
Vánočka
Mohlo by vás také zajímat:
Toto sladké pečivo sa jedlo už v 14. storočí. Bolo pripravované v inej forme, no chuťou bolo podobné vianočke, ako ju poznáme dnes. Recepty a tipy, o ktoré sa vami podelím, sa dedili z generácie na generáciu. Aj vy ich môžete mať vo vašom jedálnom lístku, a to nielen na Vianoce.
Prečo by mala byť v jedálnom lístku
- Pretože pri správnej voľbe múky prijímame dostatok energie a šetríme bielkovinami.
- Pretože má mnoho podôb využitia v kuchyni – napr. s jablkami alebo s vanilkovým krémom, džemom, medom, maslom, rastlinným tukom, atď.
- Veľmi dobre sa skladuje.
- Ako raňajky alebo olovrant je ideálny zdroj energie.
Jej vzhľad, chuť, vôňa nám bude pripomínať vianočnú pohodu.
Viete, že:
- Vianočka je symbolom života, plodnosti a pripomína malého Ježiška zabaleného v perinke.
- Vianočku delíme podľa druhu tuku na maslovú/tukovú a potom na dia alebo podľa obsahu droždia a z akej múky je pripravená.
- Ďalšie delenie je podľa spracovania, a to na domácu vianočku alebo priemyselnú.
Tá sa vyrába na linke a vzhľadom pripomína domácu pletenú vianočku.
Čím môžeme vianočku vylepšiť:
- Hrozienka, hrozienka namáčané v rume, mandle, vlašské orechy, kandizované ovocie, kúsky kvalitnej čokolády, rum.
- Z korenia – aníz, fenikel, citrónová alebo pomarančová kôra, vanilka, muškátový oriešok
Pozor:
Tí z vás, ktorí máte zvýšenú hladinu
fosforu a draslíka, vylepšenie znížte o 1/3.
Pravidlá pri pečení vianočky:
- Vianočka potrebuje čas – kysnutie trvá dlhší čas
- Pri spracovaní na doske používame bezlepkovú múku
- Dobroty, ako sú hrozienka, orechy atď., pridávame do základného cesta
- Hrsť pomletých orechov použijeme na hotovú vianočku.
- Na pečenie môžeme využiť rôzne formy z rôznych materiálov, kde je aj náznak tvaru vianočky
- Ďalšia možnosť je vianočku upliesť – najlepšie z deviatich prameňov. Upletenú vianočku prepichnite oproti sebe 2 špajľami, aby sa nerozpadla
- Pred pečením vianočku potierame rozšľahaným vajcom
- Hotovú vianočku pocukrujeme až po vychladnutí
Základné suroviny na prípravu vianočky:
500 g Múky
> bezlepková – ideálna kombinácia dvoch druhov 250 g Schär Mix B + 250 g Doves Farm – tá je samokypriaca.
> alebo len samotná bezlepková múka Schär alebo Jizerka alebo Unimix
> tí, ktorí nemusia tak striktne obmedzovať bielkoviny, môžu použiť polohrubú múku.
150 g cukru – práškový alebo kryštál
1 ks vanilkového cukru – klasický alebo bezlepkový
Štipka soli, muškátový oriešok (nastrúhať do múky)
½ lyžičky Xantanu
> ten nahradí niektoré vlastnosti lepku,
> spevňuje cesto,
> zvyšuje jeho elasticitu
> zadržiava vnútri cesta vodu a vzduch
> zaisťuje krehkosť, vláčnosť
100 g tuku – na výber máte rozohriate maslo, Heru alebo ďalšia možnosť je olej
50 g droždia
> čerstvé pekárenské droždie, ktoré má univerzálne použitie pre všetky typy kysnutých ciest od sladkých až po slané.
> na prípravu kvásku by malo mať izbovú teplotu
> v miske rozmiešajte droždie s cukrom, zalejte vlažným mliekom a nechajte vykysnúť
200 – 250 ml tekutiny – ideálne je vlažné mlieko alebo kombinácia 50 ml mlieka + 200 ml vody
2 ks vajca – ideálne sú čerstvé od sliepok. Časť žĺtka nechajte na potretie vianočky
200 g tučného tvarohu– vianočka je potom vláčna
50 ml rumu – dodá chuť, vôňu, skyprí
Ďalej hrozienka, orechy, strúhanú citrónovú kôru
Príprava cesta:
1. Preosejeme múku do misy
2. Pridáme ďalšie suroviny – orechy, hrozienka, citrónovú kôru, nastrúhame muškátový oriešok
3. Ďalšou surovinou je tuk, vajce, tvaroh + kvások
4. Robotom alebo ručne prehnetieme na vláčne cesto
5. V mise necháme asi 1,5 hodiny kysnúť na teplom mieste. Misu prikryte utierkou alebo potravinárskou fóliou
6. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a znovu prehnetieme
7. Necháme 30 minút odpočinúť a potom rozdelíme na deväť rovnakých dielov
Pletenie:
1. Najprv spracujeme 4 diely, ktoré vyvaľkáme na pramene a spletieme základ vianočky. Preložíme na plech.
2. Ďalej spracujeme 3 diely, ktoré vyvaľkáme na pramene a spletieme do tvaru vrkoča. Preložíme na plech.
3. Z posledných 2 dielov zapletieme vrchné poschodie a preložíme na plech.
4. Celú vianočku potrieme zvyšným žĺtkom a posypeme orechmi.
5. Takto pripravenú vianočku necháme asi pol hodiny vykysnúť a potom pečieme.
Pečenie má určité pravidlá:
1. Prvých 10 minút pečieme v predhriatej rúre na 220 °C.
2. Ďalej pečieme pri teplote 175 °C – asi tak 25 minút.
Krásny advent a dobrú chuť.
Dana Sasáková
Nutričná terapeutka