Vajcia všeobecne predstavuje symbol zrodu nového života a nové zvestovanie o hojnosti a znovuzrodenie. V spojení s Veľkou nocou má však až magickú úlohu. Už niekoľko storočí dozadu sa vajcia stalo neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných osláv vo všetkých kresťanských krajinách.
Vajcia plnilo úlohu veľkonočného pokrmu . Dodnes vajíčka dominuje vo všetkých tradičných veľkonočných pokrmoch - baránok, mazanec, judáše, hlavička / Sekanina (veľkonočná plnka s mladými žihľavou).
A hlavne zastáva funkciu daru, ktorý si odnáša koledníkov, ktorí počas Veľkej noci obchádzajú stavania.
Predtým sa vajcia zoskupovali do veľkonočných hier a magických rituálov .

Slepačie vajcia patria oddávna na váš stôl. Sú plné energie, kvalitných proteínov a majú nepreberné množstvo receptov, príprav.
Vajíčko sa právom nazýva poklad v škrupinke.

Zloženie

Vajcia 100 g/2 ks
148 kcal, 618 Kj, 11,4 g bielkovín, 9,9 g tukov, 355 mg cholesterolu, 0,6 g sacharidov, 65,7 g vody, 128 mg Na, 130 mg K, 50 mg Ca, 190 mg P, 1,8 mg Fe
Ďalšie minerálne látky a vitamíny sú napr. skupiny B, vitamíny A, D, K, E, luteín, karotén, jód, selén, kyselina listová atď.

 

Ďalšie informácie:

Žĺtok – hlavný zdroj vitamínov, obsahuje 22 mg kalcia, vitamíny rozpustné v tukoch a vysoký obsah cholínu (pomáha zlepšovať pamäť), prírodný vitamín D a ďalej omega-3 a -6 mastné kyseliny, lecitín, izoleucín, leucín a iné aminokyseliny potrebné pre zdravý vývoj a obnovu buniek

Bielky – čistá hmota rôsolovitej konzistencie bez prímesi cudzích látok a dobre stráviteľná. Ceníme si ho pre draslík, vitamíny skupiny B, jód, kyselinu listovú atď.

    • Nie je to žiadna veda, necháme ich ohriať na izbovú teplotu a až potom varíme.
    • Vkladáme ich do vriacej vody.
    • Až potom zapíname čas na stopkách.

 

  • 3 minúty - čas pre pošírované vajcia – varíme ich bez škrupinky, rozklepneme ich s určitou šikovnosťou. Voda s octom nesmie vrieť a nesmie byť osolená.
  • 5 minút - čas pre vajíčka namäkko
  • 7 minút - čas pre vajíčka na hniličku
  • 9 minút - čas pre vajíčka natvrdo

Využitie vajec:

  • Varené so škrupinkou – podáva sa na raňajky, večeru alebo aj ako malé pohostenie
  • Vajce varené bez škrupinky – prídavok do polievok, smotanových omáčok alebo na hrianku
  • Vajce ako prídavok do ciest sladkých, slaných, zemiakových. Cesto spája, sfarbuje a robí ho krehkejšie
  • Vajce v kombinácii s olejom – príprava majonéz, omáčok, ciest
  • Vajce ako súčasť trojobalu
  • Vajcom nadstavujeme kaše
  • Vajce ako omeleta – ideálny rýchly obed alebo večera v kombinácii so zeleninou
  • Bielky našľahané na tuhý sneh používame ako kypridlo alebo v kombinácii s cukrom ako krém, plnidlo, pena
  • Žĺtky spotrebujeme rýchlo, pretože sa rýchlejšie kazia. Používame ich do krémov, žĺtkových koláčov alebo ako zahustenie do zapekaných pokrmov
  • Celým rozšľahaným vajcom potierame koláče, chlieb, mäsá, pečivo, nákypy – získavame krásnu kôrku a farbu
Pre pacientov v CKD 3-5 je príjem vajec odporúčaný v množstve 4 ks/týždeň.

Sladký veľkonočný baránok vznikol ako symbol predtým rozšíreného baranieho mäsa, ktoré bolo v čase skončenia veľkonočného pôstu skôr na českej jedálenský tabuli hojné.
V kresťanstve baránok symbolizuje pamiatku na Ježiša Krista, ktorý bol práve ako nevinná, čistý a poslušný baránok obetovaný a jeho krv zachránila pokrstených od hriechov.

Najobľúbenejšie cestá na prípravu barančeka sú piškótové, trené, kysnuté, trené s náplňou, piškótové s náplňou a polevou, orechové, tvarohové alebo mrkvové, z liateho cesta, šľahačkové atď.

