
Vhodné alternatívy nezdravých jedál a nápojov
Koľkokrát ste už počuli „Čo je zdravé, nie je dobré“, prípadne aj opačne „Čo je dobré, nie je zdravé“? Je zaujímavé, ako tvrdošijne tento mýtus prežíva. Opak je pravdou – aj s diétou s obmedzením bielkovín sa dá žiť a stravovať úplne plnohodnotne a hlavne chutne. Dôkazom môže byť aj sekcia s receptami na týchto stránkach, kde je plno vyskúšaných tipov na stravovanie pri ochorení obličiek.
Diéta pri ochorení obličiek nespočíva len v obmedzení bielkovín. Je potrebné mať na pamäti aj obsah ďalších živín a látok v strave, napríklad draslíka a fosforu. V prípade draslíka by mohol nadmerný príjem viesť k vážnej poruche funkcie srdca, v prípade fosforu potom po nejakom čase k poškodeniu ciev. Univerzálnu radu však dať nie je možné, aj preto je pri našich receptoch uvedený obsah všetkých dôležitých zložiek.
Čo však ale robiť vtedy, keď máme na niečo nezdravé chuť? Alebo pokiaľ chystáme pohostenie pre spoločnosť viacerých ľudí a chceme si vychutnať to isté čo ostatní? Nie je nutné vzdať sa potešenia z dobrého jedla – často je k dispozícii vhodnejšia a zdravšia alternatíva.
Najobvyklejšie prílohy českej kuchyne obsahujú obvykle príliš veľké množstvo bielkovín. Týka sa to hlavne výrobkov z múky (knedle, cestoviny, pečivo). Pokiaľ chystáme prílohu k mäsu, máme často omnoho lepšiu a o nič menej chutnú voľbu v podobe zemiakov. Nemusia to byť len varené alebo pečené zemiaky, napríklad k pečenému mäsu sa skvelo hodia zapečené zemiaky so smotanou alebo voňavá ryža so zeleninou. Alternatívou bežného pečiva sú napríklad kukuričné chleby alebo špeciálne bezlepkové pečivo s nižším obsahom bielkovín, oboje je možné bežne kúpiť vo väčšine supermarketov.
Ďalším príkladom diétnych úskalí sú solené a konzervované potraviny. Soľ sa do jedla pridáva z mnohých dôvodov – zvyšuje obsah vody a umožňuje tak ľahko zväčšiť objem a hmotnosť jedla, slúži ako konzervačná látka, ale tiež vedie k zvýšeniu chuťovej výraznosti. Nejde len o kuchynskú soľ, svojím spôsobom sú ešte horšie fosfátové soli, ktoré nájdeme napríklad v tavených syroch alebo veľkom množstve potravín s predĺženou trvanlivosťou. Sú tiež vo väčšine údenín. Práve pri údeninách však existuje dobrá náhrada – šunky pre deti so zníženým obsahom soli a bez obsahu fosfátov. Tavené syry je možné nahradiť čerstvými, ideálne s nižším obsahom soli, keď sa výraznejšia chuť docieli napríklad pridaním aromatických byliniek. Hotové dressingy z obchodu je možné nahradiť vlastnými a šalát ozdobiť miesto zálievky s množstvom prísad napríklad balzamikovým octom, kockami čerstvého syra alebo malým množstvom talianskeho tvrdého syra.
Aj v Českej republike sú sa konzumujú obľúbené kolové nápoje. Pri skôr výnimočnej konzumácii nie je možné proti nim príliš namietať, pokiaľ sa berie do úvahy vysoký obsah cukru. Úskalím pri ochorení obličiek však je tiež vysoký obsah fosforu v klasických variantoch. Kto však nechce dodávať do tela ďalší fosfor a chce si pritom vychutnať chuť koly, má na výber miesto originálnych kolových nápojov napríklad Kofolu alebo Red Bull kolu, ktoré fosfor neobsahujú.
Pri výbere nápojov sa vyplatí sledovať aj množstvo cukru. Obzvlášť v lete, keď sa zvyšuje príjem tekutín, môžeme ľahko nevedomky vypiť aj množstvo dekagramov cukrov. Pokiaľ to budeme robiť často, spoznáme to už po niekoľkých dňoch na hmotnosti. Dobrou alternatívou je potom zvoliť miesto sladkých limonád domáci ľadový čaj sladený napríklad stéviou alebo menším množstvom medu a mätových lístkov. Miesto sladkých džúsov prídu vhod tiež čerstvé čaje, pri ktorých nehrozí okrem nálože cukrov ani príjem nekontrolovaného množstva draslíka.
MUDr. Jan Vachek