Nielen stromček, ale aj vianočné koláče patria neodmysliteľne k vianočným sviatkom. Tie sa začínajú pripravovať už niekoľko dní, či skôr týždňov dopredu tak, aby boli správne uležané, krehké a aby rozvoňali celý byt.

Správny výber múky je základ pre vaše pečenie.

Potrebujete vybrať múku takú, aby ste upiekli koláče a pritom zachovali veľmi nízky príjem bielkovín. V dnešnej dobe to nie je až taký problém. Náš trh ponúka nielen sypké nízkobielkovinové a bezlepkové múky, ale aj hotové zmesi s nízkym obsahom bielkovín. Ďalšou vhodnou alternatívou je napr. Solalamyl (použité v recepte nižšie – bábovky), Maizena, pudingový prášok alebo ryžová múka.

V tabuľke nájdete malú inšpiráciu:

Náplne

Aby koláče boli chutnejšie, farebnejšie a výraznejšie, je možné kúsky naplniť alebo zlepiť. Použite dobrú marmeládu alebo džem. Nebojte sa ani kvalitného maslového krému. Môžete si kúpiť už hotové zmesi, ktoré sú určené pre diétu s nízkym príjmom bielkovín.

Polevy

Základom poliev je preosiaty práš kový cukor, ktorý sa rozmieša s vodou. 100 % tukom alebo maslom, likérom alebo rumom, šťavou z citróna alebo pomaranča – všetko podľa chuti a vzhľadu, ktorý chcete dosiahnuť.

Toto sladké pečivo sa jedlo už v 14. storočí. Bolo pripravované v inej forme, no chuťou bolo podobné vianočke, ako ju poznáme dnes.

Prečo by mala byť v jedálnom lístku

  • Pretože pri správnej voľbe múky prijímame dostatok energie a šetríme bielkovinami.
  • Pretože má mnoho podôb využitia v kuchyni – napr. s jablkami alebo s vanilkovým krémom, džemom, medom, maslom, rastlinným tukom, atď.
  • Veľmi dobre sa skladuje.
  • Ako raňajky alebo olovrant je ideálny zdroj energie; jej vzhľad, chuť, vôňa nám bude pripomínať vianočnú pohodu.

Základné suroviny na prípravu vianočky:

500 g múky

› bezlepková – ideálna kombinácia dvoch druhov 250 g Schär Mix B + 250 g Doves Farm – tá je samokypriaca.
› alebo len samotná bezlepková múka Schär alebo Jizerka alebo Unimix
› tí, ktorí nemusia tak striktne obmedzovať bielkoviny, môžu použiť polohrubú múku.

150 g cukru – práškový alebo kryštál
1 ks vanilkového cukru – klasický alebo bezlepkový
Štipka soli, muškátový oriešok (nastrúhať do múky)
½ lyžičky Xantanu



› ten nahradí niektoré vlastnosti lepku
› spevňuje cesto,
› zvyšuje jeho elasticitu
› zadržiava vnútri cesta vodu a vzduch
› zaisťuje krehkosť, vláčnosť

100 g tuku – na výber máte rozohriate maslo, Heru alebo ďalšia možnosť je olej
50 g droždia

› čerstvé pekárenské droždie, ktoré má univerzálne použitie pre všetky typy kysnutých ciestod sladkých až po slané
› na prípravu kvásku by malo mať izbovú teplotu
› v miske rozmiešajte droždie s cukrom, zalejte vlažným mliekom a nechajte vykysnúť

200 – 250 ml tekutiny – ideálne je vlažné mlieko alebo kombinácia 50 ml mlieka + 200 ml vody
2 ks vajca – ideálne sú čerstvé od sliepok. Časť žĺtka nechajte na potretie vianočky
200 g tučného tvarohu – vianočka je potom vláčna
50 ml rumu – dodá chuť, vôňu, skyprí

Čím môžeme vianočku vylepšiť:

