Veľkonočný baránok – správna príprava pre CKD
Veľkonočný baranček
Veľkonočný baranček, jeden zo symbolov Veľkej noci, jeden zo symbolov Ježiša Krista, pretože, obrazne povedané, podľa kresťanskej viery on je barančekom, ktorý je obetovaný za spásu sveta.
Zaujímavosti
- Baranček predstavuje v židovskej tradícii Izrael ako Božie stádo, ktoré musí niekto viesť, a to je Hospodin.
- V kresťanstve baranček symbolizuje barančeka Božieho – nevinného, čistého a poslušného, ktorý je obetovaný na kríži a jeho krv zachránila pokrstených od hriechov a smrti.
- Baranček je ako obradný pokrm známy už od stredoveku.
- Obyčajní ľudia si barančeka piekli z ciest a dodnes to pretrváva. Bohatší ľudia obetovali živého barančeka.
- Sladký baranček symbolicky ukončuje predveľkonočný pôst.
- Stará tradícia odporúča, aby každý dostal na Veľkú noc niečo nové na seba, aby ho baranček nepokakal.
Najobľúbenejšie cestá na prípravu barančeka sú piškótové, trené, kysnuté, trené s náplňou, piškótové s náplňou a polevou, orechové, tvarohové alebo mrkvové, z liateho cesta, šľahačkové atď.
Základné pravidlá pri pečení
Aké potraviny na prípravu barančeka
Vajcia
používame čerstvé. Môžeme oddeliť žĺtky od bielkov a potom žĺtky šľaháme s cukrom alebo vajcia a cukor šľaháme vo vodnom kúpeli alebo vyšľaháme sneh, do ktorého pridávame ďalšie suroviny. Vajcia cestu dodajú farbu a krehkosť.
Tip: K bielkom môžeme pridať lyžicu studenej vody, k žĺtkom je možné pridať lyžicu horúcej vody, cesto narastie.
Cukor
používame kryštálový, krupicu, práškový, trstinový cukor alebo ďalšou voľbou je med. Dodáva cestu chuť a krehkosť, ale len pri správnom pomere.
Múka – zahustenie
Ideálna – zemiaková škrobová múčka 0,7 g bielkovín, 7 mg K, 30 mg P bezlepková zmes na prípravu cesta
Menej vhodná
hrubá múka 8,8 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
hladká múka 10,2 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
polohrubá múka 8,4 g bielkovín, 108 mg K, 75 mg P
Nevhodná celozrnná múka 10,9 g bielkovín, 680 mg K, 260 mg P
Korenie
vanilkový cukor, zrniečka z tobolky vanilky
Tekutina
dôležitá na zarobenie. Používame – vodu, mlieko, smotanu, sódu, víno.
Kyprenie
šťava z citrónov a kôra z polovice citrónov, sneh z bielkov, kypriaci prášok, sóda, kypridlo bez fosfátu
Ďalšie možnosti
Tuk – maslo, rastlinný tuk, olej – väčšinou sa používa v kombinácii s cukrom a vajcami Droždie – čerstvé, sušené pri použití na kysnutého barančeka. Menej vhodné pre CKD 3-5. Rum, štipka soli
Vylepšenie základného cesta
Vhodné potraviny:
citrón, brusnice, strúhané jablká, strúhaná mrkva, škorica, káva
Menej vhodné:
čokoláda, kakao, kokos, jogurt
Nevhodné pre CKD 3B-5:
čokoláda s orechmi, mandle, mak, kandizované ovocie, hrozienka, tvaroh
Ozdoba, poleva, cukor
Vhodná:
cukor, cukrová, citrónová, ľadová, rumová poleva alebo pripravená z ovocných štiav, karamel
Menej vhodná:
– našľahané bielky, čokoládová
Nevhodné:
– polotovary poliev, instantné polevy, poleva pripravená z potravinárskeho farbiva
Náplne/krémy:
Vhodný:
najčastejšie pripravujeme z roztierateľného tuku, masla alebo pudingu + cukor + príchute džem, citrónová šťava, káva, rum, tobolka vanilky
Menej vhodné:
krém z nastavovanej kaše, bielkové krémy + príchute, ako je kakao, čokoláda, bielky, orechy
Tip:
Krém môžeme tiež roztierať alebo plníme do vrecúška s ozdobnou trubičkou a zdobíme.
Formy na barančeka
– keramické z poctivej glazovanej keramiky
– silikónové, veľmi odolné tak pri vysokých, ako aj nízkych teplotách (od −60 °C do +230 °C)
– cukrárske ohybné polyetylénové, ktoré obsahujú ľavú a pravú stranu na spojenie
– Kovové, plechové – nutné vymazať
– Veľká vykrajovačka v tvare barančeka
– Liatinové – v minulých časoch veľmi využívaná forma – nutné vymazať
Tip:
Z veľkej časti sa formy vymazávajú maslom a vysypávajú múkou alebo kokosom, strúhankou. Cesto plníme do dvoch tretín formy, hlavne pri piškótových, trených cestách.
Recepty
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek