
Desiata je dôležitá:
Pretože pri chronickom ochorení obličiek, keď sa znižuje očisťovacia schopnosť obličiek, potrebujete mať vyváženú stravu, čo sa týka povoleného množstva bielkovín, energie, vitamínov a minerálov.
Pretože vo vašom organizme dochádza k určitým zmenám, ktoré pri nedostatočnej výžive môžu viesť k ďalším zdravotným komplikáciám, a váš stav sa môže ďalej zhoršovať.
Bielkoviny
Čo dobrévoľte bezlepkové, nízkobielkovinové. Toto pečivo má znížený príjem bielkovín a minerálov. Je veľmi diétne. Je teda nutné poznať svoju optimálnu potrebu príjmu bielkovín a energie, aby ste vedeli, ako ho kombinovať s ďalšími potravinami, ktoré doplnia chýbajúce živiny.
Pečivo volte bezlepkové, nízkobílkovinné. Toto pečivo má snížený obsah bílkovin a minerálů. Je velmi dietní. Je tedy nutné znát svou optimální potřebu příjmu bílkovin a energie, aabyste věděli, jak kombinovat s dalšími potravinami, které doplní chybějící živiny. Pečivo lze obměňovat např. i kukuřičné lupínky nebo vařenou rýži, palačinky, wafle atd. |
![]() |
Tuk – maslo alebo margarín. Maslo obsahuje cholesterol a margarín nenasýtené tuky. Pre tých, ktorí majú vysokú hladinu cholesterolu, je margarín vhodnejší. Tuk by mal byť súčasťou každej desiatej. |
![]() |
Kyslomliečny výrobok je vhodný pre obsah živých kultúr, ktoré majú pozitívny vplyv na mikrobiálnu flóru v črevách. Jogurt či kyslomliečny nápoj je veľmi dobrá voľba napr. s čerstvým ovocím. |
![]() |
Syry sú vhodnejšie čerstvé, polomäkké a tvrdé od 30 do 45 % t. v. s. Tvarohové alebo jogurtové krémy sú veľmi dobrou voľbou. |
![]() |
Údeniny zaraďujte len výnimočne. Pri výbere sa pozerajte na obsah bielkovín, fosfátových solí a prídavných látok. Ideálne sú mäsové výrobky pripravené doma, ktoré sú v súlade s diétou, napr. sekaná, paštéta, nátierky. |
![]() |
Vajcia , ďalšia potravina s vysokou kvalitou. Použite varené do nátierok, volské oká atď. Zelenina, ovocie – ďalšia skvelá zložka desiatej. Ceníme si ich pre obsah vlákniny, vitamínov, minerálov a energie. Výber a spotreba sa odvíjajú od vašich laboratórnych hodnôt hladiny draslíka v krvi. Ideálnym ovocím je napr. jablko, citrusové plody a zo zeleniny je to napr. cherry paradajka, šalátová uhorka alebo hlávkový šalát. |
![]() |
Nezabúdajte na pitný režim. Obyčajná voda bez bubliniek, šípkový alebo zelený čaj, domáce limonády, ovocné šťavy, džúsy riedené vodou. Nevhodné sú, naopak, povzbudzujúce nápoje a priemyselne vyrábané limonády. |
![]() |
Tipy na prípravu desiat
- Nepodceňujte prípravu, hlavne ak trávite viac času mimo domova (napr. z dôvodu zdravotnej prehliadky).
- Uchovávajte ich v pekných obaloch, škatuľkách.
- Desiata by mala tvoriť 20 % energie z celkového denného príjmu.
- Môžete si prichystať desiatu teplú, studenú, sladkú aj slanú.
- Pokiaľ nemáte dosť síl a energie na prípravu, odporúčame sipping pre nefrologických pacientov.
Recepty
![]() |
Vaječná nátierka 274 kcal, 6 g bielkovín, 25 g tukov, 3 g sacharidov, 116 mg - Na, 85 mg - K, 109 mg - P Čo budete potrebovať Ako na to? |
![]() |
Puding s ovocím 333 kcal, 1,5 g bielkovín, 16 g tukov, 42 g sacharidov, 58 mg - Na, 421 mg - K, 30 mg - P Čo budete potrebovať Ako na to? |
![]() |
Klasická desiata 334 kcal, 6 g bielkovín, 17 g tukov, 39 g sacharidov, 98 mg - Na, 264 mg - K, 138 mg - P Co budete potřebovat? |