  • Hrozienka, hrozienka namáčané v rume, mandle, vlašské orechy, kandizované ovocie, kúsky kvalitnej čokolády, rum.
  • Z korenia – aníz, fenikel, citrónová alebo pomarančová kôra, vanilka, muškátový oriešok

Energia: 548,1 kcal, bielkoviny: 7,1 g, tuky: 26,5 g, sacharidy: 72,8 g, sodík: 162,5 mg, draslík: 469 mg, vápnik: 182 mg, fosfor: 155 mg

250 ml kakaa
70 g vianočky
20 g Ramy maslovej
20 g jahodového džemu

Energia: 327 kcal, bielkoviny: 0,7 g, tuky: 14,3 g, sacharidy: 54,3 g, sodík: 9 mg, draslík: 210 mg, vápnik: 12 mg, fosfor: 18 mg

150 g jablka
50 g NB lineckých cukroviniek

Energia: 675,4 kcal, bielkoviny: 21,3 g, tuky: 27,4 g, sacharidy: 96 g, sodík: 300 mg, draslík: 1067 mg, vápnik: 70,3 mg, fosfor: 363,9 mg

200 g hovädzieho vývaru

Staročeský vianočný Kubo

100 g krúp
25 g masti
25 g húb
1 cibuľa, cesnak
rasca, majorán, čierne korenie, soľ

Ako na to? Krúpy prepláchneme v studenej vode a dáme uvariť do osolenej vody s rascou. Sušené huby namočíme do vody. Cibuľu olúpeme a najemno nasekáme, olúpané strúčiky celého cesnaku prelisujeme. Uvarené krúpy zlejeme. V hrnci rozohrejeme masť, krátko na nej osmažíme nakrájanú cibuľu a odkvapkané huby a všetko premiešame s krúpami. Zmes dochutíme majoránom, čiernym korením a soľou, dáme ju do vymasteného pekáča a približne 15 minút pečieme v stredne vyhriatej rúre.

Energia: 351 kcal, bielkoviny: 0,7 g, tuky: 12,8 g, sacharidy: 57,6 g, sodík: 0,9 mg, draslík: 57,3 mg, vápnik: 1,5 mg, fosfor: 3,7 mg

50 g NB chleba
15 g masla
30 g medu

Zemiakový šalát

Energia: 319,2 kcal, bielkoviny: 5,8 g, tuky: 17,2 g, sacharidy: 41,8 g, sodík: 154,1 mg, draslík: 925,5 mg, vápnik: 73,4 mg, fosfor: 141,9 mg

150 g zemiakov
10 g cibule
50 g jablka
20 g zeleru
10 g mrkvy
10 g kyslej uhorky
15 g vajca
15 g oleja
petržlenová vňať
chren
ocot, čierne korenie, štipka soli

Ako na to?
Zemiaky uvaríme celé v šupke a olúpeme, nakrájame na kocky. Zeleninu očistíme, nakrájame najemno, cibuľu ešte sparíme horúcou vodou. Všetko zmiešame, pridáme nastrúhané jablko, kyslú uhorku, petržlenovú vňať, chren. Pokvapkáme olejom, premiešame a necháme odležať.

Vyprážaný kurací rezeň

Energia: 327,7 kcal, bielkoviny: 13 g, tuky: 13 g, sacharidy: 16,2 g, sodík: 56,3 mg, draslík: 159,6 mg, vápnik: 17,6 mg, fosfor: 126,2 mg

45 g kuracích pŕs
1 vajce
10 g NB múky
10 g NB strúhanky
20 ml rastlinného oleja na vyprážanie
soľ, čierne korenie

Ako na to?
Mäso naklepeme, osolíme a okoreníme. Postupne ho obaľujeme do múky, následne vajíčka a nakoniec strúhanky. Po obalení vložíme mäso do rozpáleného oleja a čakáme, kým sa neopečie dozlatista z oboch strán. Na záver môžeme pokvapkať citrónom.