Aké potraviny na prípravu barančeka:

 

Vajcia

požívame čerstvé. Môžeme oddeliť žĺtky od bielkov a potom žĺtky šľaháme s cukrom alebo vajcia a cukor šľaháme vo vodnom kúpeli alebo vyšľaháme sneh, do ktorého pridávame ďalšie suroviny. Vajcia cestu dodajú farbu a krehkosť.

Tip: K bielkom môžeme pridať lyžicu studenej vody, k žĺtkom je možné pridať lyžicu horúcej vody, cesto narastie.

Cukor

používame kryštálový, krupicu, práškový, trstinový cukor alebo ďalšou voľbou je med. Dodáva cestu chuť a krehkosť, ale len pri správnom pomere.

Múka - zahustenie

Ideálna - zemiaková škrobová múčka 0,7 g bielkovín, 7 mg K, 30 mg P bezlepková zmes na prípravu cesta

Menej vhodná
hrubá múka 8,8 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
hladká múka 10,2 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
polohrubá múka 8,4 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P

Nevhodná celozrnná múka 10,9 g bielkovín, 680 mg K, 260 mg P

Korenie

vanilkový cukor, zrniečka z tobolky vanilky

Tekutina

dôležitá na zarobenie. Používame – vodu, mlieko, smotanu, sódu, víno.

Kyprenie

šťava z citrónov a kôra z polovice citrónov, sneh z bielkov, kypriaci prášok, sóda, kypridlo bez fosfátu

Ďalšie možnosti

Tuk – maslo, rastlinný tuk, olej – väčšinou sa používa v kombinácii s cukrom a vajcami Droždie – čerstvé, sušené pri použití na kysnutého barančeka. Menej vhodné pre CKD 3-5. Rum, štipka soli

Vylepšenie základného cesta:

Vhodné potraviny:
citrón, brusnice, strúhané jablká, strúhaná mrkva, škorica, káva
Menej vhodné:
čokoláda, kakao, kokos, jogurt
Nevhodné pre CKD 3B-5:
čokoláda s orechmi, mandle, mak, kandizované ovocie, hrozienka, tvaroh

Ozdoba, poleva, cukor

Vhodná:
cukor, cukrová, citrónová, ľadová, rumová poleva alebo pripravená z ovocných štiav, karamel
Menej vhodná:
– našľahané bielky, čokoládová
Nevhodné:
– polotovary poliev, instantné polevy, poleva pripravená z potravinárskeho farbiva

Formy na barančeka

- keramické z poctivej glazovanej keramiky
- silikónové, veľmi odolné tak pri vysokých, ako aj nízkych teplotách (od −60 °C do +230 °C)
- cukrárske ohybné polyetylénové, ktoré obsahujú ľavú a pravú stranu na spojenie
- Kovové, plechové – nutné vymazať
- Veľká vykrajovačka v tvare barančeka
- Liatinové – v minulých časoch veľmi využívaná forma – nutné vymazať

Tip:
Z veľkej časti sa formy vymazávajú maslom a vysypávajú múkou alebo kokosom, strúhankou. Cesto plníme do dvoch tretín formy, hlavne pri piškótových, trených cestách.

Baranček z nadýchaného cesta

Počet porcí: 12

Čas prípravy: 60 minút

Náročnosť: stredne ťažká

Suroviny:
120 g škrobovej múčky
6 žĺtkov
2 celé vajcia
140 g cukru + vanilkový cukor + šťava a kôra z malého citróna

Zloženie 1 porcie:
148 kcal, 623 kJ, 3,4 g bielkovín, 5,6 g tukov, 20 g sacharidov, 18,3 mg Na, 33,1 mg K, 107,4 mg P

Postup:
Žĺtky a 2 celé vajcia dáme do kotlíka a rozšľaháme K základu pridáme cukor a miešame vo vodnom kúpeli do hustej peny Penu necháme vychladnúť a potom pridáme vanilkový cukor, citrónovú šťavu a nakoniec škrobovú múčku Nalejeme hotové cesto do vymastenej a vysypanej formy a pečieme 45 min. Po upečení necháme vychladnúť a potom pocukrujeme.

Baranček

Počet porcí: 12

Čas prípravy: 60 min.

