaky
Energia: 317,6 kcal, bielkoviny: 15,3 g, tuky: 6,3 g, sacharidy: 51,3 g,
sodík: 112,8 mg, draslík: 1152 mg, vápník: 43,8 mg, fosfor: 228,4 mg
1 kuracie stehno
2 plátky citróna
5 g masla
Sol, čierne korenie
2 vetvičky tymianu
250 g zemiakov
Ako na to?
Kura osolíme a okoreníme. Na dno pekáča dáme kúsky masla a stehno naň položíme. Na stehno poukladáme plátky citróna a vetvičky tymianu. Podlejeme vodou, priklopíme a pečieme 2 hodiny na 220 °C. Zemiaky uvaríme. Podávame s 200 g zeleninového salátku (paradajka, paprika, uhorka).
![]() Energia: 154,5 kcal, bielkoviny: 5,8 g, 150 ml ovocného jogurtu (2,5 % tuku) |
|
![]() |
Energia: 422 kcal, bielkoviny: 17 g, tuky: 8,5 g, sacharidy: 69,8 g,
sodík: 96,2 mg, draslík: 344,6 mg, vápník: 96,7 mg, fosfor: 241 mg
100 g NB chleba Vajíčková pomazánka1 vajce |
|
![]() |
Energia: 91,5 kcal, bielkoviny: 1 g, tuky: 0,6 g, sacharidy: 25,3 g,
sodík: 10,5 mg, draslík: 363 mg, vápník: 31,5 mg, fosfor: 43,5 mg
150 g hrozna
Celkový denní příjem:
Energia: 1923 kcal, bielkoviny: 42,6 g, tuky: 87,3 g, sacharidy: 270,4 g,
sodík: 318,7 mg, draslík: 2132 mg, vápník: 379 mg, fosfor: 709 mg