Energia: 325 kcal, bielkoviny: 0,5 g, tuky: 0,6 g, sacharidy: 79 g, sodík: 0 mg, draslík: 0 mg, vápnik: 15 mg, fosfor: 19,5 mg

50 g NB piškót
150 g ovocného kompótu

Celkový denný príjem:

Energia: 2 873 kcal, bielkoviny: 49,1 g, tuky: 110 g, sacharidy: 415 g, sodík: 680 mg, draslík: 2887 mg, vápnik: 370 mg, fosfor: 827 mg

Silvestrovská noc sa vždy považovala za mocnú a tajomnú. Ešte dnes si všetci prajeme do nového roku predovšetkým veľa zdravia, šťastia, lásky, spokojnosti. Aby ten rok bol čo najlepší tak čo sa týka nálady, ako aj plného žalúdka, odporúčame niekoľko tipov.

Polievka Polievka je tradičným chodom a na Silvestra zaradíme slabý vývar, napr. hovädzí, hydinový, králičí, no u vás je ideálny zeleninový vývar s ryžovými alebo bezlepkovými cestovinami alebo len s pokrájanou zeleninou.

V silvestrovskom menu sa v niektorých rodinách podáva tradičná sviečková s knedľou alebo bravčová pečeň s kapustou. Áno, aj to si môžete dopriať. Len porcia mäsa by mala byť do 60 g. Omáčku nezahusťovať múkou, ale len rozmixovanou zeleninou. Knedle pripraviť z bezlepkovej/nízkobielkovinovej zmesi.

Syrová nátierka

50 g tavený syr
80 g masla alebo rastlinného tuku (lepšie sa rozotiera a je vhodný pre tých, ktorí majú vyšší cholesterol)
Čierne korenie, pažítka,

Postup:
Zmäknuté maslo alebo tuk rozšľaháme s taveným syrom do peny. Dochutíme čerstvo namletým čiernym korením a je to hotové. Nakrájame pečivo pre hostí a pre seba bezlepkové alebo nízkobielkovinové. Penu zdobíme pomocou cukrárskeho vrecúška. Na jednotlivé kanapky položíme šunku – plátok šunky rozkrojíme na štyri diely. Uvarené vajce rozrežeme na osminky Sterilizovanú uhorku – nakrájame na tenké kolieska alebo nastrúhame na jemnom strúhadle.

155,5 Kcal, 650 kJ, 2 g bielkovín, 15,9 g tukov, 0 g sacharidov, 81 mg Na, 10,6 mg K, 43,4 mg P

Tvarohové nátierky:

100 g Tvaroh
50 g Kyslá smotana
Ďalšie ingrediencie podľa vašej chute a vašich priateľov:
štipľavá paprika, chren, kôpor, strúhaná cibuľa, vlašský orech, sardinky

Postup:
Tvaroh rozšľaháme s kyslou smotanou do peny a zdobíme kanapky. So smotanou opatrne, aby tvaroh nebol veľmi riedky, vodový.

Tip: Kanapky potrite maslom skôr, ako ich začnete zdobiť nátierkou, inak by sa do pečiva vsiakla tekutina z tvarohu.

59,4 Kcal, 248,6 kJ, 3,5 g bielkovín, 4,3 g tukov, 1,4 g sacharidov, 51,3 mg P, 40,6 mg K, 15,7 mg Na

Plnená zelenina

Uhorky – čerstvé alebo nakladané – kyslé

Postup:
Čerstvé uhorky umyjeme a olúpeme. Nakrájame na 3 cm kúsky. Stred uhorky vydlabeme a naplníme nátierkou (napr. cesnakovou, tvarohovou). Zdobíme kapiou,petržlenovou vňaťou, kôprom. Kyslé uhorky opäť nakrájame na súdky, vydlabeme stred a plníme nátierkou. Poukladajte na pečivo, aby nátierka nevypadla.

Plnené papriky
Z umytých paprík odstránime zrniečka. Naplníme hustejšou nátierkou a necháme stuhnúť v chladničke.

Potom naplnenú papriku nakrájame na kolieska, ktoré kladieme na pečivo

Byl tento článek užitečný?
  •  
  •