Recepty

Ak máte chronické ochorenie obličiek, recepty na tejto stránke sú určené špeciálne pre Vás. Recepty boli zostavené v spolupráci s nutričnými terapeutmi tak, aby vyhovovali Vašim potrebám a chuti. 
Pre jednoduchú kontrolu, je každý recept vypočítaný na 1 porciu a sú u neho evedené hodnoty energie, bielkovín a ďaľších dôležitých živín.

Inšpirujte sa aj vzorovým jedálničkom. Alebo sa pozrite do sekcie nutričných hodnôt potravín a nájdite si tieto hodnoty s pomocou nami doporučenej databázy, pre akékoľvek Vaše vlastné jedlo.

Prajeme dobrú chuť!

Předkrmy a studená kuchyně Polévky Hlavní jídla bezmasá Hlavní jídla s masem Saláty Přílohy Dezerty Nápoje

Čo je sacharidová jednotka?

Sacharidová jednotka (SJ) je umelo vytvorená veličina, ktorá má uľahčiť manipuláciu so sacharidovými potravinami – jednoduché nakladanie primeranej porcie sacharidového jedla z pohľadu liečebnej výživy pri ochorení diabetes mellitus, pri riadenej redukcii hmotnosti ale i pri všetkých reštrikčných nutričných režimoch súvisiacich s dlhodobou racionalizáciou životosprávy.

1 SJ = 10 g sacharidov

Inak povedané, 1 SJ predstavuje 10 g využiteľných sacharidov v danej porcii jedla. SJ je odhadová, orientačná a výmenná jednotka, ktorá má uľahčiť manipuláciu s jedlom počas bežného dňa s cieľom mať denný príjem sacharidov pod kontrolou bez nutnosti neustálych zložitých kalkulácií a prevažovania potravín.

Výmenná sacharidová jednotka dáva možnosť voľby – 1SJ určuje vždy rovnaké množstvo sacharidov (10 g) v rôznej porcii rôzneho druhu sacharidovej potraviny. 1 SJ predstavuje rôzne variácie napríklad:

  • 2 PL - polievkové lyžice uvarenej prílohy (ryža, cestoviny, zemiaky), alebo
  • 1 PL múky,
  • 1 PL repného cukru,
  • 1 PL medu,
  • 3 PL uvarenej strukoviny,
  • 4 PL lieskových orieškov,
  • ½ krajca chleba,
  • ½ ks pečiva,
  • 1 biely jogurt,
  • 1 pohár (210 ml) mileka,
  • ½ pohára (100 ml) ovocnej šťavy alebo
  • 1 malé jabĺčko.

Pacient si volí ľubovoľný druh jedla, ktorého množstvo podľa naordinovaného počtu SJ zakomponuje do svojho individuálneho stravovacieho režimu a tak má sacharidy pod kontrolou. Výhodou je jednoduchá orientácia v skupinách s možnosťou predpokladaného odhadu pomocou dostupných odmeriek, medzi najbežnejšie a najdostupnejšie patrí polievková lyžica (PL). Samozrejme zo začiatku je nevyhnutné často používané jedlá odvážiť a glykemickú záťaž skontrolovať vlastným glukomerom – neskôr odmerky používame takmer automaticky. Na lepšiu orientáciu slúžia tabuľky sacharidových jednotiek, v ktorých máme zobrazených 7 základných skupín sacharidových potravín.

Po skonzumovaní sacharidového jedla môžeme predpokladať, že 1 SJ zvýši glykémiu približne o 2 mmol, ale tento údaj je veľmi individuálny. Každý pacient si porciu sacharidového jedla v domácich podmienkach overí selfmonitoringom.

Množstvo SJ ordinuje lekár, alebo špecializovaná nutričná sestra po konzultácii s lekárom ako súčasť liečby DM podľa stanovených liečebných cieľov každému pacientovi individuálne.

Nesmieme zabúdať, že bazálna potreba sacharidov aj u najmenších detí predstavuje vždy 10 SJ – kvalifikovaný odborník ktorý profesionálne zabezpečuje zdravotnú starostlivosť vždy individuálne zohľadňuje všetky nároky organizmu a nemali by sme podliehať tlaku rôznych moderných jednostranných bezsacharidových diét doplnených o synteticky vyrobené nutričné preparáty, ktoré dnes s veľkou obľubou predávajú nekvalifikovaní výživový poradcovia a ktoré dokážu spustiť lavínu zdravotných problémov.

Mgr. Klauia Šugrová, MHA

© 2016 Diéta pri chronickom ochorení obličiek