Polievka Halászlé Do 90 min

Nutričné hodnoty

Energia 189 kcal / Bielkoviny 10 g / P (fosfor) 153 mg / K (draslík) 597 mg / Na (sodík) 167 mg

Ako na to?

Najprv si pripravíme rybí vývar. Do väčšieho hrnca vložíme najemno nakrájanú žltú cibuľu, na kocky nakrájanú bielu papriku zbavenú jadrovníka, paradajky nakrájané na štvrtiny, skelety (môže byť aj iná sladkovodná ryba; je dôležité skelety najprv dôkladne opláchnuť studenou vodou), bobkové listy, guľky čierneho korenia, štipku soli a zalejeme 1,5 litra studenej vody. Privedieme do varu a varíme bez pokrievky 20 minút. Následne pridáme lyžicu sladkej maďarskej papriky a varíme ešte 15 minút. Hotový vývar prelejeme cez jemné sitko. Filety z dvoch pstruhov zbavíme kôstok a nakrájame na širšie rezančeky (asi 3 × 5 cm). Papriky umyjeme, vyberieme jadrovníky a nakrájame na rezančeky. Paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky (drevnatý stred vykrojíme), cibuľu olúpeme, rozkrojíme napoly a nakrájame na tenké mesiačiky. V kastróle necháme na oleji zosklovatieť cibuľku s bobkovým listom. Pridáme papriku a za častého miešania necháme 1 minútu restovať. Pridáme paradajky, miešame 2 minúty. Posypeme 1 lyžičkou štipľavej a 1 lyžičkou sladkej papriky (je možné, samozrejme, aj len 2 lyžičkami sladkej maďarskej papriky, ale nie je potrebné sa obávať prílišnej pikantnosti) a minútu premiešavame. Na zmes naukladáme rybie mäso a zalejeme horným rybím vývarom. Na miernom ohni varíme pol hodiny. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Môžeme pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.

Čo budete potrebovať?

Surovina Množství
Na vývar:
1 žltá cibuľa
1 biela paprika
2 paradajky
skelety z dvoch pstruhov
2 bobkové listy
3 guľky čierneho korenia
štipka soli
vody 1,5 litra
1 lyžica sladkej maďarskej papriky
Na polievku:
filety z dvoch pstruhov (celkovo 4 filety)
kapií (červenej podlhovastej papriky) 200 g
bielych paprík 200 g
paradajok 200 g
žltej cibule 150 g
1 bobkový list
1 lyžička štipľavej a 1 lyžička sladkej maďarskej papriky
4 lyžice rastlinného oleja
soľ a čierne korenie
event. citrónová šťava (stačí pár kvapiek)

© 2016 Diéta pri chronickom ochorení obličiek