Informační ledvina

Nalaďte sa
Rady a tipy

Veľkonočný baránok – správna príprava pre CKD

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček, jeden zo symbolov Veľkej noci, jeden zo symbolov Ježiša Krista, pretože, obrazne povedané, podľa kresťanskej viery on je barančekom, ktorý je obetovaný za spásu sveta.

Zaujímavosti

  • Baranček predstavuje v židovskej tradícii Izrael ako Božie stádo, ktoré musí niekto viesť, a to je Hospodin.
  • V kresťanstve baranček symbolizuje barančeka Božieho – nevinného, čistého a poslušného, ktorý je obetovaný na kríži a jeho krv zachránila pokrstených od hriechov a smrti.
  • Baranček je ako obradný pokrm známy už od stredoveku.
  • Obyčajní ľudia si barančeka piekli z ciest a dodnes to pretrváva. Bohatší ľudia obetovali živého barančeka.
  • Sladký baranček symbolicky ukončuje predveľkonočný pôst.
  • Stará tradícia odporúča, aby každý dostal na Veľkú noc niečo nové na seba, aby ho baranček nepokakal.

Najobľúbenejšie cestá na prípravu barančeka sú piškótové, trené, kysnuté, trené s náplňou, piškótové s náplňou a polevou, orechové, tvarohové alebo mrkvové, z liateho cesta, šľahačkové atď.

Základné pravidlá pri pečení

Aké potraviny na prípravu barančeka

Vajcia

používame čerstvé. Môžeme oddeliť žĺtky od bielkov a potom žĺtky šľaháme s cukrom alebo vajcia a cukor šľaháme vo vodnom kúpeli alebo vyšľaháme sneh, do ktorého pridávame ďalšie suroviny. Vajcia cestu dodajú farbu a krehkosť.

Tip: K bielkom môžeme pridať lyžicu studenej vody, k žĺtkom je možné pridať lyžicu horúcej vody, cesto narastie.

Cukor

používame kryštálový, krupicu, práškový, trstinový cukor alebo ďalšou voľbou je med. Dodáva cestu chuť a krehkosť, ale len pri správnom pomere.

Múka – zahustenie

Ideálna – zemiaková škrobová múčka 0,7 g bielkovín, 7 mg K, 30 mg P bezlepková zmes na prípravu cesta

Menej vhodná
hrubá múka 8,8 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
hladká múka 10,2 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
polohrubá múka 8,4 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P

Nevhodná celozrnná múka 10,9 g bielkovín, 680 mg K, 260 mg P

Korenie

vanilkový cukor, zrniečka z tobolky vanilky

Tekutina

dôležitá na zarobenie. Používame – vodu, mlieko, smotanu, sódu, víno.

Kyprenie

šťava z citrónov a kôra z polovice citrónov, sneh z bielkov, kypriaci prášok, sóda, kypridlo bez fosfátu

Ďalšie možnosti

Tuk – maslo, rastlinný tuk, olej – väčšinou sa používa v kombinácii s cukrom a vajcami Droždie – čerstvé, sušené pri použití na kysnutého barančeka. Menej vhodné pre CKD 3-5. Rum, štipka soli

Vylepšenie základného cesta

Vhodné potraviny:
citrón, brusnice, strúhané jablká, strúhaná mrkva, škorica, káva

Menej vhodné:
čokoláda, kakao, kokos, jogurt

Nevhodné pre CKD 3B-5:
čokoláda s orechmi, mandle, mak, kandizované ovocie, hrozienka, tvaroh

Ozdoba, poleva, cukor

Vhodná:
cukor, cukrová, citrónová, ľadová, rumová poleva alebo pripravená z ovocných štiav, karamel

Menej vhodná:
– našľahané bielky, čokoládová

Nevhodné:
– polotovary poliev, instantné polevy, poleva pripravená z potravinárskeho farbiva

Náplne/krémy:

Vhodný:
najčastejšie pripravujeme z roztierateľného tuku, masla alebo pudingu + cukor + príchute džem, citrónová šťava, káva, rum, tobolka vanilky

Menej vhodné:
krém z nastavovanej kaše, bielkové krémy + príchute, ako je kakao, čokoláda, bielky, orechy

Tip:
Krém môžeme tiež roztierať alebo plníme do vrecúška s ozdobnou trubičkou a zdobíme.

Formy na barančeka

– keramické z poctivej glazovanej keramiky
– silikónové, veľmi odolné tak pri vysokých, ako aj nízkych teplotách (od −60 °C do +230 °C)
– cukrárske ohybné polyetylénové, ktoré obsahujú ľavú a pravú stranu na spojenie
– Kovové, plechové – nutné vymazať
– Veľká vykrajovačka v tvare barančeka
– Liatinové – v minulých časoch veľmi využívaná forma – nutné vymazať

Tip:
Z veľkej časti sa formy vymazávajú maslom a vysypávajú múkou alebo kokosom, strúhankou. Cesto plníme do dvoch tretín formy, hlavne pri piškótových, trených cestách.

Recepty

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek