Recepty
Vyberajte z mnohých receptov.
Pri každom z nich nájdete potrebné nutričné hodnoty.
Všetky recepty sú preverené.
A stále pribúdajú.
Sacharidová jednotka (SJ) je umelo vytvorená veličina, ktorá má uľahčiť manipuláciu so sacharidovými potravinami – jednoduché nakladanie primeranej porcie sacharidového jedla z pohľadu liečebnej výživy pri ochorení diabetes mellitus, pri riadenej redukcii hmotnosti ale i pri všetkých reštrikčných nutričných režimoch súvisiacich s dlhodobou racionalizáciou životosprávy.
1 SJ = 10 g sacharidov
Inak povedané, 1 SJ predstavuje 10 g využiteľných sacharidov v danej porcii jedla. SJ je odhadová, orientačná a výmenná jednotka, ktorá má uľahčiť manipuláciu s jedlom počas bežného dňa s cieľom mať denný príjem sacharidov pod kontrolou bez nutnosti neustálych zložitých kalkulácií a prevažovania potravín.
Výmenná sacharidová jednotka dáva možnosť voľby – 1SJ určuje vždy rovnaké množstvo sacharidov (10 g) v rôznej porcii rôzneho druhu sacharidovej potraviny. 1 SJ predstavuje rôzne variácie napríklad:
Pacient si volí ľubovoľný druh jedla, ktorého množstvo podľa naordinovaného počtu SJ zakomponuje do svojho individuálneho stravovacieho režimu a tak má sacharidy pod kontrolou. Výhodou je jednoduchá orientácia v skupinách s možnosťou predpokladaného odhadu pomocou dostupných odmeriek, medzi najbežnejšie a najdostupnejšie patrí polievková lyžica (PL). Samozrejme zo začiatku je nevyhnutné často používané jedlá odvážiť a glykemickú záťaž skontrolovať vlastným glukomerom – neskôr odmerky používame takmer automaticky. Na lepšiu orientáciu slúžia tabuľky sacharidových jednotiek, v ktorých máme zobrazených 7 základných skupín sacharidových potravín.
Po skonzumovaní sacharidového jedla môžeme predpokladať, že 1 SJ zvýši glykémiu približne o 2 mmol, ale tento údaj je veľmi individuálny. Každý pacient si porciu sacharidového jedla v domácich podmienkach overí selfmonitoringom.
Množstvo SJ ordinuje lekár, alebo špecializovaná nutričná sestra po konzultácii s lekárom ako súčasť liečby DM podľa stanovených liečebných cieľov každému pacientovi individuálne.
Nesmieme zabúdať, že bazálna potreba sacharidov aj u najmenších detí predstavuje vždy 10 SJ – kvalifikovaný odborník ktorý profesionálne zabezpečuje zdravotnú starostlivosť vždy individuálne zohľadňuje všetky nároky organizmu a nemali by sme podliehať tlaku rôznych moderných jednostranných bezsacharidových diét doplnených o synteticky vyrobené nutričné preparáty, ktoré dnes s veľkou obľubou predávajú nekvalifikovaní výživový poradcovia a ktoré dokážu spustiť lavínu zdravotných problémov.
Mgr. Klauia Šugrová, MHA
© 2016 Diéta pri chronickom ochorení obličiek