Zdravé desiate pri chronickom ochorení obličiek
Desiata je dôležitá:
Pretože pri chronickom ochorení obličiek, keď sa znižuje očisťovacia schopnosť obličiek, potrebujete mať vyváženú stravu, čo sa týka povoleného množstva bielkovín, energie, vitamínov a minerálov.
Pretože vo vašom organizme dochádza k určitým zmenám, ktoré pri nedostatočnej výžive môžu viesť k ďalším zdravotným komplikáciám, a váš stav sa môže ďalej zhoršovať.
Bielkoviny
Čo dobrévoľte bezlepkové, nízkobielkovinové. Toto pečivo má znížený príjem bielkovín a minerálov. Je veľmi diétne. Je teda nutné poznať svoju optimálnu potrebu príjmu bielkovín a energie, aby ste vedeli, ako ho kombinovať s ďalšími potravinami, ktoré doplnia chýbajúce živiny.
Pečivo volte bezlepkové, nízkobílkovinné. Toto pečivo má snížený obsah bílkovin a minerálů. Je velmi dietní. Je tedy nutné znát svou optimální potřebu příjmu bílkovin a energie, aabyste věděli, jak kombinovat s dalšími potravinami, které doplní chybějící živiny. Pečivo lze obměňovat např. i kukuřičné lupínky nebo vařenou rýži, palačinky, wafle atd.
Tuk – maslo alebo margarín. Maslo obsahuje cholesterol a margarín nenasýtené tuky. Pre tých, ktorí majú vysokú hladinu cholesterolu, je margarín vhodnejší. Tuk by mal byť súčasťou každej desiatej.
Kyslomliečny výrobok je vhodný pre obsah živých kultúr, ktoré majú pozitívny vplyv na mikrobiálnu flóru v črevách. Jogurt či kyslomliečny nápoj je veľmi dobrá voľba napr. s čerstvým ovocím.
Syry sú vhodnejšie čerstvé, polomäkké a tvrdé od 30 do 45 % t. v. s.
Tvarohové alebo jogurtové krémy sú veľmi dobrou voľbou.
Údeniny zaraďujte len výnimočne. Pri výbere sa pozerajte na obsah bielkovín, fosfátových solí a prídavných látok. Ideálne sú mäsové výrobky pripravené doma, ktoré sú v súlade s diétou, napr. sekaná, paštéta, nátierky.
Vajcia , ďalšia potravina s vysokou kvalitou. Použite varené do nátierok, volské oká atď.
Zelenina, ovocie – ďalšia skvelá zložka desiatej. Ceníme si ich pre obsah vlákniny, vitamínov, minerálov a energie. Výber a spotreba sa odvíjajú od vašich laboratórnych hodnôt hladiny draslíka v krvi. Ideálnym ovocím je napr. jablko, citrusové plody a zo zeleniny je to napr. cherry paradajka, šalátová uhorka alebo hlávkový šalát.
Nezabúdajte na pitný režim. Obyčajná voda bez bubliniek, šípkový alebo zelený čaj, domáce limonády, ovocné šťavy, džúsy riedené vodou. Nevhodné sú, naopak, povzbudzujúce nápoje a priemyselne vyrábané limonády.
Tipy na prípravu desiat
– Nepodceňujte prípravu, hlavne ak trávite viac času mimo domova (napr. z dôvodu zdravotnej prehliadky).
– Uchovávajte ich v pekných obaloch, škatuľkách.
– Desiata by mala tvoriť 20 % energie z celkového denného príjmu.
– Môžete si prichystať desiatu teplú, studenú, sladkú aj slanú.
– Pokiaľ nemáte dosť síl a energie na prípravu, odporúčame sipping pre nefrologických pacientov.
Recepty
DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek