
Veľkonočný baranček
Veľkonočný baranček, jeden zo symbolov Veľkej noci, jeden zo symbolov Ježiša Krista, pretože, obrazne povedané, podľa kresťanskej viery on je barančekom, ktorý je obetovaný za spásu sveta.
Zaujímavosti:
- Baranček predstavuje v židovskej tradícii Izrael ako Božie stádo, ktoré musí niekto viesť, a to je Hospodin.
- V kresťanstve baranček symbolizuje barančeka Božieho – nevinného, čistého a poslušného, ktorý je obetovaný na kríži a jeho krv zachránila pokrstených od hriechov a smrti.
- Baranček je ako obradný pokrm známy už od stredoveku.
- Obyčajní ľudia si barančeka piekli z ciest a dodnes to pretrváva. Bohatší ľudia obetovali živého barančeka.
- Sladký baranček symbolicky ukončuje predveľkonočný pôst.
- Stará tradícia odporúča, aby každý dostal na Veľkú noc niečo nové na seba, aby ho baranček nepokakal.
Najobľúbenejšie cestá na prípravu barančeka sú piškótové, trené, kysnuté, trené s náplňou, piškótové s náplňou a polevou, orechové, tvarohové alebo mrkvové, z liateho cesta, šľahačkové atď.
Základné pravidlá pri pečení
Aké potraviny na prípravu barančeka:
Vajcia
požívame čerstvé. Môžeme oddeliť žĺtky od bielkov a potom žĺtky šľaháme s cukrom alebo vajcia a cukor šľaháme vo vodnom kúpeli alebo vyšľaháme sneh, do ktorého pridávame ďalšie suroviny. Vajcia cestu dodajú farbu a krehkosť.
Tip: K bielkom môžeme pridať lyžicu studenej vody, k žĺtkom je možné pridať lyžicu horúcej vody, cesto narastie.
Cukor
používame kryštálový, krupicu, práškový, trstinový cukor alebo ďalšou voľbou je med. Dodáva cestu chuť a krehkosť, ale len pri správnom pomere.
Múka - zahustenie
Ideálna - zemiaková škrobová múčka 0,7 g bielkovín, 7 mg K, 30 mg P bezlepková zmes na prípravu cesta
Menej vhodná
hrubá múka 8,8 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
hladká múka 10,2 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
polohrubá múka 8,4 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
Nevhodná celozrnná múka 10,9 g bielkovín, 680 mg K, 260 mg P
Korenie
vanilkový cukor, zrniečka z tobolky vanilky
Tekutina
dôležitá na zarobenie. Používame – vodu, mlieko, smotanu, sódu, víno.
Kyprenie
šťava z citrónov a kôra z polovice citrónov, sneh z bielkov, kypriaci prášok, sóda, kypridlo bez fosfátu
Ďalšie možnosti
Tuk – maslo, rastlinný tuk, olej – väčšinou sa používa v kombinácii s cukrom a vajcami Droždie – čerstvé, sušené pri použití na kysnutého barančeka. Menej vhodné pre CKD 3-5. Rum, štipka soli
Vylepšenie základného cesta:
Vhodné potraviny:
citrón, brusnice, strúhané jablká, strúhaná mrkva, škorica, káva
Menej vhodné:
čokoláda, kakao, kokos, jogurt
Nevhodné pre CKD 3B-5:
čokoláda s orechmi, mandle, mak, kandizované ovocie, hrozienka, tvaroh
Ozdoba, poleva, cukor
Vhodná:
cukor, cukrová, citrónová, ľadová, rumová poleva alebo pripravená z ovocných štiav, karamel
Menej vhodná:
– našľahané bielky, čokoládová
Nevhodné:
– polotovary poliev, instantné polevy, poleva pripravená z potravinárskeho farbiva
Náplne/krémy:
Vhodný:
najčastejšie pripravujeme z roztierateľného tuku, masla alebo pudingu + cukor + príchute džem, citrónová šťava, káva, rum, tobolka vanilky
Menej vhodné:
krém z nastavovanej kaše, bielkové krémy + príchute, ako je kakao, čokoláda, bielky, orechy
Tip:
Krém môžeme tiež roztierať alebo plníme do vrecúška s ozdobnou trubičkou a zdobíme.
Formy na barančeka
- keramické z poctivej glazovanej keramiky
- silikónové, veľmi odolné tak pri vysokých, ako aj nízkych teplotách (od −60 °C do +230 °C)
- cukrárske ohybné polyetylénové, ktoré obsahujú ľavú a pravú stranu na spojenie
- Kovové, plechové – nutné vymazať
- Veľká vykrajovačka v tvare barančeka
- Liatinové – v minulých časoch veľmi využívaná forma – nutné vymazať
Tip:
Z veľkej časti sa formy vymazávajú maslom a vysypávajú múkou alebo kokosom, strúhankou. Cesto plníme do dvoch tretín formy, hlavne pri piškótových, trených cestách.
Recepty
Baranček z nadýchaného cesta
Počet porcí: 12 |
Čas prípravy: 60 minút |
Náročnosť: stredne ťažká |
Suroviny:
120 g škrobovej múčky
6 žĺtkov
2 celé vajcia
140 g cukru + vanilkový cukor + šťava a kôra z malého citróna
Postup:
Žĺtky a 2 celé vajcia dáme do kotlíka a rozšľaháme K základu pridáme cukor a miešame vo vodnom kúpeli do hustej peny Penu necháme vychladnúť a potom pridáme vanilkový cukor, citrónovú šťavu a nakoniec škrobovú múčku Nalejeme hotové cesto do vymastenej a vysypanej formy a pečieme 45 min. Po upečení necháme vychladnúť a potom pocukrujeme.
Zloženie 1 porcie:
148 kcal, 623 kJ, 3,4 g bielkovín, 5,6 g tukov, 20 g sacharidov, 18,3 mg Na, 33,1 mg K, 107,4 mg P
Baranček
Počet porcií: 12 |
Čas prípravy: 60 min. |
Náročnosť: stredne ťažká |
Suroviny:
100 g cukru, môže byť aj trstinový
50 ml rumu
250 g bezlepkovej múky
20 g hrozienok namočených v rume
1 balíček kypriaceho prášku bez fosfátov
20 g vlašských mletých orechov
4 vajcia
200 ml oleja
1 lyžica škorice
3 polievkové lyžice medu
Forma – veľká keramická
Vymazanie – maslo alebo iný tuk, hrubá alebo kukuričná múka
Postup:
Deň vopred namočíme hrozienka do rumu Múku s kypriacim práškom, cukrom, škoricou, orechmi + hrozienkami zmiešame Ďalej pridáme jablká, oleje, vajcia, med – všetko spojíme na cesto Cesto naplníme do vymastenej a vysypanej formy Pečieme pri 180 °C asi 30 minút a potom dopekáme na 160 °C asi 30 min. Po upečení necháme barančeka vychladnúť a potom opatrne vyklopíme a pocukrujeme
Tip: Do základu je možné pridať 2 nastrúhané jablká – cesto bude vláčnejšie.
Zloženie 1 porcie:
329 kcal, 1 383 kJ, 3 g bielkovín, 20 g tukov, 28,8 g sacharidov, 17 mg Na, 48,5 mg K, 38,7 mg P
Dana Sasáková
nutričná terapeutka