Informační ledvina

Nalaďte sa
Diétne opatrenia

Ak trpíte chronickým ochorením obličiek (CKD), dodržiavanie správnej diéty je nevyhnutnou súčasťou vášho liečebného plánu. V závislosti od závažnosti vášho ochorenia sa odporúčaná diéta môže časom meniť. Najmä v pokročilejších štádiách ochorenia, keď rýchlosť glomerulárnej filtrácie (GFR) naďalej klesá, je potrebné upraviť množstvo bielkovín, kalórií a ďalších živín (napríklad minerálov a vitamínov) v strave tak, aby vyhovovali meniacim sa potrebám vášho tela.

Príjem sodíka pri chronickom ochorení obličiek (predialýza a dialýza)

Sodík je pre telo základný minerál. Je to prevládajúci ión v medzibunkovej (extracelulárnej) tekutine vášho tela a podlieha tu prísna regulácia. Sodík je vyvážený draslíkom (hlavný kladne nabitý ión – katión v bunkách) a spoločne udržujú správne rozloženie vody v tele a krvný tlak. To znamená, že telo potrebuje iba malé množstvo sodíka pre:

  • reguláciu objemu krvi a krvného tlaku
  • udržanie rovnováhy medzi kyselinami a zásadami
  • zachovanie normálnej funkcie svalov a nervov

Prečo by ste mali sledovať príjem sodíka, pokiaľ trpíte chronickým ochorením obličiek?

Pri chronickom ochorení obličiek vylučujú vaše obličky menej vody, znižujú tým objem moči. Toto zníženie začína už vo fáze predialýzy a zhoršuje sa s postupom ochorenia. So zníženým vylučovaním vody sa jej viac zadržuje vo vnútri tela a môže spôsobovať opuchy a vysoký krvný tlak. Sodík pôsobí ako „magnet na tekutiny“ a môže tento stav ešte zhoršovať, preto je nutné jeho príjem znížiť. To nemusí byť ľahké, pretože sodík obsahuje kuchynská soľ (chlorid sodný), ktorá sa vo veľkom množstve vyskytuje v našej potrave.

dialyzačnej fáze sa stáva dôležitým ďalší účinok sodíka – spôsobovanie smädu. Čím viacej teda budete sodík obmedzovať, tým ľahšie budete dodržiavať doporučené obmedzenie tekutín. Informujte sa u svojho lekára a dietológa na ďalšie inštrukcie týkajúce sa príjmu sodíka.

Aké sú hlavné zdroje sodíka v strave?

Sodík je minerál, ktorý sa nachádza v prirodzenej strave iba v malých množstvách. Na rozdiel od iných minerálov má dobré rozpoznateľnú a obľúbenú chuť. Z toho dôvodu je často pridáva do spracovaných potravín a pochutín (niekedy i vo veľkých množstvách).

Potraviny s vysokým obsahom sodíka sú:

  • stolová soľ
  • konzervované polievky, bujóny, omáčky
  • pochutiny ako sú chipsy, oriešky, syrové sušienky, popcorn, praclíky
  • tavené syry
  • nakladaná zelenina, nálev z nakladanej zeleniny, olivy
  • sójová omáčka
  • kečup
  • rýchle občerstvenie (fast food)/ jedlo v reštaurácii (napríklad pizza, hamburger)
  • údeniny a solené jedlá: slanina, šunka, masové konzervy

Praktické rady, ako znížiť príjem sodíka

  • Čítajte etikety! Hľadajte výrobky s menej ako 100 mg sodíka v jednej porcii.
  • Nejedzte jedla, v ktorých je soľ jednou z prvých piatich zložiek.
  • Na ochutenie jedla používajte bylinky/korenie.
  • Snažte sa jest čerstvé potraviny, ktoré majú prirodzene nízky obsah sodíka.
  • Obmedzte chlieb –  je v ňom veľa soli!

Doporučený príjem sodíka:

vo všetkých štádiách chronického ochorenia obličiek [1-3]:

    <2500 mg/deň alebo
    5-6 g kuchynskej soli/deň (= 1 čajová lyžička/deň)

Zdroje:

  • Cano N, Fiaccadori E, Tesinsky P et al.: ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Adult Renal Failure. Clin Nutr 2006; 25: 295–310.
  • Fouque D, Vennegoor M, ter Wee P et al.: EBPG Guideline on Nutrition. Nephrol Dial Transplant 2007; 22 (Suppl 2): ii45–ii87
http://ndt.oxfordjournals.org/cgi/content/full/22/suppl_2/ii45 (last visited 20.04.2010)
  • NKF: KDOQI Clinical Practice Guidelines and Clinical Practice Recommendations for 2006 Updates: Haemodialysis Adequacy, Peritoneal Dialysis Adequacy and Vascular Access. Am J Kidney Dis 2006; 48 (Suppl 1): S1-S322.
http://www.kidney.org/professionals/kdoqi/guidelines_commentaries.cfm(last visited 20.04.2010)

DIÉTA pri chronickej chorobe obličiek