Vianočné koláče

Mohlo by vás také zajímat:

Vianočka

Nielen stromček, ale aj vianočné koláče patria neodmysliteľne k vianočným sviatkom. Tie sa začínajú pripravovať už niekoľko dní, či skôr týždňov dopredu tak, aby boli správne uležané, krehké a aby rozvoňali celý byt. 
S výberom koláčom vám tu chceme poradiť: Zameriame sa jednak na náplne, krémy a polevy, ale aj na vhodné druhy múk tak, aby koláče boli chutné, krásne vyzerali a spĺňali nároky na nízkobielkovinovú diétu.

  • Správny výber múky je základ pre vaše pečenie.

    Potrebujete vybrať múku takú, aby ste upiekli koláče a pritom zachovali veľmi nízky príjem bielkovín. V dnešnej dobe to nie je až taký problém. Náš trh ponúka nielen sypké nízkobielkovinové a bezlepkové múky, ale aj hotové zmesi s nízkym obsahom bielkovín. Ďalšou vhodnou alternatívou je napr. Solalamyl (použité v recepte nižšie – bábovky), Maizena, pudingový prášok alebo ryžová múka.

    V tabuľke nájdete malú inšpiráciu:

  • Náplne

    Aby koláče boli chutnejšie, farebnejšie a výraznejšie, je možné kúsky naplniť alebo zlepiť. Použite dobrú marmeládu alebo džem. Nebojte sa ani kvalitného maslového krému, ktorý si môžete dochutiť vysokopercentným kakaom, kávou, citrónovou šťavou alebo aj kôrou, kandizovaným ovocím či likérom. Môžete si kúpiť už hotové zmesi, ktoré sú určené pre diétu s nízkym príjmom bielkovín. 

  • Polevy

    Na niektorých druhoch vianočného pečiva nesmú polevy chýbať, používajú sa na dekoráciu, ale aj podčiarkujú chuť pečiva. Veľmi obľúbené sú citrónové, pomarančové, ľadové, karamelové, žĺtkové, škoricové, ananásové, likérové, punčové a mnohé ďalšie. Základom poliev je preosiaty práškový cukor, ktorý sa rozmieša s vodou studenou alebo teplou, 100 % tukom alebo maslom, likérom alebo rumom, šťavou z citróna alebo pomaranča – všetko podľa chuti a vzhľadu, ktorý chcete dosiahnuť.

Poleva by mala byť vždy lesklá, celistvá, nie matná, sivá.
Pri výbere poliev je nutné dodržiavať nielen pomer surovín, ale aj technológiu spracovania a riedenia.
Po poliati je dôležité koláče čo najrýchlejšie schladiť, pretože len tak sa docieli požadovaný lesk polevy.
Skladujte na suchých a chladných miestach.

Recepty

Kokosové tortičky

Príprava: 45 minút

Pečenie/varenie: 45 minút

Veľmi jednoduché

Porcia zodpovedá 1 plechu.

Suroviny :
75 g marcipánovej hmoty,
60 g práškového cukru,
1/2 balíčka vanilkového cukru,
30 g strúhaného kokosu,
15 g zemiakového škrobu,
35 g bezlepkovej múky,
½ ks vajca,
15 g mletých mandlí,
kokos na obalenie

Zdobenie -  Čokoládová poleva alebo je možné použiť krémy – napr. maslový, kávový, kakaový, likérový – podľa vašej chute.

Príprava:
Do misy dajte rozdrobený marcipán a všetky sypké potraviny. K sypkým potravinám pridajte vajce a všetko spracujte na cesto. Zapnite rúru na 180 °C. Z cesta vykrajujte malé kúsky a tvarujte na ploche posypanej Solamylom do tvaru guľky, ktorú obalíte v strúhanom kokose. Kolieska pečte na papieri na pečenie asi 12 minút. Po upečení nechajte tortičky vychladnúť. 
Zdobenie – je niekoľko možností – buď upečené tortičky polejte polevou, napr. citrónovou, čokoládovou, alebo ich ozdobte krémom (vhodný je čokoládový, kávový, likérový).

Zloženie na jeden plech:
1160 kcal, 4860 kJ, 12,5 g bielkovín, 47,4 g tukov, 166,7 g sacharidov, 433,8 mg K, 333,5 mg P

Nízkobielkovinové bábovky

Príprava: 30 minút

Pečenie: 25 minút

Jednoduché

Suroviny:
63 g vajec,
50 g cukru,
50 g rozohriateho masla,
voda,
20 g vanilkového pudingu,
63 g Solamylu,
1/5 prášku do pečiva
10 – 15 g tuku na vymazanie a Solamyl na vysypanie formičiek

Postup práce: Formičky si vymažete a vysypete Solamylom. Do misy si preosejte Solamyl a pudingový prášok. Žĺtky si vyšľahajte s cukrom a vodou do peny, postupne vmiešajte rozohriate maslo a pridajte zvyšok sypkých surovín. Bielky vyšľahajte na sneh a ľahko vmiešajte do zmesi. Hotovú zmes rozdeľte do formičiek a pečte vo vyhriatej rúre asi 20 až 25 minút. Vychladené bábovky vyklopte a môžete ich ocukrovať alebo aj ozdobiť maslovým krémom, prípadne poliať bielou polevou z citrónovej šťavy.

Zloženie:
1010 kcal, 4230 kJ, 8,3 g bielkovín, 48 g tukov, 131 g sacharidov, 112,1mg K, 496 mg P

Pohodové vianočné pečenie.

Byl tento článek užitečný?
  •  
  •