Náročnosť: stredne ťažká

Suroviny:
100 g cukru, môže byť aj trstinový
50 ml rumu
250 g bezlepkovej múky
20 g hrozienok namočených v rume
1 balíček kypriaceho prášku bez fosfátov
20 g vlašských mletých orechov
4 vajcia
200 ml oleja
1 lyžica škorice
3 polievkové lyžice medu

Forma - veľká keramická
Vymazanie - maslo alebo iný tuk, hrubá alebo kukuričná múka

Postup:
Deň vopred namočíme hrozienka do rumu Múku s kypriacim práškom, cukrom, škoricou, orechmi + hrozienkami zmiešame Ďalej pridáme jablká, oleje, vajcia, med – všetko spojíme na cesto Cesto naplníme do vymastenej a vysypanej formy Pečieme pri 180 °C asi 30 minút a potom dopekáme na 160 °C asi 30 min. Po upečení necháme barančeka vychladnúť a potom opatrne vyklopíme a pocukrujeme
Tip: Do základu je možné pridať 2 nastrúhané jablká – cesto bude vláčnejšie.

Zloženie 1 porcie:
329 kcal, 1 383 kJ, 3 g bielkovín, 20 g tukov, 28,8 g sacharidov, 17 mg Na, 48,5 mg K, 38,7 mg P

Energia: 470 kcal, bielkoviny: 0,4 g,
tuky: 33,2 g, sacharidy: 63,9 g,
sodík: 7 mg, draslík: 25 mg,
vápník: 3,5 mg, fosfor: 4 mg

250 ml čierneho čaju
70 g NB mazanca
20 g masla
25 g džemu

 

 

Energia: 255 kcal, bielkoviny: 0,4 g,
tuky: 12 g, sacharidy: 36,6 g,
sodík: 0 mg, draslík: 0 mg,
vápník: 0 mg, fosfor: 0 mg

50g veľkonočného zajačika

 


Jarná bylinková polievka

Energia: 213 kcal, bielkoviny: 2,7 g,
tuky: 22,8 g, sacharidy: 0,3 g,
sodík: 30 mg, draslík: 30,6 mg,
vápník: 16 mg, fosfor: 50,2 mg

25 g masla
¼ litra vody
½ lyžica NB múky
½ vajca
Bylinky, soľ

Ako na to?
Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme studenou vodou, premiešame, osolíme a povaríme. Na masle podusíme zhruba tri hrsti lístkov sedmokrásky, fialky, zádušníka, jahody, púpavy, žihľavy, pažítky a petržlenovej vňate, pridáme zápražku a len krátko necháme prejsť varom. Do hotovej polievky pridáme vajíčko rozhabarkované v troške mlieka a čerstvú posekanú pažítku.

Kura na tymiane, varené zemiaky

Energia: 317,6 kcal, bielkoviny: 15,3 g, tuky: 6,3 g, sacharidy: 51,3 g,
sodík: 112,8 mg, draslík: 1152 mg, vápník: 43,8 mg, fosfor: 228,4 mg

1 kuracie stehno
2 plátky citróna
5 g masla
Sol, čierne korenie
2 vetvičky tymianu
250 g zemiakov

Ako na to?
Kura osolíme a okoreníme. Na dno pekáča dáme kúsky masla a stehno naň položíme. Na stehno poukladáme plátky citróna a vetvičky tymianu. Podlejeme vodou, priklopíme a pečieme 2 hodiny na 220 °C. Zemiaky uvaríme. Podávame s 200 g zeleninového salátku (paradajka, paprika, uhorka).

 


Energia: 154,5 kcal, bielkoviny: 5,8 g,
tuky: 3,9 g, sacharidy: 23,2 g,
sodík: 63 mg, draslík: 217,5 mg,
vápník: 187,5 mg, fosfor: 142,5 mg

150 ml ovocného jogurtu (2,5 % tuku)

 

 

Energia: 422 kcal, bielkoviny: 17 g, tuky: 8,5 g, sacharidy: 69,8 g,
sodík: 96,2 mg, draslík: 344,6 mg, vápník: 96,7 mg, fosfor: 241 mg

100 g NB chleba

Vajíčková pomazánka

1 vajce
50 g mäkkého tvarohu
Lyžička horčice
Sol, čierne korenie
100 g papriky ako ozdoba na chlieb

 

 

Energia: 91,5 kcal, bielkoviny: 1 g, tuky: 0,6 g, sacharidy: 25,3 g,
sodík: 10,5 mg, draslík: 363 mg, vápník: 31,5 mg, fosfor: 43,5 mg

150 g hrozna

Celkový denní příjem:

Energia: 1923 kcal, bielkoviny: 42,6 g, tuky: 87,3 g, sacharidy: 270,4 g,
sodík: 318,7 mg, draslík: 2132 mg, vápník: 379 mg, fosfor: 709 mg

Byl tento článek užitečný?
  •  
  •